Розвиток громад – від теорії до практики

19 серпня в читальній залі Виноградівської центральної районної бібліотеки, з дотриманням рекомендацій щодо організації протиепідемічних заходів під час проведення заходів на період карантину у зв’язку з поширенням COVID-19, було розпочато та проведено заняття онлайн-курсу «Підготовка та впровадження проектів розвитку громад».
Даний курс, викладачем якого є автор та керівник понад 40 проектів розвитку громад, тренер школи з проектного менеджменту АМУ, президент ГО «Волинський ресурсний центр» Василь Кашевський, розроблений в рамках проєкту USAID «Розробка курсу на зміцнення місцевого самоврядування в Україні» (ПУЛЬС), що впроваджує Асоціація міст України (АМУ).
Серед 10-ти учасників, які виявили зацікавленість та бажання отримати додаткові знання в сфері розробки проєктної діяльності стали працівники культури, громадські активісти, депутати місцевої ради.
В ході імпровізованого заняття, координатор по роботі з впровадження Виноградівською ЦРБ 4-го раунду грантового проєкту «Розробка курсу на зміцнення місцевого самоврядування» (ПУЛЬС) Мар’яна Марушка докладно розповіла про платформу «Prometheus» та допомогла створити обліковий запис, згідно якого учасники будь-де, в будь-який час, через будь-який пристрій матимуть змогу навчатись, проходити інтерактивні тести, спілкуватися. Як результат – отримання сертифікату про проходження відповідного курсу з підписом викладача.
Керівник проєкту Світлана Кедик, коротко нагадала про засади реформи децентралізації та безпосередню роботу Виноградівської ЦРБ в рамках даного грантового проєкту.
В ході заняття учасники розпочали навчальний курс, мета якого зосереджена на застосовуванні стратегічного підходу до визначення ідей для проєктів місцевого розвитку, підготовці конкурентної проєктної заявки, розумінні процедур експертної оцінки проєктів їх впровадження й подання звітів; специфіці міжнародних донорських організацій, що надають технічну допомогу в Україні. А також були визначені особливості роботи з Державним фондом регіонального розвитку.
Загалом, навчальний експромт видався пізнавальним та насиченим у дискурсі про розвиток громад.
Даний захід є актуальним саме зараз – в час, коли децентралізаційна реформа в Україні набуває свого логічного завершення й потребує не тільки змін на вимогу суспільства, а й людей, орієнтованих на зміни – фахівців, що готові брати на себе відповідальність…

Виноградівська ЦРБ