icon clock09.03.2017
icon eye90
Фото Цікаве

Вільха

Ми звикли, що шишки мають хвойні дерева. Але й у листопадних є маленькі шишечки. Наприклад, у вільхи. Навесні вільха набуває рудуватого відтінку. Вона роздільностатева – на жіночих деревах з’являються шишечки, а на чоловічих – довгі сережки, в яких утворюється пилок, що завдяки вітру «перелітає» на жіночі шишечки. Тому і не має вона запашних та яскравих квіток. Їй не потрібно приваблювати комах для запилення.
Належить вільха до родини березових. Часто зростає на заболочених ґрунтах. Іноді так розростається, що утворює зарослі – вільшняки. Має вільха одну особливість: якщо під нею розкопати ґрунт, то на коренях можна побачити бульбочки, в яких живуть дрібні істоти, які вилучають азот із повітря. Потім із азоту виділяються такі сполуки, які легко засвоюються рослинами. Називаються ці істоти актиноміцетами або променистими грибками. Це велика група мікроорганізмів, які живуть і в ґрунті, і в повітрі, і в мулі водойм, і на рослинних рештках.  Є серед них і небезпечні форми, які спричиняють туберкульоз, дифтерію тощо. Але є і дуже корисні, що виробляють антибіотики, наприклад стрептоміцин. Один із різновидів таких грибків – проактиноміцети – утворює   бульбочки на коренях вільхи. Це добре співтовариство, що корисне для обох партнерів: грибки мають постійний притулок та підживлення від вільхи, а вона – персональне азотне підживлення. Тому вільху називають азотозбирачем. І тягнуться до неї рослини нітрофіли, що полюбляють азот. Мабуть через це у вільшняках пишно розростаються кущі малини та кропиви. Саме через накопичування у ґрунті азоту вільха схожа на бобові.
Якщо розчистити від заростей вільхи певну площу та посіяти льон, то можна зібрати його багатий урожай. А ще вільхові шишечки покращують воду в акваріумах. Вони знижують її кислотність та сприяють ікровикиду багатьох акваріумних риб, при цьому ікра не покривається пліснявою. Фахівці дослідили, що на 10-літровий акваріум достатньо трьох вільхових шишечок.
Деревина вільхи має цікаву властивість: ті місця, де пройшла пилка чи сокира, на повітрі швидко набувають червонуватого відтінку. На місці зрізу, де пошкоджено живу тканину, змінюється внутрішньоклітинний тиск і на оголену поверхню витікають дубильні речовини – поліфеноли. На повітрі вони швидко окислюються, утворюючи сполуки, які мають коричнюватий або червонуватий колір. Саме вони й зумовлюють забарвлення свіжого зрізу. Невипадково деревину вільхи використовують для імітації найцінніших у меблевій промисловості порід – горіха, червоного та чорного дерева.
Є такі види вільх: клейка або чорна, сіра, зелена, бородата, пухнаста тощо.  Клейка вільха цінується як дерево, що закріплює береги каналів, річок та інших водойм. Кора вільхи служить і для дублення шкіри. З неї можна виробляти фарбу червоного та червоно-коричневого кольору. Раніше рибалки вимочували сіті у відварі кори вільхи для запобігання від гниття. Вільха сіра – порода сміла. Вона одна з перших заселяє лісові вирубки, пожарища. З її деревини виготовляють креслярське вугілля. На Кавказі та Закавказзі росте вільха бородата, на Далекому Сході та в Сибіру – вільха пухнаста, на межі лісу й альпійських луків у горах Середньої Європи та в Карпатах зростає вільха зелена.
Здавна травники пропонували відвари кори та листків при простуді, суглобовому ревматизмі, подагрі, а вільхові шишечки використовували при шлункових захворюваннях та як кровоспинний засіб. Зірвані у січні та настояні на горілці шишечки вільхи використовують для лікування фіброміоми. Подрібнені молоді листки вільхи прикладають до ран та нагноєнь. Вільха відноситься до священних дерев друїдів. Під вільхою скріплювали угоди, щоб справи були успішними. Для людей, що займаються магією, вільха – невичерпне джерело сили. Вільха є і синоптиком. Якщо на кінчиках листків з’являються крапельки соку – гарна погода зміниться на дощову. Любов до вільхи відобразилась і в назвах населених пунктів. Наприклад, у нашій області в Рахівському районі є Вільховатий, в Іршавському – Вільхівці, у Хустському – Вільшани, а на Черкащині та Сумщині є Вільшана, на Кіровоградщині – Вільшанка. А ще в кожного знаку Зодіаку є своє дерево-талісман. Так от, згідно висновків англійського товариства астрологів «Рафаель» вільха є покровителькою Тельців та Терезів. Отака наша проста і скромна вільха.
Наталія ШКІРЯ,
директор Пушкінської ЗОШ, вчитель біології