РАК ПОМОЛОДШАВ

Як відомо, рак молочної залози – найпоширеніше онкологічне захворювання  серед жінок. Щороку в світі реєструються нові випадки даної хвороби. Від цієї недуги страждають жінки навіть у країнах з потужними діагностичними можливостями і високим рівнем розвитку медицини. Що необхідно знати жінкам для того, аби запобігти захворюванню? На це та інші запитання ми попросили відповісти онколога району Людмилу ЛОЗИЦЬКУ.
– Людмило Іванівно, яка ситуація із раком молочної залози в нашому районі? Скільки випадків діагностували цьогоріч?
– Україна, за статистикою, належить до країн із середнім показником рівня захворюваності на рак молочної залози. Я не можу сказати, що в нас збільшилася захворюваність на рак молочної залози. З початку нинішнього року на облік взято 17 чоловік, натомість у попередні роки було й до 28 випадків. Судячи з усього, такої великої цифри не буде. Загалом у нас на обліку близько 200 чоловік. Дана захворюваність у нас середньостатистична – не вища і не нижча за інші райони.
Одне тривожить, що рак помолодів, але не тільки молочної залози, а й всіх локалізацій. Якщо раніше ми говорили, що група ризику – після 40 років, то наразі можна сказати, що це все населення. Були в нас одиничні випадки раку молочної залози і в 20 років, і до 30, основна ж маса, яка хворіє – це працездатне населення.
– Які основні причини появи цієї недуги?
– Ця пухлина гормональна. Якщо є порушення щитовидної залози, функції яєчників, той же холецистит, тобто, якщо обмінні процеси порушуються – це все впливає на молочну залозу. Схильність до захворювання передається по спадковості, якщо в когось є кровні родичі, які хворіли на цю недугу. На появу пухлини впливають також постійні стреси та недосипання (спати потрібно 7-8 годин). Ще одна причина – ранній початок менструації і пізнє її закінчення. Чим довше у жінки триває менструація, тим для грудей гірше.  Також жінки повинні правильно підбирати бюстгалтер: без синтетики, без паралону і без кісточок. Крім того, впливає кількість пологів (чим раніше жінка народжує першу дитину, тим менший в неї ризик захворіти на рак молочних залоз) і те, скільки жінка годує грудьми.
– Тобто, чим довше триває годування, тим менший ризик раку?
– Матерям не слід відмовлятися від грудного вигодовування. Але робити це слід без фанатизму, до року, тому що більше часу – погано як для матері, бо молочні залози гіпертрофуються, розростаються всередині, через що можуть виникнути злоякісні утворення, так і для дитини, адже це молоко ніяких корисних речовин в собі вже не містить.
– Чи впливає статеве життя на розвиток раку молочних залоз?
– Звичайно, впливає, тому жінці обов’язково потрібно стежити за своїм статевим життям. Мало того, що необхідно робити це регулярно, а ще й із задоволенням. Адже, якщо у жінок немає регулярних статевих актів, вони нервують, переживають, виробляються надлишки гормонів, а це загрожує розвитком раку молочної залози.
– Як часто жінці необхідно обстежуватись, щоб мати здорові груди?
– Здоровій жінці необхідно відвідувати спеціаліста раз на рік, а само обстеження проводити раз на місяць, наприклад, після «місячних», а в кого вони відсутні – вибрати певне число. Краще всього це робити в душі, коли мильні руки легко сковзають по грудях. При будь-яких виявлених змінах обов’язково йти до лікаря. Зараз діагностичні можливості в нашій лікарні досить на високому рівні – і ультразвукове обстеження молочної залози, і мамографія, також є скринінгове обстеження, яке дає змогу виявити ступінь ризику захворювання раку молочної залози. Якщо ж жінка не має скарг, ніяких ущільнень руками не прощупується, її можна обстежити на термографі, принцип роботи якого базується на різниці температури (коли вона різна на певних ділянках – це підтвердження того, що там відбуваються якісь процеси). Тоді пацієнтку направляють на більш розширене обстеження. Ніхто не застрахований від захворювання, головне – своєчасно його виявити.
– Які поради можете дати представницям прекрасної статі нашого району?
– Насамперед, потрібно стежити за станом свого здоров’я, дотримуватися здорового способу життя і правильно харчуватися. Аби мати здорові груди, не зловживати продуктами, що містять у собі речовини, які провокують виникнення пухлин (кава, чорний чай, шоколад, какао, пиво та кока-кола). Ну і, звичайно, проходити огляд у лікаря, виконувати його призначення та щомісяця проводити самообстеження.


Інтерв’ю взяла Любов ТОКАЧ