Зробіть самообстеження молочних залоз своєю життєвою звичкою

Рак грудей – не тільки медична, це соціальна проблема. Напередодні «Всеукраїнського дня боротьби з захворюваннями на рак молочної залози»побажання спеціалістів обласного клінічного онкологічного диспансеру: «Дорогі жінки, турбуйтеся про себе та про своє здоров’я, любіть себе!». Ми впевнені, що смертність від раку молочної залози значно зменшиться, якщо жінки будуть знати про симптоми захворювання і відвідувати медичних працівників.
Частота раку молочної залози неухильно зростає. Щороку в області хворіє біля 300 жінок. Серед причин смерті жінок від раку – рак молочної залози на першому місці.
По Виноградівському району на облік взято хворих на рак молочної залози: 2012 р.– 25 жінок, 2013 р.– 27, 2014 р. – 27, 2015 р. – 27, 2016 р. – 21 жінка.
Занедбаних випадків раку молочної залози було: 2012 р. – 2, 2013 р.– 2, 2014 р. – 6, 2015 р.– 5, 2016 р. – 5. Померло від раку молочної залози по роках: 2012 р. – 11, 2013 р.– 11, 2014 р.– 9, 2015 р.– 8, 2016 р.– 9 жінок.
Фактори, що впливають на ризик виникнення раку молочної залози:
– перша вагітність після 30 років;
– рак молочної залози у кровних родичів;
– дисгормональні гіперплазії молочних залоз;
– ранній початок першої менструації (до 12 років);
– порушення менструальної функції (у жінок віком 35-40 років);
– порушення дітородної функції, запальні та гіперпластичні процеси придатків матки, гіпертонічна хвороба, ожиріння, цукровий діабет, атеросклероз;
– пізня менопауза (після 50 років);
– фіброміома матки.
Спосіб життя суттєво впливає на ризик захворіти на рак молочної залози, особливо паління, вживання алкоголю, вплив іонізуючої радіації, надлишок ваги, відмова від самообстеження, профілактичних оглядів, мамографії.
Профілактика раку молочної залози – виключення впливу факторів ризику.
Раннє виявлення раку молочної залози – запорука успішного лікування та одужання. Для цього необхідно регулярно проводити самообстеження молочних залоз та відвідувати спеціалістів-онкологів в центральних районних лікарнях.
Змін в грудних залозах першою може помітити сама жінка. Для цього необхідно регулярно  – раз на місяць проводити самообстеження.
Самообстеження може здійснювати за схемами:
Під час прийняття душу:
1. Ліву руку підніміть за голову, подушечками пальців правої руки круговими рухами прощупайте грудну залозу, поступово наближаючись до центру.
2. Перевірте, чи немає незвичайних вузлів.
3. Точно так огляньте і праву молочну залозу.
В лежачому стані:
1. Покладіть під лопатку подушку, ліва рука під головою, круговими рухами прощупайте грудну залозу пальцями правої руки, поступово наближаючись до центру.
2. Прощупайте ділянку від грудної залози до пахви, перевірте, чи немає назвичайних вузлів;
3. Перевірте, чи немає виділення із соска.
4. Точно так огляньте і праву молочну залозу.
Стоячи перед дзеркалом:
1. Підняти обидві руки за голову і подивіться, чи не змінилася форма, розмір, шкіра грудної залози.
2. Опустіть руки на стегна, натисніть на них і якомога сильніше напружте м’язи грудей і рук. Подивіться, чи не з’явилися вузли, або заглиблення в області грудної клітки.
Якщо Ви помітили зміни грудей, зверніться до медичних працівників лікувальних закладів за місцем проживання.
Людмила Лозицька, районколог