ДІЯЛЬНІСТЬ ГБФ «ВИНОГРАДІВ» ЗА 2023 РІК. З в і т

Минає другий рік російської агресії. За цей час прийшло усвідомлення відповідальності кожного за власний внесок у захист України. Для суспільства і для кожного українця 2023-ій наповнився досвідом повсякденної роботи в умовах війни. Якщо говорити про діяльність громадського благодійного фонду «Виноградів», то сформувалася системність волонтерської роботи, продовжилася співпраця з громадськими організаціями, розпочата у попередні роки. Разом з тим виникли нові зв’язки, які сприяли волонтерській роботі, виконанню благодійних акцій. За час роботи утворилася ефективна команда волонтерів. Наслідком діяльності фонду стала допомога військовим підрозділам на фронтах, де служать наші земляки, підтримка мирних мешканців, які проживають у прифронтовій зоні та в зоні екологічної катастрофи.

Разом з тим фонд не відкинув той напрямок діяльності, з яким починав працювати від моменту заснування. Мова йде про підтримку одиноких літніх людей, дітей з інвалідністю, багатодітних сімей, вимушено переміщених осіб…

Яким же був 2023 рік для ГБФ «Виноградів» і для його партнерів?

Співпраця з організаціями-донорами

Як пишуть у Новорічних побажаннях, «нехай все хороше, що було в минулому році перейде в наступний». І це побажання здійнилося. Започаткована у 2022 році співпраця з Благодійним фондом «Схід SOS» дала результат – ГБФ «Виноградів» одержав 250 повноцінних наборів з продуктами харчування, засобами гігієни та миючими засобами. Чітка організація роботи і відповідальність кожного члена нашої команди забезпечили упродовж грудня попереднього і Різдвяних свят поточного року видачу всієї гуманітарної допомоги від «Схід SOS». 739 осіб, включаючи 308 дітей, змогли пригоститись за святковим столом смаколиками від благодійників з «Схід SOS». Співпраця продовжилася й напередодні Великодня – 175 відвідувачів одержали допомогу завдяки нашій дружбі з благодійною організацією «Схід SOS».

Завдяки подальшій організаційній роботі у 2023 році ГБФ «Виноградів» започаткував співпрацю з рядом впливових організацій. 2 лютого отримали гуманітарну допомогу від БО «Лікарі без кордонів» (MSF). Її передали в 9 провідних відділень КНП «Виноградівська районна лікарня». Кожне відділення отримало ковдри, рушники, комплекти постільної білизни. Крім того завдяки нашим поважним партнерам ми надали гуманітарну допомогу багатодітним родинам, людям з обмеженими можливостями, важкохворим, самотнім.

Отримали цьогоріч особливо щедрий вантаж – Дияконічний відділ управління Закарпатської реформатської церкви передав у розпорядження ГБФ «Виноградів» понад 3 з половиною тонни продуктів харчування – консервації, борошно та вироби з борошна, квасолю, олію… А у жовтні благодійна спільнота Закарпатської реформатської церкви надіслала для подальшого розподілу новий вантаж, який складався з продуктів харчування (крупів, консервів, олії, борошно, макарони) та засобів гігієни й дезинфекції. Відзначимо допомогу від громадянки Німеччини Габріели Кернбух-Штраус, яка особисто організувала збір гуманітарки у навколишніх селах. Передаючи допомогу (71 коробку одежі, консервіації, крупів, вантаж із найширшим асортиментом продуктів харчування, солодощів, одягом, газовими горілками для солдатів, термошкарпетками й терморукавицями, одноразовим посудом та іншими речами), пані Габріела висловила підтримку українцям, піддала категорчиному осуду рашистську агресію.
А напередодні свята Миколая у Виноградів приїхали волонтери чеської організації «Cestanadejezivota» («Дорога життєвої надії»), щоб вручити щедрі подарунки дітям, які потребують особливої опіки. Одяг, солодощі, продукти харчування від партнерів були розподілені у першу чергу дітям-інвалідам та багатодітним сім’ям. Виноградівщина також вдячна словацькій громадській організації «Фамен», яка так само привезли велику кількість благодійного вантажу.

Співпраця з організаціями-отримувачами

У 2023 році не менш важливою була співпраця з громадським, організаціями у прифронтовій зоні. Адже завдяки контактам з ними фонд «Виноградів» зміг оперативніше розподілити отриману гуманітарку. Зокрема, Херсонське регіональне відділення асоціації міст України вдячно прийняло допомогу, організовану Благодійним фондом «Виноградів» у ті дні, коли Херсонщина потерпала від організованої рашистами екологічної катастрофи – знищення Каховської ГЕС. Від організаторів гуманітарного вантажу в Херсон надійшло найнеобхідніше – різні вироби з борошна, консервації, мінеральна вода, засоби гігієни, побутової хімії, а ще – 50 мішків з сухим кормом для собак і 10 мішків з кормом для кішок, які так само потерпіли від воєнної агресії й наслідків організованої ворогом екологічної катастрофи.

У вересні гуманітарний вантаж від ГБФ «Виноградів» надійшов нашим новим партнерам у місті Дніпро – ГО «Атаман». Частину його дніпряни передали нашим захисникам на фронт. Інша частина становила дуже потрібні сухі корми для собак. Крім ГБФ «Виноградів» про дніпровських домашніх тварин подбав і супермаркет «Гранд», який у черговий раз приєднався до благодійної акції. У листопаді ГБФ «Виноградів» надіслав ще один гуманітарний вантаж для ГО «Атаман», зокрема, йдеться про 459 кг. борошна, з якого виготовляються гарячу випічку для захисників.
Ще один гуманітарний маршрут проліг у багатостраждальне місто «Ізюм». Тут нашу благодійну допомогу приймала громадська організація «Вірний напрям», її керівник Володимир Олександрович Зеленський звернувся до нас з відповідним листом. В Ізюмі рашисти під час окупації чинили нелюдські звірства. Кількість закатованих тут була удвічі більша, ніж в Бучі. Було зруйновано 80% міської інфраструктури. Потреба у відбудові, в продуктах харчування, побутових речах, в медичній та психологічній допомозі є і ще довго буде актуальною. Благодійний фонд «Виноградів» зібрав для мешканців гуманітарний вантаж, який складався з продуктів харчування та значної кількості миючих засобів, предметів гігієни.
Окремо треба наголосити на важливій співпраці з ТОВ «Нова пошта». Завдяки підтримці партнерів транспортування вантажів по Україні обходиться для ГБФ «Виноградів» безкоштовно.

Вдячні нашим волонтерам

Безмежна вдячність за співпрацю нашим партнерам Федорові Павлишинцю, Федору Костьові, Геннадію Криваничу, Едуарду Рейпаші, Руслану Косому, Ігореві Кабишу, Ервіну Молнару і багатьом іншим за їх внесок у благодійну діяльність.
Особливе захоплення викликає невтомна діяльність волонтерки благодійного фонду Марина Мороз. Власне доброго слова заслуговує і мама пані Марини і її дві дочки, які потрапивши у Виноградів з Краматорська, активно включилися в роботу, у тому числі й волонтерську діяльність. Марина Мороз оперативно і головне фахово включилася в роботу над документацією фонду, а коли повернулася у прифронтову зону, продовжує співпрацювати з фондом дистанційно. Крім того як волонтер вона приймала й приймає вантажі від ГБФ «Виноградів», які доставляла мешканцям Лиману та інших навколишніх сіл.
Допомога захисникам
На різних напрямках фронту працюють наші земляки, за яких вболівають їх родини, їх друзі, діти. Особисті контакти з нашими захисниками дозволяють спрямовувати конкретну допомогу солдатам, враховуючи їх потреби.
9 лютого громадський благодійний фонд «Виноградів» спільними зусиллями з нашими волонтерами передали для потреб ЗСУ засоби альтернативного живлення: а саме павербанки та ліхтарі. Особливу подяку отримав ГБФ «Виноградів» від бійців ЗСУ.

17 лютого громадський благодійний фонд «Виноградів» в співпраці з нашими волонтерами передали продукти харчування та засоби гігієни для бійців артилерійського реактивного дивізіону 128-ої окремої гірсько-штурмової Закарпатської бригади.

22 лютого співзасновник громадського благодійного фонду «Виноградів» Юрій Довбак придбав джип для потреб ЗСУ. Представник 1-шої президентської бригади Національної Гвардії України Павло Боротко отримав цей автомобіль для гвардії наступу підрозділи якої зараз активно формуються. ГБФ «Виноградів» завантажив джип продуктами харчування, засобами гігієни, необхідним інвентарем. До речі, це вже третій джип, який фонд відправив на фронт.

Недавно благодійний фонд зібрав для бійців на фронті черговий вантаж, який захисники відвезли власним автомобілем. Від благодійного фонду та магазину «Гранд» були передані продукти харчування, деякі супровідні матеріали, а головне – закарпатська мінеральна вода. Благодійний фонд кілька разів надсилав вантаж у підрозділи, де служать Василь Палчей та Іван Боршош, і кожного разу велику частку становила наша мінералка. Такий же асортимент було завантажено захисникам у жовтні.
У серпні надійшла подяка від військовослужбовців, які перебувають поблизу Краматорська, за отриманий гумантірний вантаж – у першу чергу продукти харчування, миючі засоби.

У вересні відправлено велику кількість продуктових наборів та миючих засобів для 77 окремої аеромобільної бригади ДШВ ЗСУ.

У жовтні благодійний фонд «Виноградів» відправив на фронт для військової частини в/ч А1556 благодійний вантаж, який склався з продуктів харчування, миючих засобів, теплих светрів на осінню погоду, нашоломників… Від імені бійців виноградівцям подякував Євген Текарчук, зазначивши, що весь надісланий асортимент дуже доречний, а особливо маскувальні нашоломники. Їх передали невтомні жінки з волонтерського гурту «Кікімори Виноградів»

Кілька партій гуманітарного вантажу, сформованих під контролем волонтера й військовослужбовця Федора Костя, ГБФ «Виноградів» відправив нашим захисникам на фронт. Крім продуктів харчування було завантажено велику кількість миючих та гігієнічних засобів, дощовики, куртки, який підтримує тісні контакти з бійцями. У коробках також – одноразовий посуд, консерви, миючі засоби, бінокль, термошкарпетки, терморукавиці. Під його контролем вантажі відправлено захисникам у Вільнянськ, Запоріжжя та Снігірівку Миколаївської області.

Благодійна діяльність на території Виноградівщини

ГБФ «Виноградів» уважно слідкує за громадською діяльність Виноградівщини і робить свій внесок у її підтримку. Зокрема, було прийнято рішення організувати подарунки для невтомного волонтерського гурту «Кікімори», який виготовляє засоби маскування для захисників. «Кікімори» щиро подякували фонду і за щедрі подарунки, і за підтримку з боку фонду, адже ГБФ «Виноградів» при потребі знаходить і привозить тканину та інші матеріали для роботи волонтерів.
Інші акція фонду – допомога у День людей поважного віку. Під час проведення урочистостей у центральній публічній бібліотеці керівник вептеранської організації Василь Павлович Ковачик відзначив активну допомогу, яку надає їм заступник голови ГБФ «Виноградів» Віктор Миколайович Альошин. Фонд прийшов на це свято з подарунками для кожного із запрошених – набором продуктів харчування та предметів гігієни. А також принесли великий торт з написом «Дякуємо». Цей солодкий подарунок ініціював голова фонду «Виноградів» Іван Іванович Бушко. Окремий подарунок (2500 офісного паперу А3) благодійний фонд підготував для господарів цього заходу, тобто для бібліотекарів з нагоди їх професійного свята.

Допомога медичним закладам

Значну допомогу ГБФ «Виноградів» надає колективу КНП «Виноградівська районна лікарня». По-перше, фонд регулярно навідується з подарунковим комплектом для наших воїнів, які відновлюють своє здоровя у виноградівській лікарні. У першу чергу це комплекти для гоління, дезинфікатори, шкарпетки, шампуні, мило… У березні громадський благодійний фонд «Виноградів» передав у 13 відділень КНП «Виноградівська районна лікарня» миючі засоби, а саме: гелі для прання, рідке мило, засоби для миття посуду, серветки вологі для поверхонь. Ця допомога особливо необхідна нашій лікарні в період загострення інфекційних хвороб. Лікарня також отримувала тести на ковід 19, маски медичні, памперси дитячі, туалетний папір, масажну олію HIPP для вагітних жінок та малюків, пристрої для операційних систем, перев’язочні матеріали, фіксуючі пристосування, медичні маски, одяг, сумки, миючі та дезинфікуючі засоби, продукти харчування. Фактично ГБФ «Виноградів» забезпечує лікарню важливими засобами миття та гігієни кожного місяця.
Інколи доводилося реагувати і на незвичні потреби. Наприклад, часто у приймальне відділення потрапляють безхатьки. Для бомжів кожного разу потрібна якась чистіша одежа. А де її взяти? ГБФ «Виноградів» відгукнувся на цю проблему і відразу організував десятки добротної, часто нової одежі.

Допомога нужденним

Крім постійної допомоги, яку відправляємо на лінію фронту, ГБФ «Виноградів» не зменшує благодійну діяльність щодо соціальних категорій населення на Виноградівщині. З початку року тривала інтенсивна допомога внутрішньо переміщеним особам. У рамках проекту підтримки станом на 31 січня цією допомогою скористалися понад 2 тисячі ВПО, у подальші наступні місяці допомогу отримували від 800 до тисяч внутрішньо переміщених осіб. Вони змогли одержати у нас минулого місяця пакунки з продуктами харчування, миючими і дезінфікуючими засобами, пледами і ковдрами, засобами гігієни тощо. Разом з цим вкотре доводиться констатувати, що наші можливості поки що не дозволяють гарантовано надавати гуманітарну допомогу всім ВПО з інших сіл Виноградівськоі та навколишніх територіальних громад.

Протягом року завдяки волонтерські допомозі ГБФ «Виноградів» мав змогу передати інвалідні візки та роллери для тих, хто цього потребує.

29 березня громадський благодійний фонд «Виноградів» передав гуманітарну допомогу сім’ї з п’яти осіб. Матрас, постільна білизна, ковдри, пледи, продукти харчування, засоби дитячої гігієни, дезинфікуючі і миючі засоби – все це для одинокої мами з Сумщини (смт. Миколаївка) і її чотирьох дітей стало гарною матеріальною підтримкою. Допомогли також і з транспортом, який надав місцевий підприємець-волонтер Ф.Ф. Рейпаші.

17 квітня Громадський благодійний фонд «Виноградів» напередодні Великоднього свята надав допомогу у вигляді продуктових наборів багатодітним родинам, людям з обмеженими можливостями,важкохворим,внутрішньо переміщеним особам. Окрім того 160 пасок та продуктові набори були надані церквам для прихожан, які потребують першочергової домоги.

Не забули і про бійців-виноградівців, які знаходяться на лінії зіткнення з ворогом. Їм були відправлені паски та засоби особистої гігієни.
Благодійний фонд «Виноградів» продовжує допомогати багатодітним родинам Виноградівщини. Діточки з цих родин отримали від фонду 28 двоярусних ліжок разом з матрацами. Тепер кожна дитина має своє власне спальне місце та залюбки прибирає його.

Під постійною опікою фонду знаходиться хоспіс у Великих Ком’ятах – літні жінки, яких війна вигнала з рідної Макіївки на Донбасі.
Громадський благодійний фонд «Виноградів» базує свою діяльність на співпраці з партнерами, зокрема, з відділом соціальної підтримки пільгових категорій громадян, осіб з інвалідністю та ВПО №2 при управлінні соцзахисту населення Берегівської РВА, або як звикли казати, з Виноградівським соцзабезом. Завдяки тісним контактам вдається надати допомогу багатьом підопічним.

Пакети з продуктами неодноразово отримували багатодітні сім’ї Степана Товта у Олешнику, Василя Леня (вул. Першотравнева), Сабіни Бікі, Олесі Чорби у Фанчикові…
1 вересня 30 наборів з продуктами харчування (олія, макарони, риси, консервації…) отримали підопічні Територіального центру соціального обслуговування від Благодійного фонду «Виноградів».

Згодом благодійний фонд «Виноградів» провів свою чергову благодійну акцію – доставку продуктових наборів одиноким людям, які фізично не можуть вийти за межі власної оселі, щоб купити собі щось в магазині чи розрахуватися за комунальні послуги.

Співпраця з громадськістю, соціальними закладами

Всього на обліку Центру допомоги (повна назва – «Центр надання соціальних послуг Виноградівської міської ради. Відділення соціальної допомоги вдома та денного перебування») – 102 підопічні, які потребують допомоги соціального працівника. У тісній співпраці з Виноградівської міської ради Громадський благодійний фонд «Виноградів» зумів за короткий час побувати в домівках самотніх літніх людей, які перебувають під опікою Центру. 138 одиноких мешканців Виноградівської громади отримали благодійні пакети, які складаються з продуктів харчування, миючих засобів, інших супровідних матеріалів.
Спортсмени нашого краю отримали дуже потрібний подарунок від благодійних організацій, які через наш Фонд передали дітям новеньку спортивну форму. З цієї нагоди від імені ГБФ «Виноградів» Михайло Русанюк надіслав слова вдячності партнерам.
Цього року завдяки підтримці небайдужих людей вдалося буквально врятувати життя дівчини Ані Левченко. Допомогти їй поросила бабуся, яка торік рятувалася від війни на Виноградівщині. Завдяки підтримці, та професійному лікуванню в Києві дівчина вже може ходити, отримала відповідну групу інвалідності.. Таким чином благодійна акція, присвячена порятунку життя Ані, досягла своєї мети.
У ці дні подарунки від Миколая потрапили до дитячого будинку сімейного типу Марини Бирюкової, до багатодітної сімї одинокої матері Сабіни Бокіій, до родини Балог, що на вулиці Ардовецькій, сімям Товт у Олешнику, Чорба у Фанчикові. Святий Миколай спеціально доручив благодійному фонду «Виноградів» передати гостинці малечі й побажання міцного здоров’я та здійснення заповітних бажань.
У активі фонду – організація роботи пункту гуманітарної допомоги для ВПО, допомога дитячим садочкам («Берізка» та садочок у Боржавському), гуманітарка для герітричного пансіонату; у ці дні відбувається вручення Різдвяних солодких подарунків для дітей, чиї батьки загинули, захищаючи Україну. Триває робота над подальшими гуманітарними проектами.

ГБФ «Виноградів»

+380957876797 або за адресою м. Виноградів, вул. Миру, 51 с 9.00 до 12.00 год. за к.ч.