ДАЙДЖЕСТ ЮРИДИЧНИХ НОВИН

22 листопада Верховна Рада ухвалила Закон про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо впорядкування надання та використання відпусток, а також інших питань (законопроєкт № 8313).
Раніше прес-служба Апарату ВР роз’яснювала, що з прийняттям законопроекту демобілізовані військовослужбовці зможуть отримати відпочинок тривалістю 60 робочих днів з виплатою двомісячного грошового забезпечення за рахунок Держаного бюджету України.
Крім того, працівникам буде надано право на грошову компенсацію за всі не використані ними дні щорічної відпустки у разі їх призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період, за призовом осіб із числа резервістів в особливий період.
«Також актуальним в умовах воєнного стану є положення законопроекту щодо можливості відмовити працівнику у наданні будь-якого виду відпусток (крім відпустки у зв’язку вагітністю та пологами та відпустки для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку), якщо така людина залучена до виконання робіт на об’єктах критичної інфраструктури, виробництва товарів оборонного призначення або виконує мобілізаційне завдання», – йдеться в повідомленні.
Крім того, збільшується з 15 до 30 календарних днів на рік строк надання відпустки без збереження заробітної плати за сімейними обставинами та з інших причин.
* * * * *
Також, на засіданні 22 листопада Верховна Рада прийняла за основу законопроєкт № 9432 про застосування англійської мови в Україні.
Законопроєкт передбачає офіційне закріплення статусу англійської мови як однієї з мов міжнародного спілкування в Україні, визначення категорії посад, кандидати на зайняття яких зобов’язані володіти англійською мовою, унормування особливостей застосування англійської мови в роботі органів державної влади, органів місцевого самоврядування, підрозділів екстреної допомоги населенню, під час перетину державного кордону, у сферах освіти, транспорту, охорони здоров’я.
* * * * *
18 листопада набула чинності постанова Кабміну від 14 листопада 2023 р. № 1202, яка змінила вартість платних номерних знаків.
Вартість номерних знаків на визначені цифрові комбінації для мопедів, причепів та мотоциклів встановлюється на рівні 2000 грн.
Переважна більшість номерних знаків (цифрових комбінацій) є безкоштовними, але є і платні цифрові комбінації, які видаються за бажанням особи. Зазначається, що наявність вільних номерних знаків у сервісних центрах МВС та їх вартість можна перевірити у спеціальному сервісі.
Також з урахуванням високого попиту й обмеженої пропозиції змінено вартість окремих платних номерних знаків, а саме:


Важливо, що оновлена вартість платних номерних знаків вказана без урахування ПДВ, і стосується автомобілів та автобусів.