icon clock27.09.2023
icon eye100
Культура Фото

Вечір пам’яті «Закарпатський феномен – Юлія Драгун»

У читальному залі Виноградівської центральної публічної бібліотеки минулого четверга зібралося чимало поважних людей не тільки із Закарпаття… Всі вони прийшли вшанувати пам’ять багатогранної поетичної, пісенної, прозової, драматургічної діяльності етнопедагогині з Верховини Юлії Драгун, однієї з найвідоміших українських авторок численних творів для дітей. Проходив захід у рамках проєкту «Закарпаття. Спільно: посилення спроможності громадянського суспільства реагувати на війну», за фінансової підтримки Фонду сприяння демократії Посольства США в Україні. Оскільки проходив він у Міжнародний день миру, то на початку хвилиною мовчання вшанували наших славних захисників, котрі загинули за свободу та незалежність України.


Модераторка – бібліотекарка інтернет-центру Катерина Ромушко розповіла про життєвий і творчий шлях Юрії Юріївни, котра писала для читача вдумливого, розважливого, повчально та сучасного для майбутнього нації – дітей. Не випадково поет, лауреат Національної премії України ім. Т. Шевченка Петро Мідянка ще на початку творчої дороги своєї землячки підкреслював: «У книжках моєї краяни Юлії Драгун – продовження кращих традицій етнопедагогіки. Мова її творів – прозора та емоційна, вражає її обізнаність з рослинним і тваринним світом. З цих творів віє бездоганна щирість почуттів матері, бабусі, дружини. В усіх випадках вона залишається для своїх читачів мудрою, досвідченою порадницею, наставницею»
Життя Юлії Драгун, як і увесь творчий доробок пов’язані з рідним Закарпаттям. Народилася 25 червня 1955 року в с. Новоселиця Тячівського району у сім’ї колгоспників. Ледь їй виповнився рік, як помер батько, матуся одна виховувала п’ятьох дочок. У школі дівчинка вчилася добре, весь свій вільний час читала книжки, потім з натхненням переказувала прочитане, відвідувала літературні гуртки, не було жодного свята, щоб не розказувала вірші, любила співати. Ця її пристрасть переросла в любов до літературної творчості. Після закінчення середньої школи вдень тяжко працювала, а вечорами кожну вільну хвилину віддавала книжкам, які приносила додому з бібліотеки.


В 17 років вийшла заміж. Разом з чоловіком виховала двох синів – Володимира та Михайла. Згодом родину Юлії поповнили невістки та онуки.
Складати пісні, вірші, твори і казки для діточок почала у юному віці. Пройшли роки, багато з написаного не збереглося, але на все життя закарбувалося в пам’яті. У літературу прийшла вже у зрілому віці. Після важкої і тривалої хвороби разом із фізичним зціленням організму почалося її духовне відродження. Пам’ять про себе Юлія Драгун навічно залишила у творчому доробку: 22 книжки, 15 п’єс та 250 віршів покладених на музику, численних публікацій в часописах і періодичних виданнях.


Юлія Драгун – учасниця літературних, поетичних, мистецьких та етнографічно-культурологічних загальнонаціональних та міжнародних конкурсів і фестивалів, лауреатка літературних премій «Гілка золотого каштана», ім. Сковороди, Миколи Сингаївського, І. Нечуя-Левицького, Василя Юхимовича, Архипа Тесленка, Мирона Утриска, Леся Мартовича, Володимира Дроцика. Нагороджена медалями «За працю і звитягу» (Указом Президента України (2015 р.), «За розвиток Закарпаття» Закарпатської облради та обласної державної адміністрації (2019 р.), «Знамення Пресвятої Богородиці» І ступеня (2016 р.), «За вірність заповітам кобзаря» (2020 р.), «За служіння мистецтву» (2020), почесною відзнакою – нагрудним знаком «За розвиток Тячівщини» (2015 р), почесною грамотою Українського фонду культури ім. Б. Олійника(2020 р). Письменницю сміливо можна назвати рекордсменкою за кількістю проведених зустрічей з читачами та презентацій не тільки на теренах нашої Батьківщини, а й у Чехії, Словаччині, Угорщині та Румунії. Про Юлію Драгун знято теленовелу «Калинові барви осінніх слів» і теленарис «Мистецтво жити» (Телеканал Тиса-1») та документальний фільм «Закарпатський феномен – Юлія Драгун». Уривок з останнього мали змогу переглянути гості вечора пам’яті. У 2017 році створено благодійну організацію «Фонд імені Юлії Драгун», котра за цей період прославилася численними добрими справами. Вагому допомогу брати Драгуни через фонд надають нашим захисникам і захисницям на передовій, відправляючи на фронт не тільки славнозвісні смачні вітамінні соки родинного бренду, а й обмундирування та дороговартісні речі по-потребах.


Розповіді ведучої про Юлію Драгун перепліталися з читанням віршів та інсценізацією повчальної оповіді «Бог усе бачить» дітей-переселенців з Києва Кіріла Андріяша, Лізи Гаврилюк, Ярослава Богданова з Одеси, Михайла Тюріна із Запоріжжя, а також Ксенії Марушки та Софії Горлан з Виноградова. Світлана Фельцан під музичним супровід Наталії Вейконь виконала пісні «Мій краю, ти розквітнеш в благодаті» та «Богородиця», слова до яких написала Ю. Драгун. Завітав на свято і заслужений артист України Іван Пилипець, котрий виконав пісні «128 штурмова бригада», «Мамо, не плач» і пообіцяв поповнити свій репертуар піснями Юлії Юріївни. Художник-гітарист Василь Полажинець заспівав авторську пісню «Партія нескорених».
Своїми спогадами про Юлію Драгун та думками про її творчість поділилися священик із села Новоселиця Тячівського району о. Іван Зубальський, голова асоціації «Громадських рад Закарпаття» – доктор політичних наук, професор Микола Палінчак та політик Федір Харута, члени Національної спілки письменників України та Національної спілки журналістів України Василь Кузан і Василь Горват, голова Закарпатського обласного науково-культурного товариства ім. О. Духновича Юрій Продан, завідуюча методико-бібліографічним та інформаційним відділом ЦПБ Каталіна Вашкеба, очільниця Виноградівського відділення ГО МАЛІЖ Марія Конкіна, начальник відділу культури і туризму Виноградівської міської ради Василь Югас.


Родзинкою заходу стало знайомство із новою збіркою Юлії Юріївни «Казкові візерунки», яку до цього ще не було презентовано. Про її «народження» розповіла письменниця та видавчиня, голова Української асоціації письменників Західного регіону Елла Красноступ, котра приїхала зі Львова.
Своїми спогадами про Юлію Драгун та думками про її творчість поділилися священик із села Новоселиця Тячівського району о. Іван Зубальський, голова асоціації «Громадських рад Закарпаття» – доктор політичних наук, професор Микола Палінчак та політик Федір Харута, члени Національної спілки письменників України та Національної спілки журналістів України Василь Кузан і Василь Горват, голова Закарпатського обласного науково-культурного товариства ім. О. Духновича Юрій Продан, очільниця Виноградівського відділення ГО МАЛІЖ Марія Конкіна, начальник відділу культури і туризму Виноградівської міської ради Василь Югас. Завідуюча методико-бібліографічним та інформаційним відділом ЦПБ Каталіна Вашкеба поділилася спогадами творчих зустрічей з Юлією Драгун і вручила її чоловіку Михайлу Івановичу одну із спільних світлин на добру пам’ять.


В. о. директорки КЗ «Виноградівська публічна бібліотека» Мар’яна Марушка вручила подяки синам Юлії Юріївни Володимиру і Михайлу Драгунам за поповнення бібліотечних фондів Виноградівської територіальної громади збірками своєї матусі. Також вона зауважила, що творчість славної землячки має неабияке повчально-виховне значення для підростаючого покоління.
Завершився захід виступом священика з села Пушкіно Вилоцької ТГ о. Андрія Яцковича, котрий помолився за упокій душ всіх загиблих захисників та захисниць України та Юлії Драгун, котра у своїй творчості оспівувала любов до Бога, сіяла зерна добра і миру!
Наталія Кобаль