icon clock26.06.2017
icon eye25
Новини Фото

ЩО НЕОБХІДНО ЗНАТИ ПРО СУБСИДІЇ У 2017 РОЦІ?

Збільшується
соціальна норма для непрацездатних
Для пенсіонерів, інвалідів, інших людей, які не працюють з об’єктивних причин, уряд збільшує соціальну норму, за якою надається житлова субсидія. Якщо в помешканні проживає одна-дві непрацездатні людини, соціальна норма, за якою їм рахуватиметься розмір допомоги, збільшується з 49 кв. м. до 75 кв. м.
Зміни в опалювальний період
Якщо раніше субсидія на опалювальний сезон призначалася з 1 жовтня до 30 квітня і перераховувалася відповідно до рішення органів місцевого самоврядування або органів виконавчої влади про дату початку та закінчення опалювального сезону, то у 2017-2018 рр. для користувачів централізованого опалення залишається прив’язка до відповідних рішень органів місцевого самоврядування або органів виконавчої влади, а для тих, у кого індивідуальне опалення, субсидія нараховується з 15 жовтня до 15 квітня.
Кому повторно
необхідно подавати
документи на оформлення субсидії
Заяву і декларацію про доходи заново треба подавати сім’ям, які:
–  орендують помешкання;
– мають зміни у складі сім’ї: хтось прописався чи виписався;
– хочуть отримати субсидію на тверде паливо.
Про що потрібно
повідомляти фахівців соцзахисту
Протягом місяця отримувачі субсидії повинні повідомити органи соціального захисту населення про наступні зміни:
–  складу зареєстрованих у житлі: хтось виписався чи прописався;
– соціального статусу членів сім’ї: хтось звільнився або влаштувався на роботу, став пенсіонером;
– про здійснення одноразової покупки, яка перевищує 50 тисяч гривень;
– набору комунальних послуг: відмовилися від централізованого опалення і перейшли на індивідуальне чи навпаки.
Доходи за місяць,
а не за рік
Тепер субсидії будуть надавати з урахуванням середньомісячного доходу осіб за чотири квартали, а не за календарний рік.
При цьому субсидія на придбання скрапленого газу, твердого та рідкого пічного побутового палива буде призначатися, виходячи з розміру доходу за попередній календарний рік
Виплата частини зекономлених субсидій у вигляді «живих» грошей відбуватиметься на підставі заяви громадянина.
Рішення Уряду від 26.04.2017р. про внесення змін до деяких Постанов КМУ, в тому числі №848 «Про спрощення порядку надання населенню субсидій для відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних  послуг, придбання скрапленого газу, твердого та рідкого пічного побутового палива», передбачає чіткий алгоритм монетизації частини зекономлених житлових субсидій.
Відповідно до документу, Урядовий проект монетизації частини зекономлених субсидій передбачає грошову виплату енергоощадним родинам – еквівалент вартості зекономлених 150 кіловат електроенергії, якщо цей ресурс використовується для опалення, або 100 кубів газу.
До 1 червня 2017 року підприємства-виробники чи підприємства-виконавці послуг з газо- та електропостачання в паперовому та електронному вигляді надали управлінню соціального захисту населення списки енергоощадних субсидіантів із зазначенням суми невикористаної державної допомоги.
Субсидіантам, які вели енергоефективне домогосподарство, для отримання коштів необхідно буде з 1 липня до 1 вересня подати заяву у місцеве управління соціального захисту населення, на підставі якої здійснюватиметься виплата грошової винагороди за енергоефективність.
Інформацію про наявність економії кожен отримувач субсидії може відслідковувати у своїй платіжці або шляхом звернення до постачальника газу чи електроенергії, якщо вони використовуються для опалення.
Відкриття рахунку в банку, як і вибір самої уповноваженої банківської установи, через які проводяться виплати соціальних допомог та пенсій, має здійснюватися субсидіантом самостійно. На момент подачі заяви рахунок в банку повинен бути уже відкритим.
УВАГА!!! Згідно зі статтею 165.1.1 Податкового кодексу України, субсидія, незалежно від вигляду, в якому вона виплачується, не включається до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку. Тому монетизація частини зекономлених субсидій жодним чином НЕ впливає на процесс декларування, а отримана від держави сума  НЕ повинна зазначатися у Декларації про доходи громадян.
Нагадаємо, станом на 1 квітня 2017 року субсидії на житлово-комунальні послуги отримує 14370 домогосподарств Виноградівського району.
Оксана ТІЛЬНЯК,
начальник відділу соціальних допомог та компенсацій управління соціального захисту населення РДА