Переводимо годинники на літній час

Цієї ночі переводимо годинники на літній час: о третій годині ночі за київським часом стрілки годинника потрібно буде перевести на одну годину вперед, до четвертої години ранку.

Смартфони, ноутбуки та інші сучасні гаджети зазвичай автоматично переходять на новий час, якщо у вас в налаштуваннях виставлено правильний часовий пояс та ці пристрої мають доступ до Інтернету. Однак, старі кнопкові телефони, механічні годинники, побутова техніка з вбудованими годинниками та інша техніка потребують ручного переведення. Тому, якщо вам недільного ранку потрібно на роботу, пам’ятайте по ці особливості та вручну звечора коригуйте час на механічних годинників.

Чому ми й досі переходимо на літній та зимовий час?

Перехід на літній та зимовий час виник у період історії, коли енергозбереження було важливим завданням для багатьох країн. Ця практика мала на меті зменшити споживання електрики шляхом оптимізації використання природного світла. Вважалося, що перехід на літній час влітку дозволяє людям більше користуватися світлом після робочих годин, у такий спосіб зменшуючи потребу в штучному освітленні вечорами.

Як зміна часу впливає на людський організм?

Перехід на літній та зимовий час може негативно впливати на людський організм через зміни у добовому ритмі. Організм людини реагує на ці зміни, оскільки “внутрішній годинник”, синхронізуються із зовнішніми змінами у світловому циклі.

Перехід на літній час, коли стрілки годинника переводяться на годину вперед, зазвичай особливо важкі. Це призводить до скорочення часу сну, тому люди можуть відчувати труднощі із засинанням, а також під час раннього підйому. Згодом це може проявитись у відчутті втоми та дратівливості, доки організм не звикне до змін. Крім того, лікарі зазначають, що внаслідок такого переходу можна помітити й інші симптоми:

  • головний біль,
  • підвищення ризику захворюваності та загострення хронічних хвороб,
  • зростання ризику інфаркту,
  • збільшення кількості спроб суїцидів.

Загалом, вплив переходу на літній та зимовий час може бути відчутним для багатьох людей, особливо в перші дні після таких змін. Для того, щоб пом’якшити вплив цього переходу на своє здоров’я та самопочуття, спробуйте поступово зміщати графік сну. За декілька днів перед зміною часу, спробуйте лягати та прокидатися на 15-20 хвилин раніше, а потім збільшить цей час до 30 та 45 хвилин. Це допоможе організму адаптуватися до нового режиму більш плавно

З 2021 року кожна країна Європейського Союзу самостійно вирішує: чи переводити годинники на літній та зимовий час. Більшість держав все ще продовжує цю практику за старою звичкою, серед них: Італія, Іспанія, Франція, Польща, Німеччина, Нідерланди, Латвія, Литва, Естонія та Фінляндія.