Виставка «Мистецтво, народжене війною» – у Берегові

Після двотижневої виставки розмальованих тубусів у Виноградівській центральній публічній бібліотеці, виноградівський підприємець і волонтер Євген Ярина відвіз експозицію у Берегово. Тут, у холі Берегівської районної військової адміністрації, працівники Виноградівської книгозбірні разом із в.о. директорки Мар’яною Марушкою, яка до всього є співорганізаторкою проєкту «Мистецький донат», перетворили половину зали у чергову виставку. Тут, окрім представлених розмальованих тубусів з-під мін, маскувальних сіток та костюмів, оберегів волонтерського об’єднання «Кікімови – Виноградово» та військового обмундирування наших захисників, доповнили світлинами з фронту земляків, котрі обробив та роздрукував відомий у районі фотохудожник Іван Буркало.

До Берегова повезли експозицію не просто так. Адже сержант 65 ОМБр Іван Гоблик, котрий надсилає з лінії фронту тубуси, – з райцентру.

На урочистому відкритті були присутні очільник Берегівської районної військової адміністрації Віталій Матій, його перша заступниця Єва Данич, голова районної ради Карло Резеш, організатори проєкту, митці, волонтери, журналісти та мешканці району.

Модераторкою була начальниця з питань освіти Ярослава Турані, яка зазначила: «Зараз ми є свідками народження мистецтва під час війни, що далі закріпиться у нашій культурі та увійде в історію. Наші митці допомагають своїй країні: підтримують бойовий дух Збройних сил України, надихають український народ вірою в перемогу».

– У цей дуже непростий для нас всіх час, культурне життя Берегівщини не зупинилося, воно отримало новий поштовх. Кожен з нас пам’ятає тих, хто захищає нашу країну, дуже часто віддає за неї своє здоров’я та життя. Ми всі зобов’язані підтримувати наших воїнів – кожен на своєму фронті. Сьогодні ми бачимо нову подію, яка до перемоги не тільки розвиватися культурі, а робить найголовніше – наближає нас до перемоги, дає можливість кожному з нас  внести свою посильну частку у нашу спільну перемогу. Щиро дякую організаторам та учасникам цього проєкту за громадянську позицію, за безкорисливу працю на благо процвітання добра і миру на рідній землі. Дякую нашим збройним силам за можливість жити, навчатися, творити в нашій рідній країні. Слава Україні!, –  наголосив у своєму вітальному слові Віталій Матій.

Іван Гоблик разом з братами Василем та Ярославом пішли добровольцями боронити Батьківщину з перших днів війни. Тож захисники не змогли бути присутніми на заході. Проте завітав їх друг, товариш, побратим Іван Сливка. Він зазначив, що берегівчани пишаються своїми земляками – героїчними трьома братами Гоблик, котрі добровільно стали на захист Батьківщини з перших днів війни.

– Мистецтво під час війни показує, що можна боротись по різному. Будь яка сфера діяльності зараз є важливою і потрібною. Здавалося б на перший погляд, що ми робимо такі незначні і маленькі кроки. Але, об’єднавшись, спільними зусиллями можна зробити велику справу. Свідченням цього є представлені експонати, котрі з військових артифактів перетворилися на витвори мистецтва. Щиро дякую своїм колегам та учням за підтримку. Наразі вже розмальовані і продані понад 20 тубусів. Але роботи все ще тривають. Щиро дякую всім, хто долучився до аукціону, бо без донатів ця справа була б незавершена. Бо саме донати – основна наша мета. Наразі вже виручено і розділено на потреби військових і волонтерів 22900 грн. Проте аукціон триває і матеріально підтримка буде множитися, – зазначила співорганізаторка «Мистецького донату», відома художниця Діана Добош-Брода.

Координаторка волонтерського об’єднання «Кікімови-Виноградово» Руху підтримки Закарпатських військових Мальвіна Савинець поділилася спогадами про початок її волонтерської діяльності у 2014-му році. Також вона представила волонтерок – переселенку з Лисичанська Лідію Щербакову, городянок Віру Бідзілю та Ріту Чепак. Також продемонструвала труси та шкарпетки, які виготовляють для військових кікімори.

Віталій Матій особисто оголосив подяку за участь в організації  проєкту «Мистецький донат» та виставки розмальованих тубусів з під мін «Мистецтво, народжене війною» та вручив «Подарунковий сертифікат» на відвідування термальних вод «Жайворонок» юним художникам: Аліні Лях, Ані Рибаковій, Валерії Григорьєвій, Замірі Ахмедовій, Ніколетті Чернявець, Ользі Клюжин, Поліні Мар’ян, Денису Рацину, Софії Горлан, Софії Костьо, Софії Лисак, Тетяні Галас, Тетяні, Добоні. Крім того, за патріотичне виховання синів – добровольців, військових 65 окремої механізованої бригади, участь в організації  проєкту «Мистецький донат» та виставки розмальованих тубусів з під мін «Мистецтво, народжене війною» оголошено подяку матері синів, військовослужбовців Юганії Гоблик. Також голови Берегівської РВА Віталій Матій та районної ради Карло Резеш відзначили  спільними грамотами Берегівської районної військової адміністрації та районної ради: за сумлінне виконання службових обов’язків, високе почуття патріотизму та особистий внесок у захист територіальної цілісності, незалежності та недоторканності України – сержанта, старшого механіка другої механізованої бригади, другого механізованого батальйону 65 окремої механізованої бригади (ОМБр) Івана Гоблика; за вагомий особистий внесок у наданні благодійної допомоги Збройним Силам України, високе почуття патріотизму, організацію проєкту «Мистецький донат» та виставки розмальованих тубусів з під мін «Мистецтво, народжене війною» художницю, викладачку образотворчого мистецтва Виноградівської мистецької школи імені Б. Бартока Діану Добош-Броду та журналістку Наталію Кобаль, колектив та в.о. директорки Виноградівській центральній публічній бібліотеці Мар’яну Марушку, волонтерок Кікімори – Виноградів Діану Михайленко та Мальвіну Савинець. За безпосередню участь у проєкті та вагомий особистий внесок у наданні благодійної допомоги Збройним Силам України нагороджені професійні художники Владислава Беланінця, Маріанну Гаврило, Валентину Костьо, Любов Логойду-Шпак, Альону Стасюк, Маргариту Тегзе.

Виставка діє до 22 березня.

Наталія Кобаль