Партнерство Кам’янської громади із французьким муніципалітетом – результат ініціативи «Мости довіри»

У березні 2024 року голова Кам’янської громади Михайло Станинець підписав договір про міжнародне партнерство з мером Порто-Веккьо Жан-Крістофом Анджеліні (Jean-Christophe Angelini). Угода стала результатом ініціативи «Мости довіри» від Програми «U-LEAD з Європою». Ця ініціатива спрямована на налагодження співпраці між європейськими та українськими містами.

«Команда Регіонального офісу на Закарпатті познайомила нас із представниками французького муніципалітету Порто-Веккьо у 2022 році. Тоді домовилися про партнерство та взаємну підтримку. А цьогоріч підписали окремий договір, у якому йдеться про конкретні дії», — розповів Михайло Станинець.

В рамках співпраці планується, що 20 дітей з громади поїдуть до французького містечка з метою знайомства з країною, оздоровлення та участі у різноманітних заходах. Вони проживатимуть на території відпочинкового комплексу, де на них чекатиме програма спортивних та розважальних заходів, екскурсій тощо, яка триватиме впродовж тижня.

За словами голови Кам’янської територіальної громади, до Франції поїдуть діти з числа внутрішніх переселенців, постраждалі від бойових дій, а також діти військових з населених пунктів громади.

Також муніципалітет Порто-Веккьо передав українським партнерам генератори, лампи та ковдри для забезпечення енергетичної безпеки. «Ми домовилися з мером Жан-Крістофом Анджеліні, що ці речі спрямуємо громадам регіонів, постраждалим від обстрілів та яким вони принесуть користь вже зараз», – розповів Михайло Станинець.

У партнерстві з асоціацією «Solidarité Corse Ukraine» муніципалітет планує провести збір коштів, які потім спрямують на підтримку українців.

Очільник Кам’янської громади зазначив, що сподівається на співпрацю з французькими партнерами і після перемоги, оскільки у обох громад багато спільного. За його словами, налагодження партнерства з європейськими муніципалітетами — це важлива частина роботи місцевого самоврядування, адже дає поштовх до спільних проєктів, взаємопідтримки та розвитку.

«В цій діяльності важливо бути активними, взаємодіяти з експертами та організаціями, які допоможуть у пошуку та сприятимуть продовженню знайомства, як нам допоміг U-LEAD. Для нашої громади це перша угода з конкретними діями. Маємо ще наміри про партнерство із польськими та німецькими муніципалітетами, тож працюємо над цим», — зазначив Кам’янський сільський голова.

Заступник керівника відділу регіональної діяльності U-LEAD Микола Сюсько зазначає:

«Міжнародне партнерство органів місцевого самоврядування є важливим інструментом підвищення спроможності територіальних громад, адже воно дозволяє обмінюватися знаннями, досвідом та найкращими практиками, підвищує привабливість територій для залучення інвестицій. Крім того, міжнародні партнерства надають громадам доступ до нових можливостей для розвитку, таких як фінансування проектів, технічна підтримка та доступ до міжнародних ресурсів. Програма «U-LEAD з Європою» через ініціативу «Мости довіри» працює над тим, щоб зв’язати українські муніципалітети, які потребують підтримки, але не мають досвіду міжнародної співпраці з муніципалітетами в ЄС, які мотивовані та готові допомогти і ми радіємо з того, що ще о

Оксана Стельмах, u-lead.org.ua