icon clock06.10.2016
icon eye18
Політика Фото

Налагодження ефективної взаємодії влади з громадськістю – один із кроків інтеграції України в Європейський Союз

У створенні соціально-економічних передумов формування громадянського суспільства важливе значення має налагодження дієвої взаємодії між органами державної влади, громадськістю, бізнесом та засобами масової інформації. Це – важлива складова розвитку засад здійснення суспільного діалогу, забезпечення участі громадян в обговоренні та виробленні державної політики, гарантування їхніх прав на отримання та доступ до інформації. Саме про співпрацю влади з громадськістю нам і розповів заступник керівника апарату Виноградівської РДА Ігор ВАНТЮХ.

– Ігоре Віталійовичу, розкажіть, будь ласка, чим саме займається Ваш відділ?
– Одним із основних напрямків діяльності відділу організаційної роботи апарату райдержадміністрації є реалізація на території району державної політики з питань внутрішньої політики та зв’язків з громадськістю, у межах компетенції державної адміністрації. Співпраця з громадськістю здійснюється у формах активного діалогу та багатосторонніх зв’язків, а також шляхом інформування та роз’яснювальної роботи. На офіційному веб-сайті Виноградівської РДА, у соціальній мережі Facebook, та в районній газеті «Новини Виноградівщини» оперативно публікуються щоденні (у газеті – щотижневі) новини про події за участю представників райдержадміністрації. Подана інформація про структуру, функціональні повноваження керівництва, оприлюднені нормативно-правові акти, проекти розпоряджень та розпорядження голови райдержадміністрації. Відповідно до орієнтовного плану консультацій з громадськістю (затвердженого розпорядженням голови райдержадміністрації від 09.11.2015 року №323) структурні підрозділи РДА забезпечують участь представників інститутів громадянського суспільства у формуванні та реалізації державної політики з важливих питань.  
– А яка роль Громадської ради, що діє при райдержадміністрації?
– Створена Громадська рада при районній державній адміністрації з метою координації консультаційних заходів та моніторингу врахування громадської думки. Їй відведено роль одного з основних інститутів взаємодії громадськості з владою. До складу ради входять представники 24–ох громадських організацій, а головою обрано голову Виноградівської районної громадської організації підтримки малого та середнього бізнесу «Партнер» Йосипа Дрошковці. Всі вони беруть активну участь у роботі районної держадміністрації, у засіданнях колегії, де розглядаються питання стану надання медичних послуг закладами охорони здоров’я району, виконання програм економічного і соціального розвитку району, профілактики злочинності, тощо; засіданнях організаційних комітетів з нагоди відзначення знаменних дат на території району. Голова Громадської ради є членом колегії при Виноградівській райдержадміністрації та членом Спостережної комісії.
– Просто бути учасником засідань, що проводить керівництво РДА – це одне. Проте людям більш цікаво, чи має Громадська рада, як їх безпосередній представник, важелі впливу на прийняття тих чи інших рішень або ж повноваження контролю та захисту їх інтересів?
– Громадська рада при Виноградівській райдержадміністрації працює доволі активно, виходячи зі специфіки та актуальності питань, які найбільше турбують громадськість і потребують роз’яснень та вирішення. Зокрема, за ініціативи ради створений Громадський контроль, який провів моніторинг стану харчування у 6 дошкільних навчальних закладах міста. З цією метою були сформовані робочі групи у складі представників Громадської ради, депутатів Виноградівської міської ради, представників Держпродспоживслужби у Виноградівському районі та батьківських комітетів. Основні проблемні питання харчування та пошук можливих раціональних шляхів їхнього вирішення були обговорені на засіданні круглого столу під керівництвом голови РДА 16 червня цього року. Громадська рада бере участь в організації спортивних турнірів, зустрічей за круглим столом, в тому числі із роз’яснення громадянам району механізму отримання соціальних пільг, житлових субсидій, тощо.
– Але ж, Ігоре Віталійовичу, ми живемо, як то кажуть, не хлібом єдиним…
– Безперечно, саме тому в районі й проводиться ряд культурно-масових заходів. Так, щороку Громадська рада долучається до проведення святкового концерту до Дня людей похилого віку та Дня ветерана, Тижні правових знань, Днях проти насильства, благодійних концертах, акціях, тощо.
– Виноградівський район є багатоконфесійним і саме через церковні громади чи не найлегше спілкуватися з вірниками.
– Тут варто відмітити, що з-поміж усіх регіонів Закарпаття лише на Виноградівщині створена та діє Рада церков та релігійних організацій, до складу якої входять представники 9-ти релігійних конфесій. Основним її завданням є об’єднання зусиль релігійних організацій з органами державної влади у благодійній діяльності на території району, залучення громадян до програм здорового способу життя, боротьби з проявами алкоголізму, наркоманії, тютюнопаління, зміцненні сімейних стосунків, дбайливого ставлення до виховання молоді та дотримання норм суспільної моралі. За ініціативи Ради церков серед прихожан релігійних конфесій району проводиться робота із закликом припинення вбивств християнських братів в зоні проведення АТО, надається посильна допомога воїнам, які проходять військову службу на Сході країни та їх сім’ям. На засіданнях ради обговорюються питання суспільно-політичної ситуації в Україні, розглядаються питання виділення земельних ділянок під будівництво храмів та облаштування території навколо них, сприяння у проведенні електрифікації та газифікації храмів та молитовних домів тощо. Завдяки співпраці райдержадміністрації з представниками духовенства, священики різних конфесій беруть участь в проведенні спільних обрядів та молебнів.
Взаємодія райдержадміністрації з інститутами громадянського суспільства є одним із пріоритетних напрямів її роботи, оскільки налагодження ефективної взаємодії влади з громадськістю – один із кроків інтеграції України в Європейський Союз.
Розмовляла Наталія Кобаль