Засновнику фестивалю “Кришталеві грона” Андрію Грізі виповнилося б 70

Виноградівська міська рада опублікувала на своїй фейсбук-сторінці допис про ювілей Почесного громадянина міста Виноградів, знаного композитора і засновника фестивалю “Кришталеві грона” Андрія Грігу. Він був людиною-легендою, котрого знали і поважали у мистецьких колах не тільки у Виноградові, а й у різних країнах світу.
Гріга Андрій Андрійович (10.04.1954 р. – 30.03.2014 р.)
Сьогодні Почесному громадянину міста, педагогу, музиканту, композитору, засновнику Міжнародного фестивалю сучасної пісні і танцю «Кришталеві грона», члену Національної ліги композиторів України, депутату Виноградівської міської ради 4-х скликань виповнилося б 70 років.
Звання «Почесний громадянин міста Виноградів» присвоєно у 2017 р.
Народився 10 квітня 1954 року у Виноградові у сім’ї робітника. У 1969 році після закінчення восьмого класу Виноградівської ЗОШ №1 вступає до Мукачівського педучилища, яке закінчує в 1973 році і впродовж трьох років працює вчителем музики у Бориспільській СШ №2 на Київщині. Відтак поступає на навчання до Київського державного педінституту ім. Горького на музично-педагогічний факультет, який закінчив у 1980 році.
Починаючи з 1977 року – незмінно працював у Виноградівській ЗОШ №4 – спочатку вчителем музики та співів, з 1992 року – заступником директора з виховної роботи.
За плідну педагогічну діяльність у 1987 році йому присвоєно звання «Старший учитель», з 2001 року – член Національної ліги композиторів України, у 2004 р. нагороджений знаком «Відмінник освіти України».
Паралельно з роботою в школі займається музикою, пише пісні, грає у ВІА. З метою підтримки обдарованої молоді у 1999 році створив міський молодіжний арт-клуб «Прем’єра», учасники якого неодноразово ставали переможцями та лауреатами численних всеукраїнських і міжнародних конкурсів.
Також у 1999 році засновує фестиваль сучасної пісні і танцю «Кришталеві грона». Головним змістом життя Андрія Гріги за останні роки був саме цей пісенний фестиваль «Кришталеві грона», який із невеликого фестивалю районного рівня переріс в обласний, всеукраїнський, а відтак – у 2005 р. отримав престижний статус міжнародного. Протягом багатьох років Андрій Гріга прикладав значні зусилля, направлені на розвиток культури міста, проведення фестивалю на високому організаційному рівні, розширення кола учасників.
Завдяки цьому мистецькому заходу Виноградів перетворився в один із центрів пісенної і танцювальної творчості, куди щороку влітку приїжджали сотні талановитих дітей та молодих виконавців з багатьох міст України та з-закордону.
Протягом 15 років Андрій Гріга був натхненником і незмінним директором заснованого ним Міжнародного фестивалю сучасної пісні і танцю «Кришталеві грона», що став яскравою творчою візитівкою Виноградова у нашому краї та в багатьох куточках України і за кордоном. Позаяк учасниками фестивалю «Кришталеві грона» стають як представники України, так і інших країн світу, то цей пісенний конкурс популяризує, створює позитивний імідж не лише Виноградова, а і Закарпаття загалом.
Будучи членом Національної ліги композиторів України, Андрій Гріга не тільки активно допомагав розвиватись обдарованій молоді, але й сам написав кілька десятків пісень, які користуються заслуженою популярністю серед виконавців і слухачів. Зокрема, створив пісню-гімн «Кришталеві грона вічно хай дзвенять», яка щорічно незмінно лунає на традиційному популярному міжнародному фестивалі сучасної пісні і танцю «Кришталеві грона». Популярністю користуються й інші численні музичні твори, написані талановитим педагогом, музикантом та композитором.
Інтелігентного, чуйного, співчутливого до людських проблем Андрія Андрійовича виноградівці неодноразово обирали депутатом – він був депутатом Виноградівської міської ради 4-х скликань.
За особливі заслуги в галузі освіти та активну участь у громадському житті неодноразово відзначався нагородами районного, обласного рівнів, а також Міністерства освіти України.
Все своє життя Андрій Андрійович присвятив педагогічній роботі та музиці, що він любив понад усе. Найбільше пишався своїм дітищем – фестивалем «Кришталеві грона», на розвиток якого поклав не тільки 15 років свого життя, але і багато сил та здоров’я.
Композитор та педагог несподівано пішов з життя напередодні свого 60-річного ювілею. 30 березня 2014 року Андрія Андрійовича Гріги не стало поміж нас. У 2015 році міжнародному фестивалю сучасної пісні і танцю «Кришталеві грона» присвоєно ім’я Андрія Гріги.
У 2017 р. у Виноградові на фасаді міської ЗОШ І-ІІІ ступенів №4, в якій він довгий час працював, відбулось урочисте вiдкриття мемoрiaльнoї дoшки Андрію Андрійовичу Грізі – як символ вдячної пам’яті за його вагомий внесок в життя рідного міста.
У 2017 р. депутати Виноградівської міської ради одноголосно прийняли рішення «Про присвоєння звання «Почесний громадянин міста Виноградів» засновнику Міжнародного фестивалю сучасної пісні і танцю «Кришталеві грона» Гріга Андрію Андрійовичу (посмертно) – за активну громадську позицію, популяризацію різних жанрів мистецтва серед молоді, пошук молодих талантів.
Також у 2023 р. на його честь названа одна з вулиць нашого міста.