icon clock25.08.2016
icon eye33
Новини Фото

Ситуація стосовно забезпечення вакцинами в нашому районі загрозлива

Останнім часом у ЗМІ пройшла інформація про те, що Закарпаття забезпечене вакцинами лише на 5%. Цікаво, а якою є ситуація в розрізі нашого району? – вирішили поцікавитися ми й звернулися за коментарем до в.о. заступника головного лікаря з дитинства та пологової допомоги, лікаря-імунолога Виноградівського району Оксани ГАНУЛЯК:

– За сучасним календарем профілактичних щеплень діти впродовж першого року життя повинні тричі вакцинуватися комбінованою вакциною – в 2, 4 та в 6 місяців. І у 18 місяців – ревакцинація. Оскільки на одну дитину потрібно 4 дози вакцини, то й забезпечення ними недостатнє. А якщо на місто Виноградів надано, приміром, 270 доз, то це орієнтовно складає лише 15 % від потреби. Адже на одну дільницю треба в межах 200 доз на місяць. Станом на 5 липня для потреб району надійшло 1455 доз «Пентаксиму» (комбінованої вакцини проти 5-ти захворювань), 866 доз вакцини проти гемофільної інфекції, 216 доз – проти вірусного гепатиту (остання є в достатній кількості). 25 липня для міста було додано 140 доз «Пентаксиму», станом на 17 серпня у залишку 52 дози. Це хороша вакцина, побічних реакцій не викликає і таких випадків у нас не було зафіксовано.
А ось вакцина БЦЖ і взагалі відсутня. Її немає вже протягом року. Лише одна можливість рятує ситуацію з цією вакциною: батьки з дитинкою їдуть до Ужгорода чи до Угорщини і там у приватній клініці вакцинують її. До слова, це щеплення батьки не ігнорують, бо вони розуміють, що туберкульоз – це бич сьогоднішнього суспільства, з яким потрібно боротися, а вакцини БЦЖ немає і загроза контактів з інфікованими дуже велика. Адже люди фактично можуть і не знати, що вони заражені або ж є переносниками цієї небезпечної інфекції.
Ситуацію стосовно забезпечення вакцинами у нашому районі я б назвала загрозливою. Але батьки, які дбають про здоров’я своєї дитини, все-таки використовують будь-яку можливість з метою вакцинації, навіть їдуть до угорських клінік і готові платити гроші, аби уберегти свою дитину від інфекції.
А загалом батьки б’ють на сполох – усе-таки відсутність вакцин призвела до їхнього контролю: вони повсякчас цікавляться чи не з’явилася та чи інша вакцина. Відтак, дізнавшись, приходять і просять щепити свою дитину, бо хвилюються за її здоров’я. Натомість раніше ситуація була діаметрально протилежною: це ми, медики, просили їх вакцинувати дітей, а скільки тоді було відмов від щеплення… Нині ж, коли тієї чи іншої вакцини в нас немає, в Ужгороді, в приватній клініці за дозу «Пентаксиму» потрібно заплатити більше ніж 500 грн. Відповідно батьки мають заплатити ще й за дорогу. Тобто, щеплення обійдеться в немалу суму. І так – тричі за перший рік життя дитини. А нехтувати цим щепленням просто неможливо, адже ця комбінована вакцина дійсно захищає від 5-ти недуг – дифтерії, правцю, поліомієліту, кашлюку, гемофільної інфекції. Тому ця вакцина забезпечує імунітет від смертельно небезпечних захворювань, з якими бореться весь світ. А згадаймо-но про спалах поліомієліту на Закарпатті у 2015 році. Всесвітня організація охорони здоров’я надавала нам безкоштовно протиполіомієлітні вакцини – щоб забезпечити суспільний колективний імунітет, проводилися три раунди імунізації, аби викорінити загрозу поліомієліту з суспільства.
Нинішня ж ситуація викликає неабияку насторогу, бо відсутність вакцин рано чи пізно призведе до спалаху захворювань, можливо, епідемій. Крім того, хвороба ця викликає парези, паралічі, призводить до інвалідизації. Особисто я була на тематичних тренінгах по поліомієліту і бачила, що питання боротьби з цією небезпечною недугою дуже гостро порушується країнами світу. Ізраїль, приміром, виділив дуже великі кошти для боротьби з нею. Вакцинація ж є єдиним ефективним засобом попередження цього грізного захворювання.
Ганна КОБАЛЬ