icon clock08.02.2019
icon eye19
Суспільство

Охорона здоров’я вуха та слуху

Під такою назвою у понеділок, 4 лютого, в управлінні освіти, молоді та спорту РДА відбувся «круглий стіл» за участі представників районної влади, райлікарні, соціального захисту населення, керівників громадських організацій інвалідів, благодійних організацій, фахівців інклюзивно-ресурсного центру та батьків, організований комунальною установою «Виноградівський районний інклюзивно-ресурсний центр №1» та ГО «Я чую з Кохлеар». Мета заходу – підвищити рівень обізнаності громадськості щодо можливих проблем, пов’язаних зі слухом, ознайомити суспільство зі способами запобігання цієї недуги.
Відкриваючи захід, в. о. директора Виноградівського районного інклюзивно-ресурсного центру Катерина Кеніз, наголосила, що проблема соціалізації дітей із вадами слуху актуальна на даному етапі розвитку сучасного суспільства та є одним із найголовніших і складних питань при організації навчання та налагодження міжособистісних стосунків. Відповідно до світової статистики, порушення слуху є найбільш поширеною паталогією у новонароджених. Дві дитини з тисячі народжуються з серйозними порушеннями слуху або глухотою, ще у двох-чотирьох дітей спостерігається середній ступінь порушення слуху. У переважній більшості глуха дитина не може опанувати усним мовленням. У той же час, нормальний рівень володіння мовою – необхідний фактор для досягнення належного рівня інтелектуального, емоційного і соціального розвитку. Це також є підставою для входження дитини в товариство чуючих людей і відкриває шлях до інклюзії та інтеграції. У результаті дитина отримує якісну освіту і в майбутньому зможе мати високі шанси на працевлаштування згідно своєї кваліфікації.
Керівник ГО «Я чую з Крохлеар» Людмила Створень зазначила, що у переважній більшості батьки впевнені, що після того, як витратили значні кошти на операцію, то й вирішили всі проблеми. Але це помилкова думка. Потрібно враховувати, що найвідповідальніший етап – це не сама операція, а подальша слухомовленнєва реабілітація, адже кохлеарний імплант не може повністю відновити уражений слуховий аналізатор. Тому комплексну слухомовленнєву реабілітацію повинні здійснювати кваліфіковані фахівці за активної участі батьків та близьких людей.
Заступник головного лікаря дитинства та пологової допомоги райлікарні Ольга Довжанчук поінформувала, що у пологовому відділенні з 2016 року працює аудіологічний скринінг. За цей період обстежено 2080 дітей, у двох із них виявлено порушення слуху та надано відповідну допомогу.
Начальник відділу з обслуговування інвалідів, ветеранів війни і праці управління соцзахисту населення Наталія Меркулова повідомила присутніх про те, що дітям з втратою слуху надається грошова компенсація для придбання мобільного телефону або планшету.
Заступник голови районної ради Адальберт Сверенко подякував організаторам такого необхідного інформаційно-просвітницького заходу щодо підняття проблем, пов’язаних зі слухом, та виявив сподівання, що робота інклюзивного центру зможе допомогти дітям району з цими проблемами.
Про важливість ранньої діагностики, реабілітацію до і після кохлеарної імплантації присутнім розповіла вчитель-дефектолог, сурдопедагог початкової школи, аспірант інституту спеціальної педагогіки НАПН України Світлана Заїка. Про відновлення слуху за допомогою систем кохлеарної імплантації, її надійність та можливості розповів інженер, клініко-технічний консультант компанії «Cochlear», фахівець з налаштування систем кохлеарної імплантації Дмитро Заїка. Разом із тим наголосив на тому факті, що здатність дитини слухати безпосередньо пов’язана з технічним станом імпланта, адже його обслуговування вимагає постійної заміни елементів живлення, періодичної заміни процесора, його налаштування, а ці витрати лягають на плечі батьків.
Мама дитини з вадами слуху Діана Ковач говорила про складнощі в закупівлі кохлеарних імплантів по державній програмі, а також заміни такої частини імпланту, як мовленнєвий процесор. Крім цього, виникає велика проблема у наданні реабілітації дітям із вадами слуху за відсутності фахівців-сурдопедагогів.
Підсумовуючи, учасники «круглого столу» визнали, що програма аудіологічного скринінгу повинна працювати не тільки в пологовому, а й у дитячих відділеннях та кабінетах райполіклініки.
Крім цього, незважаючи на певні недоліки, сьогодні кохлеарна імплантація залишається єдиним дієвим засобом вирішення проблеми при тяжкому порушенні слуху та глухоті. Спільно з тривалою та інтенсивною сурдопедагогічною підтримкою і за активної участі батьків у цьому процесі, вона допомагає дітям з порушеннями слуху відчути себе повноцінними членами суспільства.
Любов ТОКАЧ