icon clock16.03.2017
icon eye24
Політика Фото

Депутати сперечалися, дискутували та приймали важливі рішення

Минулої п’ятниці, 10 березня, відбулася десята сесія районної ради сьомого скликання. В її роботи взяли участь 28 районних обранців, а також депутат обласної ради Барабаш Кейс, голова райдержадміністрації Михайло Русанюк, голови сільських та селищних рад.
Планувалося розглянути цілий ряд питань. Але спочатку, згідно регламенту, голова районної ради Віталій Любка зачитав депутатські запити та відповіді на них, яких чимало надійшло за міжсесійний період.
Також керівник району виконав приємну місію і вручив відзнаки за сумлінну працю та з нагоди Міжнародного жіночого дня – грамотами обласної ради нагороджені голова Малокопанстької сільської ради Ганна Фурик і начальник відділу інформаційно-технічного забезпечення та зв’язків з громадськістю райради Анастасія Рошко, а подякою – депутат райради Леся Крічфолуші.  
Крім цього, спільним розпорядженням голів обласної адміністрації та обласної ради директора ТОВ «АВЕ Виноградово» Адальберта Жидика нагороджено нагрудним знаком «За розвиток Закарпаття».
Перш, ніж перейти до порядку денного, депутати знову торкнулися питання вивозу сміття із населених пунктів. Адальберт Жидик звернувся до районних обранців внести зміни до рішення сесії за 15 лютого з метою зрівняння  тарифів на послуги із вивезення твердих побутових відходів для бюджетних установ по місту та району. Також нарешті присутні отримали відповідь, куди возитимуть відходи з населених пунктів, адже з 1 березня фірма «АВЕ» у повному обсязі відновила надання своїх послуг. За словами Адальберта Жидика, відходи возять на полігон міста Мукачева.
Затим депутати перейшли до інших питань. Позаяк вони були детально розглянуті на засіданнях депутатських комісій, районні обранці без обговорень погодили звіт голови районної ради Віталія Любки, виконання районного бюджету за 2016 рік, підтримали вступ районної ради до Асоціації органів місцевого самоврядування «Єврорегіон Карпати-Україна», затвердили та внесли зміни до деяких районних програм, а також питання про організацію харчування учнів/вихованців у загальноосвітніх навчальних закладах району на 2017 рік, передали в орендне користування приміщення  та затвердили цілий ряд технічних документацій.
Щодо виконання районних цільових програм, керівники структурних підрозділів райдержадміністрації прозвітували про реалізовані заходи. Найбільше депутатів цікавили програми, де не були освоєні кошти, виділені  районною радою. Зокрема, це стосується програми «Обдаровані діти», де залишилося близько 23 тисяч гривень. Депутат Юрій Свищо цікавився, чому ці кошти не були направлені на виплату премій вчителям, учні яких показали високі результати під час ЗНО, наголошуючи, що це був би хороший стимул для них. У відповідь в. о. начальника управління освіти РДА Віктор Жупанин сказав, що цього не було зроблено, бо вони не визначилися з критеріями, за якими будуть преміювати кращих педагогів.  
Ряд питань, які були включені до порядку денного сесії на початку засідання, депутати відклали. Зокрема, було вирішено доопрацювати порядок призначення керівників комунальних підприємств за конкурсом, а також затвердження статуту Королівської селищної лікарні, до якої була приєднана вузлова лікарня.  
Не прийняли депутати позитивного рішення стосовно коштів, що надійшли для району з обласної ради. Попередньо не підтримала їх розподіл бюджетна комісія. Як наслідок, місцеві бюджети та інші розпорядники коштів не отримали 7,5 мільйонів гривень та не змогли розпочати їх використання за цільовим призначенням. Це кошти, які планувалися на капітальні ремонти доріг, придбання медикаментів, будівництво футбольного поля зі штучним покриттям на стадіоні «Пластик», компенсації інвалідам, ремонти в навчальних та дошкільних закладах тощо. Суперечки розгорілися за 745 тисяч гривень, які виділені на ділянку дороги від Великих Ком’ят до Боржавського. Деякі районні депутати звинуватили земляків – обласних обранців в лобізмі питань лише своїх округів. Також, через те, що депутатами не було прийнято змін до районного бюджету на поточний рік, не вирішено питання й щодо проплати за придбаний автобус для освіти, а це загрожує чималими штрафами.
* * *
15 березня відбулося засідання комісії з питань бюджету, фінансів, комунального майна та підприємництва районної ради. Депутати погодили розподіл обласних коштів, які надійшли для нашого району відповідно до рішення обласної ради. Відтак 7,5 млн. грн. будуть спрямовані на капітальні та поточні ремонти доріг, будівництво та реконструкцію соціальних об’єктів тощо.
Любов ТОКАЧ