«Мистецтво, народжене війною»

Саме під такою назвою у читальній залі Виноградівської центральної публічної бібліотеки відбулася неординарна подія – виставка військових арт-об’єктів. Передував цьому військово-волонтерський проєкт.

Як все починалося?

Вже більше місяця професійні художники Виноградівщини та їх учні розмальовують тубуси з під мін калібром 82 мм. Їх надсилає з лінії фронту старший технік другої механізований бригади, другого механізованого батальйону 65 ОМБр, сержант Іван Гоблик. У фейсбуці на сторінці групи «Регіональні новини» весь цей період триває благодійний аукціон. Стартова ціна – 500 гривень, кожен наступний крок – + 50 грн. Виручені кошти підуть на ремонти автомобілів Мерседес Віто та Уазики батареї, де служить Іван, та на закупку матеріалів для виготовлення маскувальних сіток, кікімор та нашоломників для волонтерок групи «Кікімори – Виноградів».

А почалося все з того, що Іван Гоблик з Берегова запропонував мені надіслати тубуси з-під мін. Виникло питання: «А для чого?». В пам’яті виринуло, що колись бачила в нетрях інтернету допис про те, як митці перетворюють військові атрибути на справжні шедеври і продають їх через, а кошти йдуть на ЗСУ. Написала відомій художниці краю Діані Добош-Брода. Вона одразу зацікавилася. Залучила своїх друзів-колег. Так народився проєкт «Мистецький донат».

«Мистецький донат»

Першу партію розмальовували у виставковій залі «Імпасто». Згодом виявилося, що надісланих тубусів – мало, бо коло бажаючих творити красу заради миру щоразу зростає. Доєднуються не тільки професійні майстри пензлю, а й юні учні Виноградівської дитячої мистецької школи імені Б. Бортока, Широківської мистецької школи і не тільки.  

Вже перетворили тубуси у шедевральні витвори мистецтва професійні художники Діана Добош-Брода, Владислав Беланінець, Валентина Костьо та її 7-річна внучка Софійка Костьо – найменша учасниця, Маргарита Тегзе, Маріанна Гаврило, Любов Логойда-Шпак, випускниці мистецької школи Ольга Клюжин та Тетяна Добоні, учениці Діани Олександрівни Ніколетта Чернявець, Софія Лисак, Валерія Григорьєва, а також Софія Горлан, Поліна Мар’ян, Тетяна Галас, Рацин Денис, Аня Рибакова. Малюють фарбами, купленими за власні кошти.

Всю роботу по організації митців, написання постів у фейсбуці про проведення аукціонів виконала Діана Добош-Брода.

Згодом до волонтерсько-військового аукціону почали долучатися майстри хенд-мейду Виноградівської тергромади та Берегова.

Кожен окремий тубус заслуговує на увагу. Саме тому, аби їх побачила найбільша кількість людей і не з екрану гаджетів, а вживу, вирішили провести виставку. Всі меценати, хто придбав лот, схвально підтримали ідею і погодилися отримати свій лот саме після виставки. Місцем обрали Виноградівську центральну публічну бібліотеку не просто так. Саме ця книгозбірня з перших днів війни вже протягом двох років стала прихистком волонтерського об’єднання «Кікімори – Виноградів» у холодну зимову пору. Тут щодня вирує робота – плетуть маскувальні сітки, нашоломники, маскувальні костюми тощо… Виконуюча обов’язки директорка Мар’яна Марушка підтримала нашу ініціативу і, разом з коліжанками, організувала у читальній залі виставку. Витвори митців доповнили роботами «Кікімор», які нам надали Мальвіна Савинець та Діана Михайленко, Альбіна Погоріляк надала манікени. Василь Шерегі, котрий зараз служить інструктором відділення рекрутингу та комплектування першого відділу Берегівського районного територіального центру комплектування та соціальної підтримки, приніс власне саперське обмундирування та «знаряддя праці». Громадська активістка Світлана Горлан також позичила обмундирування свого чоловіка-захисника, котрий після поранення проходить реабілітацію. До речі, їх донечка Софійка також намалювала тубус для аукціону. Відомий фото-художник Іван Буркало обробив і віддрукував кілько фото з лінії фронту… Працівники КЗ «Виноградівська публічна бібліотека» розгорнули виставку книг про війну та написаних під час війна, а учні мистецької школи – виставку малюнків. Також вони принесли окопні свічки з шишками, бляшанки загорнули у жовто-блакитні розмальовані прапорці. Відомий меценат та підприємець Володимир Драгун організував для присутніх солодкий стіл і смачні натуральні соки власної торгової марки «Соки Драгуна».

Одним словом, вийшла виставка ефектна і патріотична.

Ділилися спогадами та враженнями

Розпочали захід хвилиною мовчання, вшанувавши пам’ять всіх тих воїнів, котрі віддали свої життя за цілісність України. День проведення також був символічним – День Єднання «Його президент України Володимир Зеленський заснував 16 лютого 2022 року на тлі попереджень про можливу війну. Для того, аби підняти дух і зменшити психологічний тиск, Володимир Зеленський проголосив нове свято. Воно має на меті нагадати, що саме в єднанні – наша сила. Головна мета – показати єдність українців на тлі військової загрози. І саме в цей день спільними зусиллями художників, журналістів, бібліотекарів, об’єднання «Кікімори – Виноградова», військових і всіх небайдужих організована ця виставка, яка триватиме до 1 березня», – зазначила, відкриваючи захід, координаторка Мар’яна Марушка.

– Спільними зусиллями, об’єднавшись, можна зробити дуже велику справу. Долучаючись до проєкту, я знала, що мої друзі-художники та учні – то моя опора. Я не сама. Тому дякую всім за підтримку. Малювати на округлій формі доволі важко. Але всі справилися з завданнями і підтвердженням цього є результат – представлені на виставці тубуси. Роботи були виконані акриловими фарбами, гуашшю (їх покривали лаком для волосся, аби при дотику фарба не стиралася), Любов Шпак-Логойда виконала роботу олійними фарбами. Наразі вже зробили близько 20 тубусів і всі вони вже продані на аукціоні. Тому я щиро вдячна і всім тим людям, котрі приймали участь в аукціоні, тому що без їх донатів наша справа була б незавершеною, ба, навіть марною. Спасибі Наталії Кобаль, що повірила у наші сили, Мар’яні Марушці за можливість представити свої роботи на виставці і за створення такої чудової експозиції. Всі ми можемо пишатися собою, що спільними зусиллями зробили свій внесок у наближення перемоги, – зазначила Діана Добош-Брода.

– Війна застала нас усіх зненацька. Нині доля України знаходиться в руках Збройних сил. Саме на їх плечі випав найважчий тягар у захисті територіальної цілісності нашої держави. Проте, могутність нашої армії залежить від допомоги тилу – людей з чуйним серцем, золотими руками, котрі вкладають любов, свої душі у витвори, які допомагають нашим хлопцям захищати державу. Сьогодні, від імені своїх синів, я дуже вдячна вам за натхненну роботу, невтомність, чуйність сердець, увагу до всіх захисників, котрі знаходяться на передовій.  Нехай Господь Бог нагородить вам сторицею і наблизить нашу перемогу. Слава Україні! Героям слава!, – після слів подяки мама захисників Юганя Гоблик поділилася спогадами про те, як її троє синів пішли на фронт добровольцями. 

Діана Добош-Брода подарувала їй тубус, на якому намалювала символ миру – голуба, котрий тримає в дзьобі стрічку, на якій написано номер бригади, де служать хлопці. Ще один тубус зі світлинами своїх синів Юганя Олександрівна отримала в подарунок від Івана Буркала.

Про те, як розмальовували перші тубуси у виставковій залі «Імпасто» і як долучилася 7-річна Софійка розповіла Валентина Костьо. Також пані Валентина наголосила на важливості справи групи «Кікімори. Виноградів» і подякувала всім, хто долучився до проєкту і придбав тубуси. Щирі слова подяки всім воїнам, завдяки котрим ми можемо мирно працювати, художникам, учням мистецької школи та їх батькам пролунали з вуст заслуженого працівника культури, начальника відділу культури і туризму Василя Югаса. Про свою участь у проєкті розказали учениці мистецької школи Ніколетта Чернянець, Тетяна Добоні та Ольга Клюжин, очільниця Виноградівсько відділення ГО  МАЛІЖ  Марія Конкіна поділилася враженнями.

Спогадами про початок війни і волонтерської діяльності ще у 2014-му році поділилася координаторка об’єднання «Кікімори – Виноградів» Мальвіна Савинець. Соме тоді у Виноградові був створений «Рух підтримки Закарпатських військових – Виноградів» на чолі з депутатом Виноградівської міської ради Михайлом Роман.

– На початку повномасштабного вторгнення ми допомагали на кухні у військовій частині. Працювали зранку до ночі. У три зміни годували новобранців, котрі проходили навчання. Потім вирішили допомагати нашим хлопцям із сітками. Плели із звичайних тканин, котрі нам привозив із ТОВ «Сандерс – Виноградів» керівник БФ «Виноградів» Віктор Альошин. Згодом приїхав до нас наш захисник Олександр Ласьков і порадив плести сітки із спанбонду, оскільки та матерія легка, не горить, з неї стікає дощ… Один рулон спанбонду коштує майже 4 тисячі гривень і з нього виходить 12-13 сіток. Тоді ми звернулися до людей. У січні ми закупили матеріалу більше ніж на 32 тисячі гривень і це все за людські гроші. Плетемо, коли треба, і на Великдень та Святий вечір. Основна частина – це жінки поважного віку. Всіх нас уже понад 30. У нас стелаж 6 метрів, ми всі не поміщаємося і поділилися на дві групи. На початку, доки не вивчили техніку плетіння, плели по 2 сітки на тиждень. Тепер можемо сплести і 2 за один день.  Проте, є жінки, котрі працюють на дому – плетуть хлопцям капці, сідушки, шиють труси, шиють мішки для вмісту сіток, у кожну сітку кладемо хрестики та обереги, діти малюють малюнки. Загалом трудяться аж 4 покоління різного віку. Радує, що в нас так багато людей, котрі вносять свій вклад у наближення перемоги. Хтось допомагає трудом, хтось грошима. Приємно, що долучилися і художники та підростаюче покоління, – розповіла Мальвіна Йосипівна.

На завершення всі присутні мали змогу оглянути експонати, пофотографуватися, і поласувати смачним соком Драгуна та солодощами.

Виставка діє до 1 березня. І вже у перший весняний місяць ми покажемо роботи митців Виноградівщини у місті Берегово.

Наталія Кобаль