icon clock19.11.2015
icon eye50
Новини

ГОЛОВОЮ РАЙОННОЇ РАДИ СТАВ ВІТАЛІЙ ЛЮБКА

У вівторок, 17 листопада, відбулася перша сесія районної ради сьомого скликання. Загальний склад депутатів Виноградівської районної ради складається з 36 депутатів, які взяли участь у пленарному засіданні. На зібранні також були присутні депутати обласної ради, голова РДА Михайло Русанюк, сільські голови, керівники установ та організацій, активісти міста та району, а також представники засобів масової інформації.
Розпочалося пленарне засідання з оголошення підсумків виборів 25 жовтня поточного року, з якими присутніх ознайомила голова районної виборчої комісії Вікторія Егреші. За її інформацією, у виборах до Виноградівської районної ради взяло участь 14 політичних сил, а на 36 мандатів претендувало 294 кандидати, серед яких 87 жінок. За результатами виборів до районної ради увійшли п’ять політичних сил, які побороли п’ятивідсотковий бар’єр: Виноградівська районна організація політичної партії Єдиний центр – 9 мандатів, Виноградівська районна в Закарпатській області організація «Блок Петра Порошенка «Солідарність» – 8 мандатів, Виноградівська районна організація партії «Відродження» – 8 мандатів, Виноградівська районна організація «КМКС» Партія угорців України – 7 мандатів, Виноградівська районна партійна організація Демократичної партії угорців України – 4 мандати. Слід зазначити, що з 36 депутатів у районну раду обрано лише шість представниць прекрасної статі на відміну від попереднього скликання, коли було обрано 14 жінок-депутатів. Крім того, через недосконале виборче законодавство без депутатів залишилися шість округів, серед яких такі великі населені пункти як Королево, Олешник та Чорнотисів.
Затим Вікторія Егреші представила особисто кожного депутата, а відтак депутатський корпус склав присягу, текст якої зачитав найстарший з депутатів Василь Віраг. Також новоспечені районні обранці урочисто отримали посвідчення депутата. Від імені районної виборчої комісії Вікторія Егреші привітала всіх новообраних районних депутатів і побажала успіхів у такій відповідальній і важливій роботі.
Затим була утворена тимчасова президія з числа депутатів райради, до складу якої увійшли Надія Копча, Віталій Любка, Мирон Фурман, Василь Віраг та Еден Албок. Також було обрано лічильну комісію, яку очолив Юрій Ліхтей. Планувалося провести вибори голови районної ради та його заступника. Але від двох політичних сил Єдиного центу та «КМКС» поступила пропозиція перенести дане голосування на наступне найближче пленарне засідання в зв’язку з проведенням політичних консультацій, а також через те, що, мовляв, попередня сесія не склала своїх повноважень. Однак ці аргументи не знайшли підтримки іншої частини районних обранців. На знак протесту депутати Єдиного центру покинули сесійну залу.
Натомість робота пленарного засідання продовжилася. На посаду голови райради було запропоновано єдину кандидатуру – Віталія Любки, який раніше був міським депутатом, а також свого часу очолював райдержадміністрацію. За нього, шляхом таємного голосування, віддали свої голоси депутати від «БПП «Солідарність», «Відродження» та Демократичної партії угорців України (20 чоловік). Сім районних обранців від «КМКС» відмовилися голосувати, а також не брали участі у голосуванні дев’ять депутатів від ЄЦ. Новобраний голова районної ради подякував за висловлену довіру і закликав колег до плідної співпраці.
Привітав Віталія Любку з обранням на посаду, а також увесь новоспечений депутатський корпус райради Михайло Русанюк, котрий побажав, аби вони плідно попрацювали, так, як цього вимагають виборці і лише на користь нашого району, великих успіхів та виконаних бюджетів. Пообіцяв їм зі свого боку всіляку підтримку незалежно від приналежності до тієї чи іншої політичної сили.  
Також на сесії більшістю голосів обрано заступником голови районної ради Адальберта Сверенка, якому теж не знайшлося опонента з-поміж депутатів. Наразі він керує центром надання адміністративних послуг РДА, його стаж державного службовця складає 17 років, має дві вищі освіти. Адальберт Сверенко запевнив, що готовий до роботи, має порозуміння з керівництвом району та депутатським корпусом, щоб рухатися вперед.
Позаяк є ще цілий ряд питань, які необхідно оперативно вирішувати, щоб якісно і ефективно працювати, було прийнято не закривати пленарне засідання, а продовжити його найближчим часом.
Любов ТОКАЧ