icon clock19.10.2023
icon eye46
Новини Цікаве

Юридичний дайджест

11 жовтня, в газеті «Голос України» було офіційно опубліковано Закон № 3384-ІХ «Про внесення змін до деяких законів України про визначення порядку подання декларацій осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, в умовах воєнного стану».
Документ набирає чинності з дня, наступного за днем його опублікування, крім підпункту 9 пункту 1 розділу I, який набирає чинності через один рік з дня опублікування Закону.
У змінах зокрема: деталізовано визначення посадових осіб юридичної особи публічного права; розʼяснення Національного агенства переведено у статус «рекомендаційних» та зобовʼязано розміщувати такі на офіційному веб-сайті агенства не пізніше наступного робочого дня після їх затвердження»; вартість подарунків, які дозволено приймати та які відповідають загальновизнаним уявленням про гостинність, збільшено до двох прожиткових мінімумів для працездатних осіб, встановлених на день прийняття подарунка, а сукупна вартість таких подарунків, отриманих від однієї особи (групи осіб) протягом року, збільшена до чотирьох прожиткових мінімумів для працездатних осіб, встановлених на 1 січня року, в якому прийнято подарунки; розширено перелік субʼєктів, на яких поширюється дія цього закону – голови та члени лікарсько-консультативних і медико-соціальних експертних комісій, а також голови, їх заступники, члени та секретарі позаштатних постійно діючих військово-лікарських і т. д.; внесено зміни щодо переліку осіб, на яких не поширюються вимоги щодо фінансового контролю; та проведено ряд інших змін.
Національне агентство з питань запобігання корупції повідомило, що протягом місяця з дня набрання чинності Законом має забезпечити приведення своїх нормативно-правових актів у відповідність до нових норм, у тому числі в частині відбору декларацій для проведення їх повної перевірки та порядку проведення таких перевірок.
В Агентстві поінформували, що кампанія декларування за 2021-2022 роки триватиме до 31 січня 2024 року. До зазначеної дати декларанти мають подати декларації за відповідні звітні періоди у 2021-2022 роках, у тому числі для проведення спецперевірок, крім тих осіб, які подали їх добровільно раніше.
Крім того, ті особи, які під час дії воєнного стану до набрання чинності Законом вже подали декларації за 2021-2022 роки, мають право подати виправлені декларації за ці періоди. Для цього протягом 14 днів з дня набрання чинності Законом їм необхідно буде письмово в довільній формі звернутися до НАЗК з проханням забезпечити можливість подати виправлену декларацію. Після чого зазначені суб’єкти декларування зможуть один раз упродовж 30 календарних днів (з дня відкриття доступу) подати виправлені декларації за ці періоди. Про надання такої можливості декларантам буде повідомлено в їх персональні електронні кабінети у Реєстрі декларацій, без направлення офіційного листа.
У НАЗК звернули увагу, що з відновленням декларування запускаються і механізми фінансового контролю. Подані декларації пройдуть логічний та арифметичний контроль для визначення показника рейтингу ризику. Декларації з найвищим показником рейтингу ризику будуть відібрані для проведення повної перевірки.

5 жовтня 2023 року набув чинності Закон від 14 липня 2023 року № 3265-IX «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо забезпечення захисту права власності та інших речових прав на нерухоме майно, що належать дітям та підопічним особам».
Частину другу статті 177 Сімейного кодексу України викладено в наступній редакції:
«2. Батьки (усиновлювачі) або опікун малолітньої дитини не мають права без дозволу органу опіки та піклування:
1) відмовитися від прав на майно малолітньої дитини, у тому числі речових прав на нерухоме майно, що підлягають державній реєстрації;
2) видавати письмові зобов’язання від імені малолітньої дитини;
3) вчиняти правочини щодо:
– об’єкта житлової нерухомості та/або земельної ділянки, на якій розміщений такий об’єкт, власником або користувачем яких є малолітня дитина;
– відчуження (у тому числі шляхом міни або внесення (передачі) до статутного (складеного) капіталу (пайового фонду) юридичної особи чи як вступного, членського та/або цільового внеску члена кооперативу), поділу, виділу нерухомого майна, об’єкта незавершеного будівництва, майбутнього об’єкта нерухомості, іншого цінного майна, зокрема транспортних засобів, власником якого є малолітня дитина».
Також приведено у відповідність до Сімейного кодексу України наступні нормативно-правові акти: частину першу статті 71 Цивільного кодексу України викладено в новій редакції; у статті 17 Закону «Про охорону дитинства» частину третю і шосту викладено в новій редакції та доповнено новою частиною;
– назву, частини першу-третю статті 12 Закону «Про основи соціального захисту бездомних осіб і безпритульних дітей» викладено в новій редакції.