icon clock12.03.2018
icon eye26
Культура Фото

Родинна пам’ять

Під такою назвою у Виноградівському районному історичному музеї відкрилася виставка із циклу започаткованого тут традиційного проекту «Міні-музей у музеї. Минуле – сучасне». Відрадно, що презентація експозиції відбулася напередодні жіночого свята, бо, як і прекрасна половина людства, вона наповнена ніжністю і теплом. Цього разу сімейними реліквіями зі своєї приватної колекції поділилася з відвідувачами добре знана у нашому місті жінка, лікар Етела Шаркаді. Її біографія, як і експонати, що розташувалися у вітринах, надзвичайно насичена і цікава.
З основними віхами життєвого шляху Етели Степанівни присутніх познайомила директор районного історичного музею Людмила Тороцкезі, котра наголосила, що Етела Шаркаді родом із Перечинщини. Відмінно закінчивши школу, вона вступила до Ужгородського державного університету на медичний факультет. Два роки пропрацювала педіатром у Свалявській центральній районній лікарні, де познайомилася з майбутнім чоловіком – молодим інженером-технологом Іваном Шаркаді. З 1971 року і донині працює лікарем-неонатологом у Виноградівській райлікарні. Свого часу була заступником головного лікаря по охороні материнства і дитинства, але роботу в пологовому відділенні не покидала. Має вищу кваліфікаційну категорію «лікаря-неонатолога». За майже піввіковий трудовий стаж Етелла Степанівна прийняла на світ 47 тисяч новонароджених. За самовіддану працю нагороджена численними грамотами і відзнаками. У 1989 році їй присвоєно звання «Відмінник охорони здоров’я», а в 2002 році стала почесним громадянином нашого міста. Має двох доньок і чудових онуків.
Проект «Міні-музей в музеї. Минуле – сучасне» має на меті відкрити загалу тих непересічних людей, які творять нашу історію, а також показати предмети побуту, архівні документи, твори образотворчого мистецтва та рукоділля, що збереглися в родинах протягом цілих поколінь, якими дорожать, як найціннішими сімейними реліквіями.
Виставка «Родинна пам’ять» відкрила нам ще одну надзвичайно талановиту, інтелігентну родину, де кожний її член цікава особистість – тут і лікарі, і учасник війни, і емігранти. Тобто, побут і війна, еміграція та багато інших подій, – все це об’єдналося в одній родині. Ми змогли побачити стародавній молитовник, «Євангеліє», одяг, сімейні фото з 1914 року, листи з еміграції, подарунки, німецький сервіз 1941 року, полотна, привезені з Угорщини і Німеччини, вишиті мамою рушники, картини і серветки, бабусину хустку тощо. Крім того, тут представлений шкільний альбом з малюнками і кресленнями Етели Шаркаді, виконані надзвичайно професійно, багато інших ексклюзивних речей.
Про кожен експонат Етела Степанівна розповідала цікаво і тепло, а миті, що з ними пов’язані, пригадувала детально, з великим трепетом. Адже це родинна пам’ять, історія її великої сім’ї. Вразили присутніх епізоди з професійного життя лікаря, котра рятувала здавалося б безнадійних немовлят, вагою менше кілограма і щиро раділа їхньому зціленню.
Своє захоплення від представлених на міні-виставці експонатів, неймовірну цінність та важливість їх збереження для нащадків висловили начальник відділу культури РДА Василь Югас, директор центральної районної бібліотеки, голова міського осередку Всеукраїнського жіночого товариства ім. О. Теліги Катерина Вашкеба, яка від імені теліжанок піднесла Етелі Степанівні весняні квіти.
Відвідайте музей і пориньте у цікаву подорож родинної пам’яті.
Любов ТОКАЧ