ЯКІСНИЙ ДРОН – У КОЖЕН БАТАЛЬЙОН

У нас у приміщенні редакції оселилися ще одні волонтери. Цього разу – зі столиці. Моделіст Ігор ДУЖЕНКО запускає унікальний проект, який стане у нагоді нашим захисникам і збереже їм життя. Що саме і як працюватимуть – у розповіді Ігоря Олександровича.

 

– У Києві я маю школу «Моделіст». 15 років навчав дітей і дорослих моделюванню, автомоделюванню. Наша школа проводила українські та міжнародні змагання. Також я навчав пілотів дронів, гелікоптерів та літаків. Коли почалася війна, ми з дітьми 4 дні сиділи
у бомбосховищі. Прийняли рішення, що там небезпечно і треба виїжджати. Моя теперішня дружина Еріка прийняла і мене, і моїх дітей та колишніх дружин, допомогла тут влаштуватися. Офіційно уклали шлюб ми з нею вже у Виноградові, – каже мій співрозмовник. – Наразі тут ми збираємо безпілотний авіаційний комплекс «Малий розвідник піхоти «Джміль-1». Ідея його створення з’явилася ще у 2014-му році. Тоді я ходив по батальйонах і розказував, показував. Але – не зрослося. А вже зараз, під час повномасштабної війни, коли я залишився без роботи, знову повернувся до цієї теми. Дружина мене підтримала і стала партнером проекту. Тут на місці допомогла з пошуком приміщення, знайшли інвестора, фонд, який допомагає фінансово. Перший комплекс уже два тижні як проходить випробовування «на передку». Чекаємо від хлопців зауваження та пропозиції. Ми вже в процесі збору наступного комплексу. Команда сформована з місцевих. Раді будемо долучити до проекту людей, котрі займаються електронікою, пілотуванням моделей, хобістів-гуртківців, котрі займалися моделюванням… Зараз ми запускаємо школу з навчання інструкторів до цього комплексу. Керівником гуртка є Степан Тигомирович. Ці інструктори поїдуть на фронт і там навчатимуть військових прямо в полі. У комплекс входять спеціальний тактичний рюкзак, планшет, п’ять дронів, відео окуляри, основний акумулятор та 10 запасних, антенний комплекс, дрібні деталі для поточного ремонту. Зараз чекаємо на 5 інструкторів з Києва. Вони проходили навчання в організації «Український легіон», де їх навчали безпосередньо для участі на фронті, тобто – до мобілізації, до війни. До них ще запрошуємо 5 чоловік із мешканців Виноградівщини. Чим більше ми підготуємо тут інструкторів до цих комплексів, тим більше пілотів вони зможуть навчити там – на передовій. Наша основна мета – підготувати якомога більше пілотів, оскільки техніки волонтери зараз закуповують дуже багато. Та ті дрони переважно для фото-відеозйомки. Наша ж техніка – особлива. Зроблена чітко під задачі бойових дій. Також ми намагаємося здешевити вартість на суму 400 доларів за дрон. Це дозволить використовувати їх як розхідний матеріал, оскільки у наш комплекс входить 5 дронів. Він іде з павербанком і розрахований на безперестанну роботу протягом 2 діб. Якщо літатимуть виключно на бойові завдання, то цього заряду вистачить і на тиждень. «Джміль 1» призначений для відстеження безпечності шляху для бойової групи на відстані 5-10 км. А вже «Джіль 2» буде нести на собі два бойові заряди вагою 1 кг: один буде скидати, коректувати точку попадання, а іншим –добивати. Перший комплекс ми зібрали для конкретного батальйону коштами волонтерів. Тож зараз запрошуємо для участі в проекті не тільки пілотів, а й благодійників.

Усі бажаючи долучитися до проекту як безпосередньо, так і надати фінансову підтримку, можуть звертатися за номером +380 67 252 69 59 до Єлизавети Іванівни Курдельчук.

Наталія КОБАЛЬ