icon clock20.05.2016
icon eye34
Цікаве

Топ-10 архітектурних цінностей Виноградівщини туристичної!

Унікальна Виноградівщина – що не населений пункт, то своя «родзинка», що приваблює до себе та робить місцевість цікавою та неповторною. До вашої уваги Топ-10 архітектурних цінностей Виноградівщини туристичної.

Угочанський замок «Канків», вперше згадується в угорській хроніці «Gesta Hungarorum», де говориться про те, що на цьому місці в IX столітті було укріплене слов’янське городище. У XI столітті, з поширенням на цю частину влади угорських королів, тут споруджується замок – опорний прикордонний пункт. Згодом він на століття став центром цілого Угочанського комітату.

Королівський замок «Ньолаб» (смт. Королево) був улюбленим місцем відпочинку угорської знаті та королів і вперше згадується ще в 1262 році як мисливський будинок, що згодом перетворився на могутню твердиню. Разом із замком «Канків» стояв на сторожі «Соляного шляху», по якому перевозили сіль з соляних копалень Солотвина в Європу.

Комплекс родини Перені становлять унікальний зразок палацово-паркового будівництва в м. Виноградів. Сама споруда створена у ХVІ-ХVІІ ст. як дім-замок або садиба. Має 2 поверхи та 4 кутові вежі. Зовні простої прямокутної форми, але прикрашена вишуканими декоративними елементами.

Лише за кілька кілометрів від сучасного районного центру, у с. Тисобикень, розташований Затиснянський музейний комплекс. Одне з відділень музею, а саме історичне, розташоване в палаці родини Фогороші (1890 р.), магнатів-землевласників, що звели собі типовий «панський» маєток, одноповерхову будівлю в неокласичному стилі.

Успенська церква – це єдина дерев’яна церква готичного стилю в усьому Виноградіському районі та одна з наймініатюрніших в області, розташована в с. Новоселиця. За офіційними даними, побудована 1669 року, без жодного цвяху. У церкві зберігся настінний живопис XVII століття, який є унікальною пам’яткою мистецтва.

Римо-католицький костел Вознесіння (XIII-XV ст.), що в м. Виноградів, в минулому виконував багато функцій. Був і суспільним центром, де місцеве населення вирішувало проблеми громади; сторожовою вежею, звідки вартовий слідкував за спокоєм в місті; складом для взуття та навіть місцем зйомок художнього фільму, відомої колись на весь радянський союз, стрічки «Табір іде в небо».

Реформатський храм у Шаланках, збудований римо-католицькою громадою в ХIV ст. На згадку про визвольну боротьбу угорського народу 1703-1711 років під проводом Ференца Ракоці ІІ та останнім сеймом куруців, який відбувся саме в цьому населеному пункті, в церкві є пам’ятний напис.

Монастир та костел францисканців, збудований у ХVІІ-ХVІІІ ст. і досі є діючим. Родзинкою та новою цікавинкою є капличка поруч. Всередині неї розташовані 2 скульптури – Святого Франциска, що тримає в руках гроно винограду, та монаха-францисканця.

Млин у с. Великі Ком’яти, найімовірніше, збудований в кінці ХІХ ст., в період Австро-Угорської імперії, і недаремно, адже в цей час Закарпаття розвивалось дуже активно, зокрема, економічна та торгівельна сфери, сільське господарство та борошномельна галузь в тому числі.

Мавзолей Ласло Оцила був споруджений Луїзою Перені після його смерті. За 23 роки своєї діяльності, інспектор освіти Оцил створив 30 нових шкіл, метеорологічну станцію,  перший спортивний клуб на Угочанщині, тим самим зробивши величезний вплив на розвиток освіти і сьогоднішньої Виноградівщини.  
Валентина Горнецкі,
завідувач сектору туризму та транскордонного співробітництва РДА