Юлія ДРАГУН відійшла у засвіти, залишивши творчі сліди на землі

Сьогодні наш край сколихнула сумна звістка – відійшла у засвіти знана в Закарпатті та за його межами  поетеса-піснярка, прозаїк, драматургиня, фольклористка і казкарка, етнопедагогиня і оповідачка цікавих легенд та переказів Юлія Драгун. До 68-го дня народження вона не дожила всього місяць.

Хоч писати і видавати книжки почала уже в зрілому віці (перша її збірка «Хто раніше всіх встає» «народилася» у 2009-му році), Юлія Юріївна залишила по собі на землі чималий творчий доробок – 23 книжки: «Хто раніше всіх встає?» (2009), «Горнятко доброти» (2010), «Зернятка мудрості» (2011), «Зернятка мудрості» (угорською мовою (2020)). «Посміхайтесь добрим людям» (2012), «Веселіться, верховинці» (2013), «Карпатська цілюща криниця» (2014), «Сяйво моїх думок» (2014), «Кошик, повний доброти» (чеською мовою (2014)), «Дорога до криниці доброти» (2015), «Мереживо чудесних мрій» (2015), «Перли Верховини» (2015), «Правдива дорога» (2016), «Небом сонечко гуляє» (2016), «Дзвінчики пастушків» (2016), «Ой віночку з барвіночку» (2017), «Щасливо бути – це доля» (2018), «Як гарно мати друзів» (2019), «Калинові береги» (2019), «Моя Україна – квітковий розмай» (2019), «Пісні написані Карпатськими Небесами» (2020), «Ангеликові дарунки» (2022), «Казкові візерунки» (2022), готується до друку прозова книга «Духовний хліб ніколи не черствіє». Деякі її вірші покладені на музику. Окремі збірки перекладені чеською, угорською, румунською та словацькою мовами. На Виноградівщині родина Драгунів оселилася років 20 тому і  стала легендарною. Юлія Юріївна в одному з інтерв’ю районці пригадувала, що в один рік вона презентувала свою збірку у 14 (!) школах району, і всюди її приймали талановиті учні, які напрочуд майстерно ставили п’єси, співали пісні та декламували вірші авторки-землячки. Саме з вдячністю до своїх юних читачів вона започаткувала у Виноградові дитячий літературний конкурс ім. Юлії Драгун. А протягом останніх років назбиралося багато добрих справ у благодійного фонду, який заснував син Володимир Драгун на честь побожної та добродушної мами, котра все життя вчила синів та онуків шанобливо ставитися до оточуючих і допомагати тим, хто цього потребує.

Юлія Драгун – членкиня Національної спілки письменників України, Української асоціації письменників, творчого об’єднання «Митці Тячівщини», Всеукраїнського об’єднання «Письменники Бойківщини», член редакційної ради Всеукраїнського дитячого журналу «Дзвіночок».

Юлія Юріївна – учасниця літературних, поетичних, мистецьких та етнографічно-культурологічних загальнонаціональних та міжнародних конкурсів і фестивалів. Лауреатка літературних премій «Гілка золотого каштана», Міжнародної літературно-мистецької премії імені Григорія Сковороди, Міжнародної літературно-мистецької премії імені Миколи Сингаївського, літературно-мистецьких премій імені Івана Нечуя-Левицького та Всеукраїнської літературно-мистецької премії імені Василя Юхимовича, лауреатка премії імені Архипа Тесленка (м. Прага, Чехія), літературно-мистецької премії УФК «Шануймо рідне…» імені Данила Бакуменка (2022), Міжнародної літературно-мистецької премії УФК імені Бориса Олійника (2022), літературно-краєзнавчого конкурсу імені Мирона Утриска, Всеукраїнського літературного конкурсу імені Леся Мартовича та літературного конкурсу імені Володимира Дроцика. Нагороджена медалями: «За працю і звитягу» (Указом Президента України (2015), «За розвиток Закарпаття» Закарпатської облради та обласної державної адміністрації (2019), «Знамення Пресвятої Богородиці» І ступеня (2016), «За вірність заповітам кобзаря» (2020), «За служіння мистецтву» (2020). Почесною відзнакою: нагрудним знаком «За розвиток Тячівщини» (2015), Почесною грамотою Українського фонду культури ім. Бориса Олійника (2020).

Письменниця є своєрідним рекордсменом за кількістю проведених зустрічей з читачами та презентацій не тільки на теренах нашої Батьківщини, а й в таких країнах, як Чехія, Словаччина, Угорщина та Румунія. Про Юлію Драгун знято теленовелу «Калинові барви осінніх слів» і теленарис «Мистецтво жити» (Телеканал «Тиса-1») та документальний фільм «Закарпатський феномен – Юлія Драгун».

Про свій життєвий і творчий шлях Юлія Драгун скромно казала: «Головне – мати любов до Бога і віру в нього. І тоді Він допомагає долати труднощі, додає сили, примножує талант і дає можливість його реалізувати. Треба вірити і багато працювати»…

Глибоко сумуємо з приводу важкої втрати – смерті легендарної Юлії Драгун. Це велика втрата не тільки для родини, а й для всієї для творчої спільноти краю, поціновувачів її творчості… Ширі співчуття чоловіку, синам і онукам Юлії Юріївна. Пам’ять про неї завжди житиме у її невмирущій творчості. Хай Бог нагородить її за щиру любов до Нього, трудолюбність і доброту світлим Небесним Царством! Вічний спокій душі!