icon clock04.04.2024
icon eye43
Кримінал

СБУ викрила агітатора, який погрожував послідовникам хасидського руху на Закарпатті

Служба безпеки запобігла спробам розхитування суспільно-політичної обстановки поблизу західного кордону України.
У ході комплексних заходів на Закарпатті викрито агітатора, який публічно погрожував послідовникам відомого хасидського руху.
Про це він заявляв у своїх дописах на власних сторінках у Facebook та TikTok.
У деструктивному контенті зловмисник «обґрунтовував» свою ненависть до представників іудейської громади, а також розповідав про «способи» фізичної розправи над ними.
Фігурант вчиняв злочинні дії уже маючи статус підозрюваного за фактами виправдовування збройної агресії рф проти України. На цьому СБУ його викрила у березні 2023 року.
Тоді суд не обрав йому запобіжний захід у виді тримання під вартою. Тож фігурант продовжив свою підривну діяльність на користь країни-агресора, закликаючи до релігійної ненависті.
Провокаційними заявами він намагався дестабілізувати внутрішню ситуацію у прикордонному регіоні та штучно зіпсувати імідж України на міжнародній арені.
Ініційована Службою безпеки експертиза підтвердила факти злочинних дій зловмисника.
На підставі зібраних доказів йому повідомлено про підозру за ст. 161 Кримінального кодексу України (розпалювання національної, регіональної, расової чи релігійної ворожнечі та ненависті).
Зловмиснику загрожує до 5 років тюрми.
Комплексні заходи проводили співробітники СБУ в Закарпатській області спільно зі слідчими ГУ Нацполіції в Закарпатській області за процесуального керівництва Ужгородської окружної прокуратури.
Примітка: Відповідно до частини першої статті 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.