icon clock17.01.2020
icon eye26
Культура Фото

З обновленою радістю різдвяної колядки хористи поділилися із слухачами храму

З небувалим успіхом у Виноградівському греко-католицькому Успенському храмі пройшов різдвяний концерт хору хлопчиків та юнаків Мукачівської хорової школи. У місті над Латорицею він плідно діє 36 років. Упродовж цього часу його незмінним художнім керівником і диригентом залишається уродженець Мукачівщини, добре знаний у нашому краї та далеко за його межами талановитий композитор, аранжувальник, митець і відкривач дитячих обдарувань, визнаний педагог музичної культури і співу Володимир Волонтир. Цікава деталь: уже діти його перших вихованців продовжують відвідувати заняття і разом із хормейстером Оксаною Волонтир та концертмейстером Христиною Волонтир вивчають ази, шліфують діапазони співу, чистоту звучання і глибину виконуваних творів, аби до слухачів просторих концертних залів донести заворожуючу красу, повноту звукової поліфонії та гармонійного ладу 34 дескантів-альтів та тенорів-басів, які виконують шедеври класичних творів як вітчизняного, так і світового мистецького надбання.
З концертами хористи побували у 21 країні Європи. Своїм заворожуючим і чарівним співом приємно вражали, дивували і надихали слухачів Чехії, Словаччини, Угорщини, Сербії, Хорватії, Болгарії, Греції, Італії… І ось – Виноградів. Перший публічний виступ хору хлопчиків та юнаків Мукачівської хорової школи. Сотні людей присутні у просторому залі міського Успенського храму. Уважний, зосереджений погляд диригента Володимира Волонтира ловлять хористи. Легкий змах руки і трепетні звуки улюблених у народі колядок «Добрий вечір тобі, пане господарю», «Коли звізда ясна», «Нова радість стала», «Стала нам ся нині новина» та «Божий син днесь народився» невимушено і щиро лунає у храмі. Присутні уважно слухали неперевершені твори Kantata №147, 10 частина та Kantata №212, дует видатного німецького композитора, органіста, капельмейстера та педагога Йогана Себастяна Баха, «Laudate Dominum» Джованні Зеліолі, «Joy to the world» німецького композитора епохи барокко Георга Фрідріха Генделя, які зараз звучать у концертній програмі. Тепло сприйняли слухачі англійські різдвяні пісні «We wish you a Merry Chrismas» та «Stille Nacht» австрійського композитора, основоположника романтизму в музиці Франца Петера Шуберта, яка виконувалася німецькою, українською та угорською мовами.
Цікава обробка Володимира Волонтира щедрівок «Щедрик» та «Ой, там за горою» Миколи Леонтовича. Скільки теплих спогадів викликали в слухачів виконані хором хлопчиків та юнаків колядки «В Віфлеємі новина», «Небо і земля», «Бог предвічний» та записана керівником давня колядка «Ой, де ти ідеш, красний Іванку».
Завершальним акордом цього святкового різдвяного концерту став величальний духовний гімн «Слава во вишніх Богу». Гучними оплесками глядачів та словами щирої подяки за подаровану слухачам насолоду, неповторні миті пережитої радості від зустрічі з високим духовним мистецтвом, яке юні виконавці донесли до всіх присутніх у храмі людей, до хористів звернувся декан Виноградівського деканату отець Мирослав Сипко.
Марія КОНКІНА,
керівник районного відділення
ГО МАЛІЖ