icon clock10.03.2016
icon eye24
Фото Цікаве

Іван чи Керін? Марія чи Анабель?

Цікаво, яким був минулий рік для Виноградівщини в аспекті народжуваності і смертності, укладанні шлюбів та їх розірванні? Чи виходять виноградівські дівчата заміж за іноземців? І якими найпоширенішими іменами нині називають батьки своїх новонароджених дітей? Відповіді на ці та інші питання районному часопису надала начальник відділу державної реєстрації актів цивільного стану Євгенія ГОРЗОВ:

– Протягом минулого року відділом державної реєстрації актів цивільного стану Виноградівського районного управління юстиції складено 1813 актових записів про народження (в тому числі 8 – мертвонароджених), про смерть – 1494 (із них 35 – до 1 року), про шлюб – 875, про розірвання шлюбу – 30. Статистика суттєво не відрізняється у порівнянні з позаминулим роком. А ось що стосується 2013-го, то ситуація по району і місту фіксувалася така: новонароджених – 1978, померлих – 1404, укладених шлюбів – 724. Торік було багато випадків зміни імені (71). До слова, частіше це роблять чоловіки, які виїжджають за кордон. Через певні порушення їх депортують звідти, відтак після того вони змінюють прізвище, а відповідно й паспорти.

Побільшало також зареєстрованих шлюбів з іноземцями – в 2015 році таких було 25. Найчастіше дівчата із Виноградівщини одружуються з громадянами Угорщини, Чехії, Словаччини. Багато й матерів-одиначок (218 актових записів), це переважно ромське населення з Королева та Підвиноградова.

Найбільша кількість актових записів про народження, смерть та шлюб складено Виноградівським відділом ДРАЦСу (975), Королівською селищною радою (415), Підвиноградівською та Великоком’я-тівською сільськими радами (відповідно 289 та 248). Найменше новонароджених, померлих та шлюбів торік було в Перехресті (22), Пушкіні (26), Малій Копані (35) та Дюлі (37).

Впродовж 2015 року складено 63 протоколи про адміністративне правопорушення на батьків, які порушили місячний термін реєстрації народження дітей. Деякі, можливо, не знають, що законодавством передбачений такий термін. Через це, буває, вони порушують місячний строк реєстрації народження дітей, а ми, відповідно, мусимо складати протокол про адміністративне правопорушення, який направляємо в адміністративну комісію РДА. Відтак батьки вимушені сплатити штраф.
Що стосується найпоширеніших імен, які в минулому році батьки дали своїм новонародженим дітям, то найпопулярнішими з-поміж них були Емілія, Анна, Вікторія, Дарина, Марія, Софія; для хлопчиків – Назар, Максим, Денис, Артем, Михайло та Іван. Проте трапляються й випадки рідковживаних імен: для дівчат – Анабель, Аврелія, Лінет, Ненсі, Летісія; для хлопців – Даромир, Керін, Дамир, Єгор, Матфей і Ріхард.

Щодо нововведень, то з кінця 2015 року згідно Постанови Кабінету міністрів України в кожному районі введено електронний Реєстр апостилів (це документи, які визнаються за кордоном). Раніше така процедура здійснювалася лише в Ужгороді (звідки документи направлялися до Києва в Міністерство юстиції). Тож віднедавна до відділу ДРАЦСу для проставлення електронного апостиля можна подавати свідоцтва та витяги, документи, що оформляються нотаріусами, рішення судів та ухвали суду, а також документи про державну реєстрацію бізнесу. Громадяни звертаються до відділу ДРАЦСу з паспортом і оригіналом документа, який потрібно апостилювати, сплачують державне мито. Документи, подані для проставлення апостиля, розглядаються Міністерством юстиції України. Проставлення апостиля або ж відмова в цій процедурі здійснюється в строк до 2 робочих днів. Така послуга, до речі, дуже користується попитом. Деякі громадяни, буває, звертаються до нас з проханням апостилювати документи, бо укладають шлюби за кордоном.

Ще одним нововведенням є Веб-портал. Його користувачем може бути будь-яка фізична особа, яка бажає подати до відділу ДРАЦСу заяву або звернення, зареєструвалась на Веб-порталі та звертається з питань у сфері державної реєстрації актів цивільного стану або за інформаційно-консультативною підтримкою.
Підготувала Ганна КОБАЛЬ