icon clock04.07.2023
icon eye133
Культура Фото

Музика – це світ, у якому немає кордонів.

Так можна окреслити мистецьку акцію, яка відбувалася протягом трьох днів, з 23 по 25 червня 2023 р. у затишних містечках Австрії. За ініціативи фортепіанної школи «Piano Dreams» Наталії Шреттер та за підтримки громади міста Вольфсберг, аматорський народний оркестр народних інструментів Виноградівського міського будинку культури (кер. ЗпкУ Віктор Марушка) та вокальне тріо Виноградівської мистецької школи ім. Бели Бартока (кер. Світлана Гнетило) взяли участь у проекті 2023: «ТРИ КОНЦЕРТИ З НАРОДНИМ ОРКЕСТЕРОМ з України «.
Артистичним керівником цього проекту є сама Наталія Шреттер (Фотул), уроженка м. Виноградів (Україна): наполеглива і невтомна у роботі, чудова людина, талановита вокалістка та професійний музикант, яка у час, коли з військовою агресією, неприховано та безжально, у нашу домівку ввірвались російські загарбники і увесь світ нарешті побачив ворога без маски; волонтерка, не задумуючись розпочала збір гуманітарної допомоги для України, простягнула руку підтримки нашим співвітчизникам.
У рамках акції пройшло три концерти, у яких поєдналися розмаїття стилів і напрямів духовної та світської музики. Люди різних професій, любителі хорового співу, учні місцевої державної гімназії об’єдналися, щоб із задоволенням помузикувати разом з оркестром з України та надати можливість шанувальникам музичного мистецтва насолодитися шедеврами світової музичної класики та у черговий раз переконати: «усе плинне, а музика – вічна».
Концерти відбувалися в різних локаціях: Фестивальна зала Ратуші м. Вольфсберг – «БЕНЕФІТ КОНЦЕРТ «Дякую, Австрія» , Семінарійна Церква м. Танценберг – «Літній концерт Селтенгейм 2023», церква Markuskirche м. Вольфсберг» – БЛАГОДІЙНИЙ КОНЦЕРТ «Симфонія віри». На них феєрично звучали музичні твори знаних і видатних композиторів у чудовому виконанні аматорського народного оркестру народних інструментів Виноградівського міського будинку під керівництвом неймовірного митця, закоханого у свою справу, ЗпкУ– Марушки Віктора Івановича, який вміло згуртував та підготував учасників музичного фронту. Концертний виступ оркестр розпочав піднесеним і чуттєво захопленим виконанням невмирущої «Мелодії» Мирослава Скорика, яка по праву вважається генокодом українського мелосу. Неперевершено прозвучали три частини з «Реквієма» британського композитора Карла Дженкінса, який поєднав у собі різні епохи та культури. «Псалом» зачарував звуковими полотнами з потужними мелодійними рефренами в поєднанні оркестру та муніципального хору м. Клагенфурт. Яскравий інструментальний «День гніву» та «Ісусе Милосердний» з чарівним соло 8-річної Інесси Соо (Україна) та Наталіїї Шреттер (Австрія) викликали шалені овації слухачів. Звучання духовних творів «Аве Марія» Дж.Каччіні та Дж. Бусто, «Locus Іste» А. Брукнера, «Ти мій Бог» Л. Меєргофера, «Паніс Ангелікус» Ц.Франка, «Благослови, душе моя, Господа» К. Стеценка, «Deo dicamus gratias» В. Джонсона у середньовічних храмах мало неабиякий посил: це прохання до Всевишнього про спокій та мир.
У виконанні муніципального хору м. Клагенфурт (кер. Н. Шреттер) прозвучали відомі австрійські народні пісні, які були підтримані залом, і виконувались на голоси.
У концертах також взяв участь юнацький хор державної гімназії м. Танценберг (кер. Сільвія Штейнкельнер), який виконав «Сantate brasilia» Р.Емерсона, та «Нere i am lord» Д.Шутте та разом з муніципальним хором та оркестром – твір Д.Руттера «Подивіться на світ».
Випромінювання позитиву впродовж концертів, шквал емоцій та овацій отримувала восьмилітня вокалістка із Закарпаття, лауреат міжнародних конкурсів, Інесса Соо виконанням арії ,,O mio bambino caro” Джакомо Пуччіні (кер. Тетяна Коркуш, конц.Здена Бобош), яка мала за честь працювати пліч-о-пліч на репетиціях, виступати на сцені з чудовими майстрами своєї справи, отримувати безцінний досвід та підтримку у всіх її юних музичних починаннях.
Завершальний блок концертних виступів підвів до оптимістичної кульмінації та емоційного піднесення слухачів. У виконанні оркестру прозвучали «Королівський вальс» Генрі Манчіні та «Вальс» короля оперетти Франца Легара, «Rővko Tanc» Лео Вейнера, «Токката», «Інтрада» та «Вівальдіана» Пітера Мартіна.
Зачарували української піснею і тріо викладачів школи у складі І.Уршанської, С.Гнетило, Н.Сорводі. У їх виконанні прозвучали «Два кольори О.Білаша на сл. Д. Павличка та «Моя рідня» О.Костюка. А вже як доповнення до народної пісні оркестр народних інструментів дарує присутнім мелодії оркестрового твору на народну тему Юрія Польового «Намисто».
Кульмінацією концертів звучить пісня Тараса ПЕТРИНЕНКА «ГОСПОДИ, ПОМИЛУЙ НАС», яку виконують солісти Інесса Соо та Наталія Шреттер, під музичний супровід народного оркестру, муніципального та юнацького хорів, стоячи, підхоплює вся зала Божого храму.
Як зазначив у своєму заключному слові керівник оркестру, ЗпкУ Віктор Марушка: «Вже півтори року йде війна в нашій багатостраждальній Україні, гинуть мирні люди, діти, мужні воїни-захисники, перетворюються в руїни мирні українські села і міста. Дорогою ціною в неймовірно складних умовах відвойовується кожен клаптик рідної української землі. Наші виступи – подяка австрійському народу за їхню підтримку та гуманітарну допомогу багатостраждальному народу України, наш посильний вклад в перемогу над агресором на культурному фронті. Перемога буде за нами! Слава Україні! Героям слава!».
Було дуже приємно бачити українців на наших концертах. Дуже зворушливо, коли вони зі сльозами на очах, виходили на сцену і вручали квіти на знак вдячності за ту атмосферу, яку ми їм подарували.
Ми маємо шалену підтримку у світі, нас знають, нас цінують, нам допомагають і ми безмежно вдячні за ту опору, яка усіх нас робить сильнішими та нездоланними. А ми, водночас, намагаємося поділитися частинкою української душі, потрапити у самісіньке серце наших друзів, за підтримку та палку любов до рідної землі. Ми вражаємо світ! Ми підкорюємо його своєю культурою, самобутністю, історією та мовою, неймовірною природною щирістю людей та глибиною душі!
Повна зала глядачів, мелодія, що лине до Бога, неймовірне задоволення від спільного прочитання музичної філософії кожного виконуваного твору, хитромудрих переплетінь діалогів хору та оркестру, чудових барв оркестрової мови оркестру, високого професіоналізму диригентів, виконавців та хористів – все це викликає мурахи по шкірі, відкриває наші серця для високої сили музики та святкування життя! Шана тим, хто незважаючи на всі обставини, знайшов можливість приїхати за 200-300 км, щоб підтримати наш невеликий колектив та зануритись в неповторний український мелос, подумки повернутись на ,,малу батьківщину,, кожного, хто вимушено покинув свою рідну землю.
Дякуємо всьому складу оркестру та жіночого вокального тріо – неймовірним виконавцям та справжнім патріотам, за самопожертву в свою відпустку, багатомісячну самовіддану працю, метою якої було надихнути і ствердити віру у перемогу, професіоналізм та віртуозне виконання всіх партій нелегких творів за участю українських та австрійських митців, які об’єдналися в один злагоджений колектив і виступили разом, щоб донести світу прагнення нашого народу бути почутими, підтриманими у виборюванні волі і незалежності своєї держави. Бажаємо всім творчої наснаги та натхнення до нового новорічного проєкту, запропонованого бургомістром м. Вольфсберг.
Проєкт «Літо 2023» успішно завершено. За ці п’ять днів, що український оркестр перебував в Австрії, ми навели мости підтримки та допомоги між двома державами, двома народами. Велика подяка всім співавторам та спонсорам, які допомогли нам реалізувати цей масштабний проєкт! Хочеться подякувати муніципалітету Вольфсберга, меру Хансену Прімусу, Томасу Шміду, д-ру Міхаелі Лієншер, колишньому меру пану Гансу-Петеру Шлаггольц!
Окрема подяка Народному депутату України Владіславу Поляку за фінансову підтримку проєкту, директору департаменту культури Закарпатської ОВА-ОДА Є.В. Тищуку та С.П. Сокачу, виконавчому директору хору «Кантус» за наданий комфортабельний автобус. Ваша підтримка була неоціненною!
Щирі вітання всім нашим землякам, новим знайомим в далекій та гостинній австрійській землі, з якими нас звела доля, за їх щире вболівання за майбутнє України.
Наталія Сорводі
Віктор Марушка