Цікаву могилу знайшли на старому цвинтарі у Великих Ком’ятах

Нещодавно жителька Великих Ком’ят Антоніна Юріївна Брич звернула увагу на незвичне поховання на старому кладовищі села.

Що викликало її зацікавленість? Відомо, що у Великих Ком’ятах на теперішньому кладовищі назріває проблема – скоро не буде вільної площі для нових могил. Тому заздалегідь готують старий цвинтар для повторного використання, бо вже давно минув строк, який це дозволяє. При роботі бульдозера, котрий вирівнював ділянку, наткнулися на кам’яну надмогильну плиту, яка лежала горизонтально на могилі. Зберігся і металевий хрест. Так от, Антоніна Юріївна, яка часто навідувалася до могили свого прадіда, що була неподалік цього місця, звернула увагу на цю знахідку. На ній був лаконічний надпис «Гелена Грдлічкова +21.06.1938». І все. Але пані Антоніна проявила спостережливість і побачила, що це поховання дуже відрізняється від сусідніх традиційних, які були в селі. По-перше вона помітила, що стіни ями обмуровані цеглою. По-друге, могилу не засипали глиною, а перекрили металевою плитою, засипаною землею із надмогильною плитою. В цьому перекритті був невеликий отвір, через який можна побачити домовину, на якій є хрест. Це настільки здивувало Антоніну Юріївну, що вона сфотографувала плиту, а пізніше звернулася до своєї землячки – журналістки Наталії Андріївни Кобаль у надії, що вона зможе пролити світло на таємницю цього поховання.

Наталія Андріївна після звернень до науковців, які відповіли, що мікроісторією не займаються, попросила мене, щоб я спробував дещо встановити про особу померлої 86 років тому жінки.

Що вдалося з’ясувати?

Дійсно, зачіпка була лише одна – дата і місце смерті. Вдалося в метричній книзі знайти запис, що у Ком’ятах у цей день пішла з життя Гелена Грдлічкова. Треба наголосити, що в 1938 році Підкарпатська Русь входила до складу Чехословаччини. Я відразу подумав, що її чоловік міг бути вчителем у школі. Але серед працівників місцевої школи його не було. Тому можемо вважати, що він міг бути працівником пошти, бо поштові працівники були державними службовцями  і більшість із них приїхали з Чехії. Те ж саме можемо сказати і за силовиків, адже у Великих Ком’ятах була жандармська станція, де працювало декілька жандармів. На жаль, у наших архівах немає списків особового складу – їх можна знайти хіба що у Празі. І нарешті чоловік покійної міг працювати у нотаріаті, який керував навколишніми селами. Для того, щоб узнати про пана Станісла Грдлічку, доведеться ще деякий час попрацювати в обласному архіві.

Тепер можемо сказати лише одно – це була людина із сталими і гідними заробітками, бо його жінка Гелена могла собі дозволити не працювати, бо була домогосподаркою. Про його заможність свідчить і впорядкована могила небіжчиці, вона відрізнялася від скромних поховань місцевих жителів.

Що ще вдалося дізнатися про покійну? Вона народилася у Липецькій Поляні у 1898 році. Померла у 40 років від туберкульозу. Її дівоче прізвище Грибовська, була греко-католичкою, це підтверджує і те, що похована на греко-католицькому кладовищі. У Великих Ком’ятах проживала в будинку під №512, зараз встановити, де він знаходився складно, бо система нумерації зазнала значних змін.  У Ком’ятах ведеться інтенсивне будівництво будинків, житло сім’ї Грдлецьких давно знесено. До речі саме слово «грдлічка» в чеській мові означає «горлиця». Крім цього вдалося узнати, що батьком Гелени був Михайло Грибовській, який помер раніше, а матір’ю – Марія Ладані, а чоловіком її був Станіслав Грдлічка. Це все, що вдалося узнати на сьогоднішній день.

Але наші пошуки не закінчуються. Намагатимемося дослідити більше про сім’ю, обов’язково поділимося з вами результатами досліджень.

Тож, далі буде….

Іван Біланчук, краєзнавець.