icon clock28.04.2024
icon eye413
Фото Цікаве

Великим Ком’ятам – 685 років

685 РОКІВ ТОМУ (1339 р.) відоме село ВЕЛИКІ КОМ’ЯТИ (офіц.) / Великі Кумнята (місц.) / Magyarkomját (угор.) /Виноградівська міська громада Берегівського району/.
За дослідженнями філолога Жолта ШЕБЕШТЬИНА перші письмові свідчення про село датуються 1339 роком, де воно згадувалося як Komiaty, Komyati. Вже в 1345 році (офіційна версія про “першу згадку”) зустрічається назва Kumjath.
Назва села походить від прізвища власника села Ком’яті.
ЗАВАДКА (Мала Чинґава) – колишнє село, об’єднане з селом Великі Ком’яти рішенням облвиконкому Закарпатської області № 155 від 15 квітня 1967 року.
За переписом населення України 2001 року в селі мешкали 6 744 особи.
Першими відомими власниками ВЕЛИКИХ КОМ’ЯТ були члени аристократичної сім’ї Гут-Келед, а пізніше – родини Gacsályi, Salánki, Rosályi Kún.
Церква Святого Духа (1906).
Новий величний храм має великі розміри (511 кв. м). Нава з вівтарем сильно видовжена, а її внутрішній простір збільшено поперечним приміщенням. На головному фасаді вимурувало дві могутні двоярусні вежі, що завершуються дзвоноподібними шатрами з глухими ліхтарями. За масивністю форм та їх композицією храм нагадує середньовічні храми романського стилю. Ця подібність посилена пануванням напівциркульної арки у формі вікон і в декорі під карнизами.
Готувалися до будівництва ще з 1860 р. План церкви скопійовано з Великої катедри в Амстердамі. Стіни вимурували на 2 м, але через брак коштів робота перервалася на цілих 20 років і відновилася лише з приходом в село енергійного священика Івана Рабаря (Грабаря).
Будівництво йшло завдяки добровільним пожертвам селян. Допомагали і ком’ятські емігранти та заробітчани в Америці, і місцеві євреї-візники. Кожна сім’я працювала щотижня один день коло церкви. Коли вже збудували вежі, одна з них розвалилася і тоді обидві вежі розібрали і вимурували наново від фундаменту.
У храмі зберігається живопис Й. Бокшая. На арці склепіння у вівтарі є напис про малювання в церкві:
“Сей храм Божій мальов. | (Фрешко) за Папи рим. Пія ХІ | єп. Мук. Александра Стойки, | нам. Івана Рабара и сина Ів. | – куратори: Іван Лендєль, Михаил Пушкаш | Михаил Шаркадій, акад. Малярь Теодоръ Вацик | мурник Василь Олексик і Павло | року Божого 1932”.
Напис на південному боці арки повідомляє, що церкву поновлено у 1988 р. на честь 1000-річчя хрещення Руси за єпископа Дамаскина, священика Михайла Юрини, кураторів М. Фельцана, Ю. Мудри, Н. Хрипти, а малювання акварельними та гуашевими фарбами виконали Іван Андрішко та В. Пикляр.
Перед храмом споруджено гарної форми дерев’яну каркасну дзвіницю, що несе три величезні дзвони. Два менші відлив у 1923 р. дзвонар Недухал на фабриці Антона Новотного в місті Тімішоара в Румунії. Найбільший відлив у 1924 p. P. Герольд в Хомутові на пожерти вірників, з яких найбільше дарували Агафія Хрипта, Михайло Козуб та Василь Миска.
У Великих Ком’ятах народився греко-католицький священик, відомий історик Іван Фоґорашій-Бережанин (1786 – 1834), а також єпископ Василь Попович (очолював єпархію з 1837 до 1864). Місцевий парох Іван Рабар був репресований наприкінці 1940-х роках.
Джерело: Сирохман М. Церкви України: Закарпаття. Львів, 2000. C. 350–351. https://www.pslava.info/VelykiKomjatyS_CerkSvDuxa,116064…
Церква Святого Архангела Михайла (1790).
Поселення згадується в XIII ст. Парохія існує з 1574 року.
Дерев’яна церква, збудована з “початком села межи корчами, які пізніше вирубали парохіяни”, згадується 1751 р., а в 1775 р. вона вже “віком так постаріла, що дійсно розпадається”. Стародавня мурована церква хороших пропорцій, збудована на місці дерев’яної у 1790 р., хоча охоронна табличка на фасаді вказує 1620 р. Досить вузька нава під двосхилим дахом має бічні апсиди ближче до вівтарної частини. Головний фасад прикрашає струнка триярусна вежа, увінчана бароковим завершенням вишуканого профілю.
Впродовж радянського періоду в церкві був етнографічний музей. У 1991 р. споруду повернуто вірникам і того ж року проведено зовнішній ремонт. У 1994 р. художники В. Попович та О. Федяєв розмалювали церкву всередині. Роль іконостасу виконує одноярусна дерев’яна перегородка. До відродження храму багато зусиль доклали голова громади І. П. Потокі, В. М. Мадяр, І. М. Алексик, дяк Юрій Крайняй. Зараз громаду очолює Іван Левдар, а священиком тут о. Гаврило Кубіній.
Джерело: Сирохман М. Церкви України: Закарпаття. Львів, 2000. С. 350–351. https://www.pslava.info/VelykiKomjatyS_CerkSvMyxajila…
ДЕРЕВ’ЯНА СИНАГОГА в селі Великі Ком’яти: https://myshtetl.org/zakarpat/komyaty.html
Закарпаття 1943 рік (Великі Комяти, магазин “HANGYA”): https://violity.com/…/112212008-zakarpattya-1943-r…
125 років у Великих Комятах існує млин, збудований італійцем: http://prozak.info/…/125-rokiv-u-Velikih-Komyatah-isnue…
Є таке село на Закарпатті – Великі Ком’яти (Я. Світлик): https://zakarpattya.net.ua/…/24117-IE-take-selo-na…
Побачити оком птаха: Великі Ком’яти на Виноградівщині показали з висоти польоту (ВІДЕО): https://goloskarpat.info/society/6473aa8961db3/
Написав на своїй фейсбук-сторінці Михайло ЗАН, кандидат історичних наук, доцент, уродженець села Великі Ком’яти