Ярослав ДАНКО: «Надаємо якісні послуги за найнижчою ціною у регіоні»

Час сьогодні складний і непередбачуваний. У багатьох людей немає постійної роботи, малі пенсії, відсутні заощадження. Фактично єдиною цінністю, що залишилася, є житло або інша нерухомість. Як зберегти своє майно і зробити так, щоб воно дісталося нащадкам, а не потрапило до рук аферистів? На ці та інші запитання відповідає начальник КП «Виноградівське районне БТІ» Ярослав ДАНКО.

– Ярославе Юлійовичу, Ви вже 10 років очолюєте Виноградівське БТІ, а взагалі, як довго працює підприємство в нашому районі?
– Виноградівське БТІ має велику історію. У нас є перші дані, датовані далекими 40-и роками минулого століття. З тих пір ведеться архів, де не просто зберігаються документи, а це є основною для нашої роботи. Називалася фірма інакше, але функції виконувалися ті ж самі і призначення було таке ж. Історія наша давня і маємо напрацювання в цій сфері. Наразі у Виноградівському БТІ працює 7 чоловік, з яких 4 лінійні працівники, тобто, інженери, які безпосередньо виходять на об’єкти, та 3 працівників – це адмінперсонал.
– Якщо маєте архів, то чи можна відновити втрачені документи?
– Звичайно, так. Це все, як би, складова частина нашої роботи. Тому що, коли наші фахівці проводять технічну інвентаризацію майна, завжди спираємося на дані нашого архіву. Це в роботі головне.
– Які послуги  чи функції наразі виконує районне БТІ?
– Здавна так було і залишається, що основною нашою роботою є проведення технічної інвентаризації. До 2013 року, разом із технічною інвентаризацією, ми проводили ще й реєстрацію об’єктів нерухомості, доки цю функцію не передали реєстраційній службі. Наразі, крім інвентаризації, ми виконуємо  експертну оцінку нерухомого майна, зокрема, будинків і квартир. Для цього ми отримали відповідний кваліфікаційний сертифікат, який підтверджуємо кожні два роки. На експертну оцінку у нас ціна договірна, а не встановлена нормо-годиною, але вартість на цю послугу є найнижчою у регіоні. Це пов’язано з тим, що, проводячи обстеження майна, ми вже маємо всю необхідну інформацію і нам непотрібно витрачати якісь додаткові зусилля та час, щоб її отримати. Тому ця послуга в нас виходить дешевше.
– Нещодавно на сесії райради Ви також наголошували, що вартість на послуги БТІ доступна і навіть дешевша.
– Сьогодні дозволено проводити технічну інвентаризацію різним суб’єктам господарювання, зокрема, це можуть бути приватні підприємства або юридичні особи. Для них головне – заробляння коштів. Часто вони не спираються на історію того будинку, на дані архіву, натомість беруть від людей немалі суми за виконання замовлення. При тому ці суми абсолютно нічим не аргументовані, чому саме така розцінка за роботу. На відміну від конкурентів, у нас є нормо-година, яка затверджена ще у 2012 році і розроблена на підставі мінімальної заробітної плати тих часів. З тих пір ми її не міняли і наші розцінки на тому ж рівні й збереглися. Тобто, як би ці альтернативні фірми не конкурували з нами, їх ціна вища, ніж у нас. На жаль, населення цього не знає. Десь, можливо, й ми у цьому плані недопрацьовуємо, бо не даємо такої масованої реклами про себе, вважаючи що всі знають, де знаходиться районне БТІ. А приватні фірми себе всіляко пропонують людям, часто вживаючи некоректні заходи, залучаючи навіть працівників сільських органів місцевого самоврядування, які безпосередньо до них спрямовують клієнтів. Хоча нотаріус, який оформляє спадщину, все одно направляє їх до нас, бо вимагає довідку з БТІ, де була б вказана історія майна. Потім з’ясовується, що люди, які в інших організаціях виготовляють технічні паспорти, переплачують інколи в три рази дорожче за дану послугу. Хоча в нас і скоріше, і дешевше. Калькуляції в нас розміщені в коридорі. Людина отримує розрахунок, де чітко вказано, за що вони сплачують кошти, тобто, аргументуємо свою ціну.
– На якому етапі слід людям до Вас звертатися?
– Людина звертається до нашого БТІ, коли вона хоче провести будь-які юридичні дії зі своїм нерухомим майном. Ми маємо провести технічну інвентаризацію вже існуючого майна (хоча би фундамент, якщо це незакінчене будівництво). Хочу наголосити, що процес введення в експлуатацію на сьогоднішній день дуже прозорий і не вимагає ніяких над зусиль. Згідно закону, самий простий шлях введення в експлуатацію є взагалі безкоштовний. Для цього людині достатньо знати певну послідовність дій. Інша справа, що існує багато перепон, які штучно накладені певними організаціями і особами, від яких залежить прийняття рішень.  Ми готові роз’яснити людям, яким чином поступити, щоб із найменшими затратами отримати те, що вони хочуть.
– При покупці квартири чи будинку, на що слід звертати увагу?
– Перш за все мають бути обов’язково актуальні документи. Бо, якщо людина купує житло, а їй приносять документи десятирічної давності і запевняють, що воно в такому стані і є, то це думка того, хто її продає. Нехай люди не ведуться на слово, а довіряють лише фахівцям. Дуже небагато потрібно прикласти зусиль та грошей для того, щоб ми ту інформацію поновили. Тоді людина отримає дійсне підтвердження, що так воно є насправді.
– Кажуть, зараз не потрібно дозволу на перепланування квартири?
– Дійсно, є певний перелік робіт, які не вимагають дозвільних процедур. Він розширений і останнім часом багато робіт додані до цього списку, які не вимагають попередніх погоджень. Тобто, людині нікуди не потрібно звертатися. Інша справа, що в цьому є небезпека, бо часом такі роботи є загрозою для сусідів або різних комунікацій. Люди, дбаючи лише про себе, часто з цим не рахуються. Тому краще, перш ніж починати перепланування, прийти до нас. Ми надамо інформацію, в яких межах можна це робити, і яких елементарних правил слід дотримуватися, щоби це не стало загрозою для оточуючих і для навколишнього середовища.
– З’явилося багато аферистів, які можуть заволодіти майном. Як людям уберегтися від цього?
– Не так ми можемо цьому зарадити, як безпосередньо особи, котрі здійснюють операції з майном. Мова йде про нотаріусів, яким надано право робити будь-яку дію з майном, не вимагаючи від людей підтвердження його фактичного стану. Тобто, людям не обов’язково звертатися до відповідних органів, щоб отримати таку інформацію. Тому інколи нотаріуси, проводячи будь-яку операцію з майном, закривши очі і спираючись тільки на паперові носії, які їм нададуть клієнти, у підсумку можуть вийти на такі шахрайські дії. Бо не відомо, чи це майно взагалі існує. Ми надаємо актуальну інформацію стосовно цього майна і лише тим людям, які причетні до нього. Нотаріус відповідно теж перевіряє осіб, які можуть тим майном розпоряджатися. Щоб не потрапити до аферистів, дуже багато залежить від самих людей. Є пунктуальні громадяни, котрі звертаються, аби їм документи впорядкували. Дійсно, то не такі великі кошти і не багато часу займе, але людина буде спокійна за своє майно. На жаль, багато людей цим не цікавляться. Лише, коли виникають проблеми, хапаються їх вирішувати. Тому ще раз звертаюся до наших краян, якщо у вас є будь-які незрозумілі питання з нерухомим майном, обов’язково звертайтеся до районного БТІ. Ми не маємо платної  консультації, але завжди готові допомогти, розповісти, як поводитися у тих чи інших діях. А вже потім людина приймає рішення, як їй діяти.
Розмовляла Любов ТОКАЧ