icon clock23.10.2014
icon eye37

ГОЛОВА РДА ВІТАЛІЙ ЛЮБКА ЗУСТРІВСЯ ІЗ СОЛДАТАМИ АТО

Минулого вівторка голова Виноградівської РДА Віталій Любка зустрівся із солдатами, що брали участь у бойових діях на території АТО та їх сім’ями. На порядку денному було одне питання – обговорення проблем військовослужбовців, що отримали поранення.
– Із самого початку антитерористичної операції нашим управлінням та комісією, що була створена для організації допомоги учасникам АТО, зроблене все можливе для підтримки наших воїнів. Ми організували поховання військовослужбовців Бориса Середи та Станіслава Кіша. Допомогли зібрати необхідний пакет документів для отримання звань «дружина загиблого» та «мати загиблого», для отримання пенсії по втраті годувальника дітям загиблого. Сім’ї загиблих отримали від губернатора матеріальну допомогу. Поглиблено обстежені побутові умови їх проживання, надано пропозиції щодо проведення косметичних ремонтів осель, – сказав начальник управління соціального захисту населення РДА Валерій Єгоров. – На розгляд соціального супроводу разом з міським головою Степаном Бочкаєм ми готували списки на чергу солдатів для отримання житла чи земельної ділянки під будівництво. Вони будуть затверджені на найближчій сесії міськради. Близько 18 діточок поранених військових віком від 4 до 14 років наступного року матимуть змогу наступного року під час літніх канікул оздоровитися. За проханням дружин солдатів готуємо документи для отримання соціальних виплат дітям учасників АТО.
– Нами проведена певна робота по підбору земельних ділянок сільськогосподарського призначення для учасників АТО. На території Оноцької сільради у нас є 6 га земель запасу, передбачені для ведення садівництва. Максимальний розмір такої ділянки 0,12 га і відповідно до чинного Закону на ній можна звести садовий будинок, у якому солдат АТО з сім’єю може навіть прописатися. На території Боржавської сільської ради підібрано біля 20 га земель сільгоспризначення, максимальний розмір ділянки – 2 га.  Всі сільські ради готові надати солдату АТО земельну ділянку, потрібно лише звернутися до нас, або до органів місцевого самоврядування із відповідною заявою, до якої треба прикласти копію паспорта та ідентифікаційного коду. Також законом передбачено отримати ситуаційний план земельної ділянки, який наше управління готове надати. Крім того, у кожної людини є право отримати земельну ділянку у будь-якому населеному пункті, а не лише за місцем прописки. На даний час до нас звернулися троє учасників АТО, – зазначив начальник управління Держземагентства у Виноградівському районі Юрій Брич.
Помічник начальника з правової роботи військової частини пп В4890, т. в. о. заступника командира по роботі з особовим складом Юрій Левко запропонував створити спеціальний Фонд допомоги солдатам АТО, котрий надаватиме пораненим матеріальну допомогу для проведення дороговартісних операцій за кордоном, адже в Україні операції, приміром, по заміні суглобу, не виконують. «Відкритим залишається і питання амуніції, бо якби не було касок та бронежилетів, наші хлопці навряд чи повернулися б додому живими. Якщо ми не хочемо годувати чужу армію – подбаймо про свою, – каже Юрій Юрійович. – Годують солдатів, слава Богу, добре, але матеріально-технічне забезпечення бажає бути кращим. Солдат має перш за все займатися своєю професійною діяльністю, а не переживати за побутові умови сім’ї. У цьому військовослужбовці і потребують допомоги. Щодо статусу учасника бойових дій – то він ще не визначений на законодавчому рівні, адже військовий стан у країні не оголошено. Тому зараз ми маємо зробити все для того, аби хлопці не залишалися наодинці зі своїми проблемами».
Підвиноградівський сільський голова Андрій Деяк запропонував солдатам створити громадську організацію учасників АТО, як свого часу – чорнобильці. За підсумками зустрічі головою райдержадміністрації було дано ряд доручень керівникам структурних підрозділів райдержадміністрації та органів місцевого самоврядування щодо подальшої організації роботи з вирішення проблемних питань мобілізованих військовослужбовців та членів їх сімей.
Проблем у військовослужбовців, що повернулися із зони АТО та їх сімей є чимало, та діляться ними хлопці неохоче, адже наперед знають відповідь – нема грошей. Та сподіваємось, що подібні зустрічі все ж дадуть позитивний результат і держава підтримає своїх захисників. Поки що цим можуть похвалитися лише волонтери…


Наталія КОБАЛЬ