icon clock17.02.2017
icon eye18
Новини Фото

Районні депутати прийняли ряд важливих рішень

У середу відбулося пленарне засідання позачергової дев’ятої сесії районної ради сьомого скликання, в якому взяли участь 29 районних обранців, а також голова РДА Михайло Русанюк та голови сільських і селищних рад.  На порядок денний було винесено важливі питання, зокрема, про погодження тарифів на послуги з вивезення побутових відходів; про внесення змін до районних програм поводження з твердими побутовими відходами на 2014-2019 роки та розвитку паліативної та хоспісної допомоги на 2013-2018 роки; про внесення змін до районного бюджету на 2017 рік. Крім того, до порядку денного були включені звернення депутатів райради до облдержадміністрації, облради та начальника служби автомобільних доріг Закарпаття щодо вкрай незадовільного стану доріг у районі, а також звернення депутата Петра Бобинича  до обласного та районного керівництва лісового господарства щодо припинення вирубки лісу у с. Пушкіно, які були підтримані одноголосно.
Одне з найактуальніших питань, яке обговорювалося на сесії, адже потребує першочергового вирішення, – це питання утилізації побутових відходів та прийняття програм, за допомогою яких буде фінансуватися вивезення сміття від населення району. Про це сказав голова райради Віталій Любка. Наразі у ТОВ «АВЕ Виноградово» є можливість вивозити сміття за межі району, але це додаткові транспортні затрати для фірми. Ці кошти необхідно компенсувати з районного бюджету.
Інформацію щодо нових тарифів надав директор фірми «АВЕ Виноградово» Адальберт Жидик, котрий зазначив, що передбачається їх зростання в середньому на 30%. Також він поінформував, що з 1 березня поточного року планується повністю відновити вивіз відходів із населених пунктів району.
Та рішення приймалося не просто, бо одні депутати були невдоволені зростанням тарифів, інші високою вартістю за вивезення сміття за межі району, наголошуючи, що наш район першим розпочав цивілізований вивіз побутових відходів, але за десять років нам так і не вдалося виділити ділянку під сміттєпереробний комплекс. Крім того, дискусія розгорілася через те, що до надзвичайно актуальної сміттєвої проблеми приєднали питання хоспісу та освіти. Лише після того, як в   суперечку втрутилися сільські та селищні голови, депутатам довелося знайти компроміс. Одне залишається поки невідомим, куди з району вивозитимуть відходи?
Гарячі дебати продовжилися під час обговорення питання щодо хоспісу. В дискусії взяли участь Михайло Фурик, Юдіта Петеі, Юрій Лихтей. Не менш жваві дискусії виникли під час прийняття змін до районного бюджету. Депутат Юрій Свищо виступив за відкритий розподіл бюджетних коштів і запропонував зняти питання про перерозподіл коштів у сфері освіти, які йдуть невідомо куди. У підсумку районні обранці його підтримали та проголосували за те, щоб із вільних лишків 500 тисяч грн. виділити на програму поводження з побутовими відходами, 130 тис. грн. на розвиток паліативної та хоспісної допомоги і 25 тис. грн. на підтримку ветеранів війни. Крім того, було прийнято рішення спрямувати 269 тис. грн. на медикаменти та 7 млн. грн. на покриття дефіциту заробітної плати освітянам.
Любов ТОКАЧ