icon clock17.10.2023
icon eye25
Суспільство

Захистіть себе від лептоспірозу

Враховуючи останні випадки лептоспірозу в нашій країні та області нагадуємо про це захворювання.
Лептоспіроз – інфекційне захворювання людини і тварин, що викликається патогенними спірохетами роду Leptospira. В Україні захворюваність на лептоспіроз сезонна, більшість випадків припадає на літньо-осінній період, коли люди більше часу проводять біля водойм.
Клінічні симптоми хвороби мають широкий спектр, неспецифічні, тому можуть помилково трактуватися як прояви інших захворювань, таких як респіраторні чи кишкові вірусні інфекції, гепатити, грип чи COVID-19. З огляду на це, пацієнтам слід бути проінформованими про існування такого захворювання, шляхи його зараження і вказувати лікарю, при появі скарг, факт купання у водоймах або інші вили діяльності, які можуть збільшувати ризик зараження бактеріями, а лікарям бути більш настороженим до цього захворювання, особливо в сезонний період, так як пізня діагностика або несвоєчасне лікування може призвести до летальних наслідків!
Джерелом і резервуаром збудника інфекції є хворі і перехворілі тварини, які виділяють бактерію у навколишнє середовище з сечею, фекаліями, молоком, виділеннями з статевих органів, легень, крім слини. Неповний перелік тварин, які можуть бути резервуарами лептоспір: гризуни, собаки, коні, велика рогата худоба, свині, дикі тварини. Коли ці тварини інфіковані, вони можуть не мати симптомів. Лептоспіри стійкі до низьких температур (добре зберігаються в замороженому стані), довго живуть у воді, проте дуже чутливі до висушування, сонячних променів, високої температури, кислот і препаратів хлору.
Зараження відбувається при вживанні зараженої води та їжі, купанні, ловлі риби у заражених водоймах, її обробки, косіння на зволожених територіях, догляд за хворими та інфікованими тваринами.
Хвора людина не становить небезпеки зараження для інших людей. Лептоспіри проникають в організм людини через шкіру або слизові оболонки, особливо через пошкодження у вигляді порізів чи подряпин. Період від моменту зараження до появи симптомів складає від 2 днів до 4 тижнів, частіше 7-14 днів.
Клінічні прояви: висока температура тіла,озноб,головний біль, м‘язовий біль, особливо литкових м‘язів, блювання ,біль у животі, почервоніння очей, висип на шкірі, жовтяниця. При важкому перебігу розвивається печінкова, ниркова недостатність, менінгіт, геморагічний синдром, аж до летальних наслідків.
Якщо у Вас є ознаки хвороби і Ви недавно контактували із хворими тваринами, потенційно зараженою водою – негайно зверніться до лікаря.
Як уникнути лептоспірозу?
Уникайте потенційно заражених водойм. Купатися потрібно у спеціально відведених місцях. Зараження лептоспірозом частіше відбувається в закритих, стоячих водоймах, особливо мілководних. Ризик зараження зростає при наявності на тілі подряпин, ран та ковтанні води.
Бажано відмовитися від прогулянок босоніж у заболочених місцях.
При виконанні польових робіт, риболовлі, полюванні, догляді за хворою худобою необхідно дотримуватися правил безпеки: одягати гумові чоботи, рукавиці.
Забороняється вживати сиру волу з відкритих водоймищ. Вакцинуйте домашніх та сільськогосподарських тварин від лептоспірозу Уникайте контактів із хворими та інфікованими тваринами Знищуйте гризунів у особистих помешканнях. Бережіть себе і дбайте про своє здоров’я
Світлана НЕЙМЕТ,
завідувач відділення організації епідеміологічних досліджень,лікар-епідеміолог Виноградівської філії «Закарпатський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України»