icon clock20.04.2016
icon eye28
Фото Цікаве

«Зустрічаємо Великдень»

 Цими днями у Виноградівському районному історичному музеї відкрилась виставка пасхальних атрибутів «Зустрічаємо Великдень». Ніби до прадавньої світлиці потрапляють відвідувачі, переступивши поріг музею, наче до оселі, де колись жили наші пращури. Адже на виставці можна оглянути творчі роботи різних майстринь – писанки-мальованки і крашанки (авторські, традиційні та новаторські), вироби з глини, вишивані та гачковані речі, предмети побуту та старовинного одягу, а також бесаги – торби, в яких наші предки носили до церкви святити паски. Всі ці експонати привертали особливу увагу наймолодших відвідувачів виставки – другокласників міської ЗОШ №1. Із захопленням та цікавістю вони не тільки оглядали їх, але й фотографувалися на фоні експозицій та прагнули бодай доторкнутися до чудових пасхальних атрибутів.

Відкриваючи виставку поетичними рядками невмирущого Кобзаря, науковий працівник районного історичного музею Вікторія Буря підкреслила величність родинного свята Великодня. Розповіла про давні великодні звичаї, про те, що кожен пасхальний атрибут має свою значимість, про те, що до свята господині готувалися ретельно, бо Великдень споконвіку надзвичайно шанувався нашими пращурами, адже Пасха здавна уособлює надію на краще майбутнє.
На урочистому відкритті виставки побували голова райдержадміністрації Михайло Русанюк, заступник голови РДА Єва Данич, начальник відділу культури районної державної адміністрації Василь Югас та завідувачка методкабінетом відділу культури РДА Рената Жолобова.

У своєму вітальному слові Михайло Русанюк згадував великодні традиції, закликав дбайливо оберігати і розвивати нашу історико-культурну спадщину, народні традиції і звичаї. Адже без опори на кращі надбання минулого неможливо побудувати майбутнє.

Виставка «Готуємось до Великодня» триватиме до 8 травня.
Вл. інф.