Іштван Добша: “Збір коштів на лікування Емілії закрито”

Останнім часом на фейсбук-сторінці депутата Берегівської районної ради Іштвана Добші доволі частими є публікації про 15-річній Емілії Канчанській з Фанчика. І це не просто так, адже він намагається допомогти дівчині у боротьбі із страшним онкологічним захворюванням. Організовує та підтримує збір коштів на її лікування.

Помічниця президента Благодійного Фонду 2Педіатри проти раку» Юлія Кукса, котра познайомилася із Емілією у Київському міському клінічному онкологічному центрі написала: «Перші тижні дівчинка дуже плакала, коли дізналась свій діагноз – остеосаркома. Але вона неймовірно сильна і разом з мамою тепер підтримують інших. А ще дівчинка робить усе необхідне, щоб одужати. Слухає всі вказівки лікаря. І попри важкі хіміотерапії, намагається достатньо їсти. А знаєте, що найулюбленіше і рятує її? Домашня ковбаска, яку з турботою і любов’ю передають рідні люди із Закарпатської області.

На жаль, в дівчинки остеосаркома правого стегна. І щоб врятувати її, лікарі мають видалити і кістку, яку вразила пухлина. Щоб врятувати ногу дівчинки є лише один вихід. Вражену раком кістку потрібно замінити на ендопротез і тоді ніжка буде повністю збережена і Емілія зможе ходити і бігати і носити красиві босоніжки.

Якщо ж ендопротез не купити, кінцівку потрібно ампутувати, щоб врятувати життя дівчинки.

Ендопротез дуже дорогий… Його вартість 487 500 грн. Рідні і близькі зібрали 320 000 грн. І в нас є лише 3 тижні, щоб зібрати ще 167 500 грн і оплатити його. Тоді компанія виробник почне його виготовляти і встигне зробити це до операції. Також дівчинці потрібні дослідження крові, певні медичні засоби і реабілітація. Та зараз, найважче і найважливіше – зберегти ніжку.

На разі дівчинка проходить чергову хіміотерапію. Їй вже довелось попрощатись з прекрасним волоссям. Було важко… Але вона неймовірно красива завжди, а волосся обов’язково повернеться після одужання.

Коли я заходжу в палату Емілії, вона завжди посміхається, якби погано їй не було. Її вчителька сказала, що всі дуже скучають за дівчинкою».

Іштван Добша розповів, що Белицай Балаж провів свій сольний вечір із повним аншлагом у місті Берегово: «Захід був зосереджений на зміцненні спільноти та благодійності; збирали кошти на лікування Емілії Кончанської. Протягом вечора було зібрано 31 100 гривень, 20 000 форинтів і 25 євро.

У Будапешті Молодіжна організація Угорської Культурної Асоціації Закарпаття (KMKSZ ISZ) організувала благодійну зустріч легкої музики. Молоді учасники та виконавці об’єдналися, щоб допомогти 15-річній дівчинці.

На благодійному заході відомий актор з Закарпаття, Аттіла Ференці, вітав аудиторію та керував увагою гостей протягом події. На сцені будапештського офісу Закарпатської Асоціації виступили два гурти та один соліст, які зачарували присутніх.Першими виступили члени гурту Lemonation, переважно молоді люди з Будапешта (Патрік Паллфі, Андріс Ковач та Крістіан Неваї), але з фронтменом з Берегова (Давід Балог /DÉ), які пишаються своїм невеликим виступом з металом. За ними виступила Емілія Ферко з Тисауйфалу, яка соло зачарувала всіх присутніх. Ряд виступів закрив гурт Ullie (Уляна Донецька, Віктор Саньї, Давід Бланар, Крістіан Мерінгер та Габор Тейглер), які, як завжди, показали високий рівень майстерності».

Тож днями депутат райради поділився приємною новиною: передали мамі Емілії кошти. Приєднався до нього і священник з Перехрестя, голова Фонду KEGYES Йосип Шіпош. Завдяки заклику на рахунок фонду надійшло 1 737 000 форинтів, які Йосип передав матері. Також приєднався голова ГО «Гозояро» Ласло Веждел, які також організували збір коштів, в результаті якого зібрали понад 23 тисячі гривень.

Крім того, від імені KMKSZ ISZ Іштван Добша передав 1 106 000 форинтів, які переважно зібрали молоді люди на Закарпатському зустрічі легкої музики, а також понад 31 тисячу гривень, зібраних на сольному вечорі Балажа Белицої в Берегові.

Також Іштван Добша зазначив, що після узгодження з мамою, сім’я закінчує збір коштів. Висловлюють подяку кожному, хто надав допомогу!