icon clock05.05.2017
icon eye24
Культура Фото

Він популяризує сонячний напій

Однією з головних місій фестивалю виноградарів-виноробів «Угочанська лоза» безперечно є відкриття нових імен, котрі виготовляють сонячний нектар саме на Виноградівщині. Торік, вперше на фестивалі гучно заявив про себе знаний у районі Інтернет-провайдер EXPRES Сергій Кус. Чоловік не просто засяяв на небосхилі хмільного напою, а спалахнув яскравим полум’ям, забравши майже всі нагороди: срібло у номінації «Червоне вино», золото та бронзу за «Ізабельні вина». Тож напередодні цьогорічної «Угочанської лози» ми поспілкувалися із минулорічним лідером і ось що він нам розповів:
– Минулого року я представив дегустаційній комісії найбільшу кількість вин – 8 різних сортів, основна частина з яких – ізабельні і був приємно вражений результатом, коли мені одну за одною вручали грамоти та медалі. Адже я не вважаю себе професійним виноробом. Для мене це – хобі у вільний від основної роботи час. Звісна річ, з’явилося воно не просто так, бо ж сама назва міста Виноградів спонукає до вирощування лози, та й, як всім відомо, клімат у нас на Чорній горі цьому сприяє. Я щороку розширюю площі свого виноградника, закладаючи нові саджанці європейських сортів. Цього року знову кілька кущиків посадив. Щодо участі у фестивалі «Угочанська лоза», то цього разу я представив 6 видів вина (вдома маю 16). Із новинок – червоні вина мерло та каберне, мускат Оттонел та Трамінер (раніше із цього сорту винограду виготовляли свого часу славнозвісну «Троянду Закарпаття» та сухе «Променисте»). Звичайно ж, подав на конкурс і улюблену закарпатцями ізабеллу. Конкуренція серйозна, бо на огляд професійних сомельє, як мені відомо, представили не один десяток сортів вина. Проте переконаний, що в чесному відборі, перемога – за найкращим. Я радий, що виноробство у райні розвивається, проте є чимало виноробів, котрі, чомусь, не хочуть брати участь в конкурсі. Тому я загітував своїх друзів представити свої напої. Сподіваюся, вони теж отримають нагороди і когорта виноробів-аматорів поповниться новими іменами. Окрім конкурсу, представлятиму свої найкращі взірці сонячного нектару для дегустації всім бажаючим гостям «Угочанської лози». Торік найбільшою популярністю серед дегустаторів користувався сорт вина рожевого «Лідія». Зараз, думаю, що фаворитом буде Мускат Оттонел, – каже Сергій Федорович.
Хоч виноробство Сергій Кус і вважає лише своїм хобі, та підходить до улюбленого заняття цілком професійно. Мовляв, у наш час все має бути механізовано, спрощено і досконало. Тож, аби закупорене вино в пляшках не мало осаду, придбав в Угорщині спеціальний апарат для фільтрування напою. Тож вражатиме любителів не тільки смаковими якостями, а й чистотою та прозорістю вина. Також придбав техніку для дезінфікування та висушування порожніх пляшок. А от етикетки не виготовляв. Бажаючим придбати закорковану пляшку, наклеюватиме лише стікери із назвою хмільного напою та датою виготовлення (тут не зазначено ім’я винороба). Бо ж депутат міської ради на «Угачанській лозі» не має за ціль займатися самопіаром. Основна його мета – популяризувати вино з Виноградова. Бо саме цей напій і є символом нашого району.

Підготувала Наталія Кобаль