icon clock07.07.2017
icon eye26
Новини Фото

Пушкінівці радикальні: «Ліс рубати не дамо!»

Ця тема не нова. У «Новинах Виноградівщини» за 18 лютого цього року було опубліковано статтю під заголовком «Жителі Пушкіна страйкували проти вирубки своїх лісів». Тоді громада вийшла в ліс, ополчившись проти лісорубів. За весь цей період правоохоронні органи проводили службову перевірку щодо законності дій ДП «Виноградівський лісгосп», справа доходить до судової тяганини. У понеділок у Пушкіні відбулася чергова сесія сільської ради. Керівництво держлісгоспу ініціювало, аби в порядок денний включили і питання вирубки дубів у кварталі №24 і зробили засідання сесії відкритим. Тож, окрім депутатів сільської ради, депутата районної ради Петра Бобинича та громадських активістів села, на засіданні сесії були присутні заступники голів районної ради Адальберт Сверенко та райдержадміністрації Єва Данич, директор ДП «Виноградівський лісгосп» Василь Агій, юрист підприємства Наталія Матій, лісничий Шаланківського лісництва Адальберт Бундович, слідчий поліції. Відкрив засідання сесії сільський голова Василь Вегеш, який ознайомив із порядком денним. Відтак першим слово надали винуватцю Василю Агію:
– Згідно генерального плану, який затверджено в Києві на 10 років нашої діяльності, намічено вирубку лісу у 24-му кварталі Шаланківського лісництва. То є стиглий ліс, віком 110 років, який підлягає вирубці, тобто – збору урожаю. Державне лісорозпорядне підприємство «Держліспроект» провело обмір лісу і визначило, що є 440 га лісу стиглого. Так само, як збираємо урожай пшениці раз на рік, так і врожай деревини дуба – раз у століття. На це розраховує і держава (тобто на виплату податків від реалізації), і промисловість. У лютому були недоопрацювання з нашого боку щодо співпраці з громадськістю, це і породило конфлікт. Протягом лютого-березня надходили численні заяви на адресу підприємства, нашого обласного управління, екологічної інспекції, прокуратури…За весь цей період конфліктне питання вивчалося, аби надати вичерпну відповідь.  
Люди обурювалися, що лісовози вибили такі колії на лісових дорогах, що тут можна проїхати лише хіба що танком. Також їх хвилювало питання вирубки дерев на прилеглій до села території, позаяк ці насадження захищають їх оселі від сильних вітровіїв. Василь Омелянович запевнив їх, що ближче 50 метрів до села ніхто не підійде.
Щодо стиглості врожаю дубових насаджень, люди запитали головного лісівника району: «А який урожай наші діти та онуки збиратимуть через 100 років, коли на зрубаних ділянках ви нічого не садите, натомість та територія заростає чагарниками». В. Агій у відповідь аргументував, що «зрубати 30-метрового велетня дуба – це видовищно, а посаджене 25-сантиметрове деревце майже непомітне. А ми садимо 6600 штук на 1 га. Різниця між цими видовищами і породжує наші конфлікти». Питали люди: чому на одній ділянці у їх селі вирубані дерева по периметру, натомість залишили десь по одному дубу, аби повітряна відеофіксація супутником не зафільмувала голу землю? Лісівники ж відповіли, що то експериментальні рубки, ініційовані інститутом. Обурює пушкінівців і те, що чому ліс, який є на території їхнього села, належить до Вербовецької сільської ради. Районний депутат Петро Бобинич ствердно аргументував: люди у жодному разі рубати ліс не дадуть. Громада підхопила: «Під бензопили ноги підставимо, хай рубають, а дуби не дамо!». Це рішення і задокументували в протокол засідання. Також вирішили створити спеціальну комісію, яка вивчатиме питання про утворення паркової зони на цій ділянці, котра наразі підлягає зрубу.
Заступник голови райради Адальберт Сверенко намагався знайти консенсус, та громадськість села Пушкіно безкомпромісна і настроєна радикально не дозволити рубати ліс, який садили їх предки.
Тим не менше все ще тривають перевірки з цього приводу і рішення прийматиме суд. Проте люди констатували, що вони все рівно не дотримуватимуться рішення суду, якщо воно буде не на їх користь.
Наталія Кобаль