icon clock05.05.2017
icon eye48
Новини Фото

Закордонний біометричний паспорт – можливість подорожувати без віз

Близько 3 млн. українців вже мають біометричні закордонні паспорти і можуть скористатися безвізовим режимом для подорожей до країн Шенгенської зони. Подорожувати без права на роботу, не більше ніж 90 днів, щопівроку можна буде до всіх країн ЄС, за винятком Великої Британії та Ірландії. Також можна буде їхати без віз і до 4 країн, що не входять до ЄС, але є учасниками шенгенської зони – Ісландії, Ліхтенштейну, Норвегії та Швейцарії. Наскільки збільшився попит на закордонні паспорти, та як отримати документ нового зразка – у нашому актуальному інтерв’ю з начальником Виноградівського районного відділу Головного управління Державної міграційної служби України Андрієм ОСТАШЕМ.

– Андрію Володимировичу, чим відрізняється новий закордонний біометричний паспорт від старого?
– Закордонний біометричний паспорт – не пластикова картка як думає більшість, а звичайна книжечка на 32 сторінки для проставляння відмітки про перетин кордону. Зовні він схожий на той, який діє зараз: синя титульна сторінка, на якій з’явиться  міжнародна позначка біометричного документу. На внутрішній частині форзацу паспорт має смугу (безконтактний електронний носій, куди будуть вносити біометричні дані особи), яка зчитуватиметься спеціальним пристроєм.
– Як відбувається процедура  внесення даних на новий паспорт?
– Людина приходить з українським паспортом та ідентифікаційним кодом. Спеціаліст вносить дані в комп’ютер, на місці робиться фото, беруть відбитки двох вказівних пальців (правого і лівого), а також електронний підпис. Затим дані передаються в електронну базу до Києва, де на ДП «Поліграфкомбінат «Україна» виготовляється біометричний паспорт. Хочу звернути увагу на немаловажні аспекти: коли людина подає документи, перед нею є окремий монітор, де вона вичитує всі дані, які внесли в анкету, перевіряє їх особисто. На жаль, люди не завжди звертають увагу на транслітерацію, тобто, переклад даних на латинську мову. Потім з часом у них можуть виникнути проблеми навіть через одну літеру. Тому перед тим, як подати документи, я би рекомендував кожному на сайті Державної міграційної служби скористатися послугою «Перевірка транслітерації», де можна перевірити, як буде виглядати транслітерація прізвища та імені у паспорті. Також для того, щоб одержати свій паспорт, у громадянина знову беруть відбиток пальця. Саме тому ніхто, крім власника, отримати документ не зможе.
– З якого віку видається закордонний паспорт?
– Дітям паспорт оформляється з народження. Особливістю є те, що його видають лише на 4 роки, бо дитина підростає і змінюється. А з 16-річного віку документ вже видається на 10 років. Немаловажний аспект – це оформлення закордонного паспорта особам, які досягли 14 років. Згідно чинного законодавства, з 14-річного віку кожен громадянин України зобов’язаний мати паспорт у вигляді ID-картки. Якщо особа немає такого документа, закордонний паспорт оформити неможливо. Хочу наголосити, що наразі видається тільки біометрія. Норму закону, за якою видавалися також й не біометричні паспорти, скасовано.
– За який час зараз можна отримати закордонний паспорт?
– Стандартний термін оформлення і виготовлення паспорта для виїзду за кордон складає до 20 робочих днів. При терміновому – до 7 робочих днів. Хоча, згідно 152 постанови Кабміну, «терміновий режим» вважається до 3-х робочих днів, якщо поїздка пов’язана з невідкладним лікуванням особи, що виїжджає, виїздом особи, що супроводжує тяжкохворого чи смертю родича, який проживав за кордоном. Але фізично за 3 дні це зробити в районі не можливо, навіть в області складно, адже для цього потрібні відповідні довідки з МОЗу. Крім того, паспорт з Києва приходить поштою спецзв’язком, на який потрібний певний час. До речі, термінова послуга протягом 7 днів завжди вчасно виконується, хіба що виникають незначні робочі питання (фотографія затемнена тощо). На жаль, не настільки ще досконалою є система, якою користуємося, щоб не було нарікань. Але намагаємося вирішувати всі питання. Сподіваємося, що в майбутньому, якщо людина один раз подала документи, її дані внесено до Єдиного державного демографічного реєстру, інформація збережена, то вона без проблем в будь-якій точці країни зможе отримати необхідну послугу (відновити чи поміняти паспорт тощо).
– В які відділення можна звертатися для отримання закордонного паспорта?
– Для здачі документів на  одержання закордонного паспорта немає ніякої територіальної прив’язки до місця реєстрації. Людина може звертатися туди, де їй зручно. Тобто, існує співпраця між нашими підрозділами міграційної служби, завдяки чому ми можемо перевірити і підтвердити особу заявника, якому оформляється закордонний документ. Лише в разі не підтвердження (тотожності) особи може бути відмова.
– Чи потрібні при виготовленні закордонного паспорта чоловікам довідки  з військкомату та про судимість?
– Це все в минулому. Свого часу була довідка форма №13 відповідного взірця, погодженого з Міністерством оборони та МВС. Але після того, як наша служба реформувалася і стала Державною міграційною службою, їх відмінено. Ніяких довідок, крім паспорта та ідентифікаційного коду (а в разі відмови від коду – відмітка в паспорті або довідка, якщо ID-картка), не потрібно.
– Що робити зі старим закордонним паспортом при одержанні нового?
– Старий паспорт краще здати  і анулювати, тобто, стерти з бази даних. Звичайно ж за умови, що у ньому немає діючої візи. Саме через наявність чинної візи більшість громадян хоче залишити старий паспорт. Але для цього людина має написати обґрунтовану заяву. Якщо у вашому документі жодної візи немає, його краще поміняти. Безвіз не дає такої переваги, щоби залишати той паспорт.
– Наскільки збільшився попит на закордонні біометричні паспорти? Чи існують черги?
– Через те, що прийняття безвізу розтягнулося в часі, багато людей вже зробили закордонні біометричні паспорти. У нашому районі, як і в цілому по області, великий попит на них, адже громадяни часто їздять за кордон. Тому має місце певний сплеск активності, який триватиме й надалі. Для порівняння, у паспортному сервісі на одного фахівця припадає від 20 до 25 чоловік, а в нас навантаження на працівника – до 40 громадян. Через що і виникають черги. Керівництво нам обіцяє покращення, але на даний час працюємо в такому режимі. Тож раджу нашим громадянам, які планують виїзд за кордон, завчасно подбати про оформлення закордонного біометричного паспорта.
Розмовляла Любов ТОКАЧ