Збережи планету чистою!

Саме під такою промовистою назвою представляє виставу широкому загалу глядачів Зразковий театр ляльок Виноградівського міського будинку культури, театру-студії «YVS Art». Оскільки основним меседжем є заклик сортування сміття і несе вона в собі глибокий повчальний зміст, то й акцент роблять на дитячу глядацьку аудиторію. Прем’єра вистави відбулася 12 грудня 2023 року. А вже з 22 по 26 квітня цьогоріч Виноградівський зразковий театр ляльок, театр-студія «YVS Art» продемонстрував 10 творчих показів вистави «Збережи планету чистою!» для учнів загальноосвітніх шкіл Виноградівської територіальної громади та дітей ВПО в рамках акції «Сортуй сміття – це важливо!». Юні актори закликали, продемонстрували та навчили юних мешканців міста як правильно збирати та сортувати сміття, піклуватися про чисте довкілля та зберегти планету чистою!

Керівницею театру є Наталія Югас. Світлооператор та режисер – Василь Югас (на громадських засадах).  Інсценізацію вистави «Збережи планету чистою!» підготувала магістр сценічного мистецтва, режисер театру ляльок та анімації Вікторія Югас (на громадських засадах). Всього у молодшій групі 12 цчасників, троє з яких переїхали у наше місто з Харкова. Це – Марія Зінченко (1-Б) та Добромир Дідович (2-Б), котрі навчаються у Виноградівській ЗОШ І-ІІІ ст. № 1, а також найменший учасник Ярослав Дідович, котрий ще ходить у садочок. Решта юних акторів з Виноградівської тергромади: Майя Лемко (ЗОШ №8, 1-Б), Евелін Леньо (ЗОШ №1, 1-В), Адам Леньо (ЗОШ №1, 2-Б),  Алекс Шімон (ЗОШ №8, 1-В), Майя Товт (ЗОШ №8, 1-А), Карім Жупанин (ЗОШ №1, 2-Б), Даніель Мамалига (ЗОШ №8, 2-В), 9. Степан Тіводор (ЗОШ №4, 3-А), Юрій Дукачов (ЗОШ №8, 2-В).

– Презентація вистави відбулася торік для батьків наших акторів. Наразі продемонстрували її школярам Виноградівської тергромади і планує продовжувати покази і в травні та червні. Саму виставу цьогоріч ми доповнили відеороликом про те, як правильно сортувати сміття. Тут самі юні актори власним прикладом показують, як вони, звичайні учні, сортують сміття. Лунають і лозунги-заклики сортування відходів, – Вікторія Югас. – Наша ціль – збільшити популяризацію правильного сортування сміття. Ми прагнемо донести до школярів, що забруднення є не лише довкола нас, а в повітрі, воді, землі. І все це робимо ми – діти та дорослі. Тож через виставу закликаємо дітей та дорослих зберегти нашу планету чистою.

Поділилася з нами Вікторія Василівна і секретами закулісся, а саме: як виникла сама ідея створення сценарію неординарної вистави?

«Минулого року у травні ми ставили виставу «Чарівний глечик». Наші актори старшої групи запропонували розказати у виставі про планету, забруднення повітря чи правила дорожнього руху або ще якісь важливі соціальні проблеми. І ми зробили невеликий уривок, як велика лялька ходить по величезній темній, чорній, брудній планеті. Лялька піднімає сміття і викидає в контейнери. Згодом виникла ідея поставити саме соціальну виставу. Ми зв’язалися з директоркою ТОВ «АВЕ Виноградово» Галиною Сидоренко. Вона нас підтримала. До речі, її дочка – наша вихованка старшої групи Богдана Сидоренко була співавторкою проєкту. Ми зібрали діток, написали сценарій, виготовили ляльки, декорації, пошили костюми… Задіяні актори молодшої групи (учні 1-3 класів). Вони настільки прониклися сценарієм, що в реальному житті вчать своїх ровесників та дорослих у школі й вдома, як правильно сортувати сміття».

Переконані, що у молодшому віці знання та навички супроводжуватимуть дітей впродовж всього свідомого життя. А дбати про чисте довкілля, сортувати сміття – обов’язок кожного з нас!

Наталія Кобаль