Україна та Словаччина досягли домовленостей в аграрній, енергетичній та транспортній сферах, — Денис Шмигаль

Прем’єр-міністри України та Словаччини обговорили питання економічної, енергетичної, транспортної, аграрної співпраці. Про це повідомив Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль за результатами зустрічі зі своїм колегою Прем’єр-міністром Робертом Фіцо, яка відбулась в Ужгороді 24 січня 2024 року.

Денис Шмигаль зазначив, що у сфері енергетики держави мають значний потенціал співробітництва. Сторони домовилися пришвидшити реконструкцію міждержавного електричного інтерконектора «Мукачево – Вельке Капушани», що дозволить зробити українську енергетичну систему більш стійкою.

У газовій сфері Словаччина один із основних партнерів України. Так, завдяки словацько-українському реверсному газогону «Вояни-Ужгород» у 2023 році в Україну поставлено європейського газу в об’ємі 1,8 млрд кубічних метрів.

«Готові розвивати цю співпрацю. Пропонуємо оператору газотранспортної мережі Словаччини продовжити використання підземних сховищ газу в Україні для зберігання стратегічних запасів газу Словаччини», — зазначив Денис Шмигаль.

Він також повідомив, що Україна отримала пропозицію від словацького оператора Slovnaft щодо розвитку співробітництва у нафтовій сфері. Деталі цього важливого як для України, Словаччини, так і Європи в цілому рішення, будуть повідомлені згодом.

Прем’єр-міністр України зазначив, що наша держава зацікавлена  в реалізації проектів будівництва лінії з виробництва ядерного палива.

Глави двох урядів обговорили і співробітництво в аграрній сфері. Денис Шмигаль наголосив, що односторонні заборони на імпорт української аграрної продукції є непрагматичним та непотрібним інструментом. Він нагадав, що Уряд запровадив процедуру верифікації та погодження експорту окремих сільськогосподарських груп товарів до низки держав-членів ЄС, у тому числі до Словаччини.

«Це той крок на зустріч, який зробила Україна для наших європейських сусідів. Тепер ми очікуємо кроки у відповідь. Тому закликав Уряд Словаччини зняти односторонні обмеження на імпорт. Очевидно і доведено, що українські аграрії не є загрозою для словацького ринку», — підкреслив Денис Шмигаль.

Крім того, Прем’єр-міністр України наголосив на важливості не допускати сценаріїв блокування кордону й пунктів пропуску. За словами Дениса Шмигаля, Україна розраховує на підтримку Словаччини у питанні продовження «транспортного безвізу».

Своєю чергою Прем’єр-міністр Словаччини підкреслив, що зацікавлений у питанні розвитку проектів залізничного сполучення між країнами. Зокрема, важливою є розбудова інфраструктури колії 1520 мм європейського стандарту від станції Ужгород до станції Ганіска-при-Кошице.

Урядовий портал