“Ніколи знову”. День пам’яті та примирення у книгозбірні

8 травня Україна разом з багатьма європейськими країнами відзначає День пам’яті та примирення. Символом Дня пам’яті та примирення є червоний мак – квітка, яка уособлює кривавий слід від кулі, поруч з якою розміщені дати початку і закінчення Другої світової війни та гасло “Ніколи знову”.     
                    
З нагоди Дня пам’яті та примирення у центральній публічній бібліотеці відбувся флешмоб “Маки пам’яті”. Готові вироби, разом з інформаційними листівками бібліотекарі роздали відвідувачам бібліотеки. Всі учасники заходу, мали можливість ознайомитися з тематичною книжково-ілюстративною виставкою “Світ пам’ятає”, мета якої – ознайомити читачів із творами на тему Другої світової війни, зацікавити новими виданнями та маловідомими документами.
Ми пам’ятаємо, якою страшною трагедією для українців була Друга світова війна. Ми пам’ятаємо, що той, хто захищає свою землю, завжди перемагає. Ця пам’ять робить нас сильнішими. Вона – запорука неминучості нашої перемоги сьогодні.
Додатково:
В українській міфології мак має дуже багато значень. Це символ сонця, безкінечності буття й життєвої скороминущості, пишної краси, волі, гордості, сну, отрути, оберегу від нечистої сили, а також хлопця-козака, крові, смерті.
Ця квітка часто згадується в українських народних піснях та думах, особливо козацької доби: «Ой, з могили видно всі долини, – сизокрилий орел пролітає: стоїть військо славне Запорізьке – як мак процвітає…». Образ маку нерідко символізує козака, що героїчно загинув, боронячи Україну.
З народної творчості мак у такому символічному значенні перейшов у художню літературу. В Івана Франка: «Гей, Січ іде, красен мак цвіте! Кому прикре наше діло, Нам воно святе». Легенду про мак обробив і Михайло Стельмах у творі «У долині мак цвіте»: «…Ординці воїна скришили, на землю впало тіло біле і, наче зерно, проросло, а влітку маком зацвіло…»