icon clock20.04.2016
icon eye32
Культура Фото

Виноградівській дитячій школі мистецтв ім. Б. Бартока – 70

Офіційно музична школа у Виноградові розпочала свою роботу 30 березня 1946 року, хоча згідно архівних даних, організована вона була ще 1 жовтня 1945 року. Її першим директором став видатний на той час фахівець – диригент, хормейстер і педагог Михайло Рощахівський. Ця людина віддала свій педагогічний та композиторський талант розвитку музичної культури нашого краю. Похований М. Рощахівський у Виноградові, а на надгробку, до якого щороку 1 вересня лягають квіти, є напис: «Завжди любив усе те, що гарне і величне, тому музика була серцем його».

З 1948 року директором школи стає соратниця М. Рощахівського Юдіта Гросс-Гергелі. Саме завдяки її професійній педагогічній майстерності виросла велика кількість музикантів-професіоналів. Її відомою ученицею є лауреат Міжнародного конкурсу піаністів ім. Ф. Ліста Етела Чуприк.

– Спочатку для занять було відведено приміщення у палаці Перені – тут була перша школа. Слід зазначити, що  за ці 70 років у нас було п’ять переселень. Друге, де зараз спілка «Едельвейс», затим навпроти райвідділу міліції, потім ми переїхали до будинку культури (до слова, там нам було найкомфортніше) і нарешті останній переїзд, де знаходимося зараз разом із районним музеєм, міською бібліотекою, екологічним центром та автошколою. Приміщення нас повністю задовольняє, але самий фасад і підходи до нього особливо з боку малого базару – це щось страшне. Я неодноразово піднімав питання щодо його покращення, але поки воно не вирішено. Та все ж сподіваюся, що це останнє наше переселення, – розповів нинішній директор ДШМ ім. Б. Бартока Віктор Марушка.

З 1951 року колектив школи очолив Євген Степанович Гудак, який впродовж 35 років був директором. За його керівництвом вона виросла професійно, створилися практично всі відділи, які мали бути на той час у музичній школі. Він був дуже обдарованою людиною, прекрасним скрипалем та організатором, який все життя проводив у школі. Можна сказати, що то були золоті часи її процвітання. Довгий час його заступником була Сільвія Сіладі. Потрібно відмітити так би мовити «старожилів» школи, зокрема, Олену Старосту і Віру Фізер, які стояли біля її витоків, а також Марту Попович і Тамару Коваль. Засновником хорового жанру по праву є Йосип Іванчо, струнно-смичкової школи – Антон Гергелі, духовий відділ – Антон Козуб. Історія  народного відділу розпочинається з імен Оксани Чеховської і Ростислава Кочева, а їхню справу продовжили і успішно розвивали до нинішнього рівня Іван Бачкай та Ірина Кікало, завдячуючи якій Віктор Марушка став музикантом-професіоналом і досяг такого високого визнання.

Неодноразово школа нагороджувалася грамотами і подяками. А також за досягнуті успіхи їй присвоєно ім’я видатного угорського композитора і піаніста, музикознавця і педагога Бели Бартока.
Гордиться Виноградівська ДШМ ім. Б. Бартока своїми знаменитостями – це, перш за все, народна артистка України, викладач Львівської консерваторії Етела Чуприк, заслужена  артистка України солістка хору «Кантус» Світлана Глеба, народний артист України Петро Матій, заслужений артист України Михайло Вігула. Багато випускників обрали своєю професією музику.

З 1988 року дитячою школою мистецтв керує Віктор Марушка. Наразі тут навчається 415 учнів: 390 – основний контингент, а 25 – учні Центру естетичного виховання. В школі працює 7 відділів: фортепіанний, струнно-смичковий, народних інструментів, духових інструментів, музично-теоретичних дисциплін (до нього віднесли й хореографію) і художній, а цього року відкрили також театральний. Глибокі теоретичні і практичні знання надають вихованцям 51 викладач, 37 з яких мають вищу освіту.

– Педагогічний колектив школи домігся значних успіхів у справі музичного навчання та естетичного виховання учнівської молоді, – каже Віктор Іванович. –  З покоління в покоління передається безцінний досвід, сіється найпрекрасніше з мистецтв – музика. Наші викладачі віддають всі сили справі навчання і виховання юних музикантів. І є вагомі результати: учні стають переможцями різних конкурсів, навчаються у музичних училищах та інститутах. Серед нинішніх колег можна відмітити вчителів фортепіано – викладача-методиста Марту Федорко, сестер Мар’яну Світельські та Вікторію Чепак, Здену Тесличко, Наталію Лашек, Вікторію Бонь, Маргариту Телик, Евеліну Феньвеші, Рейку Нодь. Особливо хочу відзначити роботу вчителя-методиста Людмили Зими, яка вчить грі на віолончелі і щороку має досягнення вихованців. Духовий відділ у нас хоч і малочисельний, але учні педагогів Ярослава Боднарука і Гойнолки Егреші є постійними учасниками концертного життя школи, міста і району. Має здобутки народний відділ, який очолює Дженіта Хайнес. Тут працює багато учнівських колективів, які є призерами обласних конкурсів, зокрема, у минулому навчальному році ансамбль баяністів, яким я керую, зайняв перше місце на обласному конкурсі оркестрів. Добре працюють і мають вагомі досягнення Юрій Тесличко, Юрій Молнар, Дженіта Олашин, Наталія Грабовчак та Марина Іванишинець. Дуже хороший відділ музично-теоретичних дисциплін, який відіграє важливу роль у навчанні гри на інструменті. Тут підібраний колектив високо ерудованих педагогів на чолі з Світланою Гнетило. Хорова справа передалася в хороші руки і високий рівень зберігається. До слова, днями хор старших класів посів друге місце на обласному конкурсі. Дуже перспективна Наталія Вейконь, яка керує організаційно-методичним відділом і займається організацією заходів та концертною діяльністю. З 1994 року заступником директора по навчально-виховній роботі є вчитель-методист Наталія Сорводі. Кожного року її учні перемагають у музтеоретичних олімпіадах. А головне наші педагоги шукають нові форми викладання музичної теорії (брейн-ринги, вікторини тощо) і пропонують їх колегам з інших шкіл. Хореографію в нас викладають Юдіта Боднарук і Андріана Фізер. Наймолодший відділ – це художній, де працюють Мар’яна Гаврило і Діана Добош – вихованки нашого народного художника Івана Бровдій, а також Ольга Тіводор та Маргарита Тегзе, котра фактично і заснувала цей відділ.

Досягнення школа має кожний рік – із 64-х шкіл у минулорічному рейтингу Виноградівська ДШМ ім. Б. Бартока була п’ятою. Мають досягнення на всеукраїнському рівні – це Ангеліна Поляк, яка перемогла у своїй віковій категорії на конкурсі прикладного мистецтва, присвячений творчості Тараса Шевченка.
«Хотілося б, щоб більше нам приділяли уваги, особливо з матеріальної сторони – утриманні будівлі, придбанні нових інструментів, бо є в нас такі, які ще з часу створення школи і, лише завдячуючи нашому настройщику Андрію Степановичу, вони досі у нормальному стані», – сказав Віктор Іванович.

До славного ювілею свого навчального закладу викладачі і учні підготували величну концертну програму – своєрідний звіт, яким черговий раз довели, що педагоги Виноградівської ДШМ ім. Б. Бартока своєю висококваліфікованою працею засівають щедрі зерна  її величності – музики.
Любов ТОКАЧ