Майстриня Ольга Гал провела у КЗ “Виноградівська центральна публічна бібліотека” майстер-клас “Писанка з глини”

Днями у КЗ “Виноградівська центральна публічна бібліотека” знана у краї та за його межами майстриня з Виноградова Ольга Гал провела напрочуд цікавий майстер-клас “Писанка з глини”. Ольга Михайлівна є членкинею Національної спілки майстрів народного мистецтва України. Протягом багатьох років займається виготовленням сувенірів із місцевої глини (с. Онок, Виноградівської ТГ). Орнаменти – стилізовані елементи вишивки Виноградівщини. Для пошуку автентичних орнаментів здійснювала польові дослідження у сфері народних ремесел. Нею опрацьовано більше 100 складових традиційного народного одягу (сорочки, спідниці, гаті, тайстри), понад 400 предметів побуту (скатерті, серветки, рушники, подушки). Змалювала та розробила схеми орнаментів, які систематизувала в альбоми.

– Власне писанки виготовляю більше 20-ти років. З глини тому, бо за фахом художник-керамік. Вони виконані шляхом відтискання в гіпсовій формі. Виготовлені із місцевої глини (с.Онок). Декорування – ручна ліпка кольоровими глинами та тиснення стеком, цвяхом. Орнаменти – стилізовані елементи вишивки Виноградівщини. Для пошуку автентичних орнаментів здійснювала польові дослідження у сфері народних ремесел. На майстер-класі вчергове переконалася, що працювати з глиною цікаво і дорослим і малим, – зазначила Ольга Гал.

Виноградівська центральна публічна бібліотека об’єднавши гостей з м. Хуст, внутрішньо переміщені особи з Одеси, Запоріжжя, Києва та жителів Виноградівської громади, членкинь ГО “Відокремлений структурний підрозділ Всеукраїнського жіночого товариства імені Олени Теліги у м. Виноградів” провели майстер-клас”. 

За словами працівників книгозбірні, мета заходу – розширити і поглибити знання про традиції нашого народу щодо писанкарства; ознайомити із символікою знаків на писанках; виховувати любов до нашого народу, його минулого і сучасного.

Фото зі сторінки КЗ “Виноградівська центральна публічна бібліотека”