ЖУРЛИВІ СПОГАДИ ТРАГІЧНИХ ДНІВ

Минулої п’ятниці у залі міського будинку культури зібралося багато активістів районних громадських організацій, школярів та студентів, аби вперше в історії України відзначити День Гідності та Свободи, яку організували викладачі Виноградівської ДШМ ім. Б. Бартока за підтримки районної центральної бібліотеки та управління освіти.
– До цього дня ми йшли дуже довго і він дався нам дорогою ціною – ціною життя наших співвітчизників. Ці сторінки нашої історії є водночас трагічними і героїчними. Але народ, який не пам’ятає свого минулого, немає і майбутнього. За 70 років існування УРСР через концтабори, в’язниці і заслання пройшли мільйони наших громадян. На розправу катам було віддано цвіт української інтелігенції, штучні голодомори спустошили наші міста та села, – історичний екскурс для глядацької аудиторії провели ведучі концертної програми Наталія Вейконь та Наталія Краснай.  – 21 листопада 2013 року близько 21.30 у Києві на центральній площі зібралося близько 10 людей. Через годину їх було 300, а в ніч на 22 листопада – триста тисяч. Ці події і стали початком революції. 18 лютого 2014 року чорний день в історії України: десятки беззахисних людей було цинічно та жорстоко  вбито. Не встигла наша країна оговтатись від ран, як на нас чекав ще страшніший удар – напад з боку сусідньої країни, яку ми всі вважали другом. Та ми віримо, що Україна переживе всі потрясіння.
У виконанні оркестру народних інструментів (керівник Віктор Марушка) пролунали ряд класичних композицій: «Інтермеццо» П. Масканьї, «Мелодія» М. Скорика, «Вівальдіана». У виконанні камерного хору викладачів ДШМ ім. Б. Бартока (керівник Світлана Гнетило) прозвучали «Аве Марія» Д. Каччіні та «Завоювання раю» О. Вангеліса. Тіберій Чорба порадував грою на акордеоні. «Прелюдія пам’яті Шевченка» прозвучала у виконанні Реки Нодь та Мар’яни Світельської, «Сльози» С. Рахманінова виконали Здена Тесличко та Мар’яна Світельська. Тематичні вірші зачитали Богдана Буркало та Мирослава Муквич. Ніколетта Віщак акапельно заспівала «Колискову», а Діана Гурова –  «Ой, верше, мій верше».
Хореографічною композицією «Майдан» учні хореографічного відділу школи мистецтв наче перенесли глядачів у ту трагічну для революціонерів ніч. Паралельно з їх виступом на екрані демонстрували слайд-шоу тих кривавих подій, змонтоване Зденою Тесличко, яку Революція Гідності надихнула на поетичні рядки, що також звучали під час концерту.
Пам’ять Небесної сотні вшанували хвилиною мовчання. А вже ввечері на площі миру громадськість та керівники району запалили свічки в знак шани та пам’яті про загиблих на майдані героїв.


Наталія КОБАЛЬ