Лікар медичного центру «Превеншн» Філарет Стафілов – про лікування простатиту

По вулиці Вакарова у Виноградові у медичному центрі «Превеншн» проводить діагнотику та лікування надсучасними методами та якісним обладнанням знаний в Україні уролог, проктолог, хірург Філарет Георгійович Стафілов.

На Закарпаття сім’я лікарів Стафілових приїхала із Миколаєва на початку війни. Навчався Філарет Георгійович у Дніпропетровській медичній академії. Протягом півтора років проходив інтернатуру у Одеському державному медичному університеті. Спочатку працював у поліклініці, згодом відкрив свій кабінет. Працював у санаторіях, водолікарнях Миколаєва. Останні 5 років займався оперативним лікуванням урологічних захворювань: водянка яєчок, варикоцеле, фімоз, пластика уздечки крайньої плоті. З досвіду має свою методику лікування – магнітофорез ендоуретральним шляхом при захворюваннях уретро-простати, що найчастіше зустрічаються у чоловіків молодого віку. Застосовує цю методику лікар з 2004-го року.

– Що таке простатит і які його перші ознаки?

– У різних джерелах різні цифри. 30-40 відсотків чоловіків, а то й значно більше, у віці 40-50 років страждають на простатит. Проте, варто зазначити, що ці відсотки значно занижені. І все це через те, що багато чоловіків не звертаються по допомогу до лікарів, а вважають, що «само минеться!». Такі болячки самі не проходять. Тож усі чоловіки віком 40 років і старше, хто хоче, щоб його «стійкий» вік тривав якнайдовше, бажано пройти обстеження в уролога.

Простатит – запалення передміхурової залози (простати). Чоловікам, котрих турбують неприємні відчувають і свербіж у сечівнику, прискорене або скрутне сечовипускання, тупий біль в області промежин, попереково-крижовій області, біль з іррадіацією в органи та литки, варто негайно звертатися до лікаря. Також приєднується така симптоматика як зниження лібідо і прискорена еякуляція.

Простатит – це насамперед розвиток вторинного імунодефіциту. А сприяють розвитку простати:

– фізичні фактори – переохолодження,

– перевтома,

– наявність хронічних вогнищ інфекції,

– токсичні фактори, такі як алкоголь, куріння та наркотики,

– гостра та солона їжа.

 

– Багато лікарів зараз стверджують, що діагностують деякі «старечі» захворювання у людей молодого віку. А чи «молодшає» простатит?

– Якщо вищезгадані симптоми відчує чоловік у більш ранньому та активному у статевому відношенні віці (18-40 років), то вони мають уретрогенне походження. Це – хламідії, трихомонади, гонококи, уреоплазми, вірус герпесу ІІ типу… Значить треба звернутися до лікаря. Сидіння за комп’ютером, заміна взаємин онлайн-спілкуванню омолоджують хворобу з кожним роком.

 

– Можливо є люди певних професій, котрі у зоні ризику захворювання?

– Згідно досліджень, майже у 70% хворих на хронічний простатит робота пов’язана з транспортом або ж сидінням. «Хвороба водіїв» – так ще називають водіїв. Це пов’язано з гіподинамією та тривалим впливом вібрації на організм, що призводить до порушення мікроциркуляції крові, визначеного застою, створюються умови кисневого голодування тканин передміхурової залози та виникнення асептичного запалення.

 

– Наскільки небезпечним є самолікування?

– Я завжди стверджую, що самолікуванням не треба займатися. Ми втрачаємо дорогоцінний період, аби вчасно втрутитися і почати правильне лікування. При першій підозрі на недуг ми призначимо діагностику, візьмемо мазки для визначення всіх видів інфекцій, бактерії, вірусну етіологію, зробимо УЗД простати і тільки після цього призначимо адекватне лікування. Адже варто пам’ятати, що один і той же препарат може одній людині допомогти, а іншій навпаки – зашкодити, бо призведе до загострення захворювання. До того ж лікар враховує протипокази препарату за станом інших захворювань. Так само і під час призначання фізіотерапії є протипоказання. Враховуємо і побічні дії, у кого яка ще є патологія: серцево-судинні захворювання, онкологія, при активних вазах гострого запального процес.

 

– У чому полягає успішне лікування і чи можна позбутися симптомів хронічного простатиту?

– Існує кілька видів простатиту: гострий бактеріальний та хронічний бактеріальний, синдром хронічного тазового болю, простатодінія. При кожному діагнозі лікар призначає індивідуальний курс лікування. Це – антибактеріальні та протизапальні препарати, фізіотерапевтичні методи на тканини передміхурової залози.

Дуже добре зарекомендував себе у класичному лікуванні простатитів апарат мікрохвильової терапії, тому що дуже швидко у перші дні застосування знімає больові відчуття.

 

– Що порадите чоловікам, аби завжди бути у хорошій формі і мати чоловіче здоров’я?

– Дуже важливо не піддаватися на заклики реклами і не намагатися вирішити свої проблеми Своєчасно проходити обстеження. Раджу всім після 40 кожен рік звертатися на ультразвукове дослідження, на дослідження простати ПСА (аналіз-скринінг онкомаркеру). Дбайте про своє тіло і будьте здорові!

 

Розмовляла Наталія Кобаль

 

Аби потрапити до Філарета Стафілова на прийом у медичний центр «Превеншн» у Виноградові, дзвоніть за номерами 050-105-71-15 та 068-275-64-30, записуйтесь і будьте здорові!