Дайджест юридичних новин

25 жовтня 2023 року набрали чинності зміни  до Правил дорожнього руху, внесені постановою Кабінету Міністрів України від 20 жовтня 2023 р. № 1105 .

Перша зі змін передбачає загальний обов’язок вмикати під час руху на всіх механічних транспортних засобах поза населеними пунктами денні ходові вогні, а в разі їх відсутності в конструкції транспортного засобу – ближнє світло фар. Раніше такий обов’язок встановлювали з 1 жовтня по 1 травня.

По-друге, закріплено заборону перевозити дітей, зріст яких менше 150 см (раніше йшлося про зріст у 145 см), у транспортних засобах без використання дитячих утримуючих систем, що дають змогу пристебнути дитину за допомогою ременів безпеки, передбачених конструкцією цього транспортного засобу і на задньому сидінні мотоцикла та мопеда, крім:

– транспортних засобів, що здійснюють регулярні, регулярні спеціальні та нерегулярні пасажирські автобусні перевезення, за умови дотримання встановлених ПДР обмежень швидкості руху;

– спеціалізованих санітарних автомобілів бригад екстреної (швидкої) медичної допомоги, оперативних транспортних засобів Міноборони, МВС, Національної поліції, ДСНС, Держприкордонслужби, Служби безпеки, Управління державної охорони під час виконання ними невідкладного службового завдання.

По-третє, уточнено перелік дорожніх знаків, якими позначено спеціальні місця для стоянки на автомагістралях і дорогах для автомобілів. Якщо раніше на автомагістралях і дорогах для автомобілів заборонялася зупинка поза спеціальними місцями для стоянки, позначеними дорожніми знаками 5.38 або 6.15, то надалі йдеться про заборону зупинки поза місцями, позначеними дорожніми знаками 5.42.1 , 5.42.2, 5.42.3 , 5.43   або 6.15 .

____________________________________________________________________________

Відповідно постанови Кабміну № 509, на території України запроваджено порядок обчислення часу з переведенням щорічно годинникової стрілки:

  • в останню неділю березня о 3 годині на 1 годину вперед;
  • в останню неділю жовтня о 4 годині на 1 годину назад.

Отже, перевести стрілки годинника на одну годину назад потрібно в ніч з суботи на неділю 29 жовтня.

______________________________________________________________________________________

Державне підприємство «Національні інформаційні системи» поінформувало, що 8 жовтня 2023 року оновило програмне забезпечення Державного реєстру речових прав на нерухоме майно.

За результатами оновлення було знято обмеження в частині залежності від місцезнаходження об’єкта речових прав при проведенні реєстраційних дій на підставі судових рішень (ухвал, рішень, постанов, вироків).

Відтепер реєстраційні дії, що проводяться на підставі вказаних документів щодо нерухомого майна, об’єктів незавершеного будівництва, майбутніх об’єктів нерухомості, може проводити будь-який державний реєстратор, незалежно від місцезнаходження такого майна.

Крім того, було реалізовано такі зміни:

– у «Рішення про зупинення розгляду заяви» було додано нову підставу: направлення запиту до суду про отримання копії судового рішення;

– у записах щодо речових прав та обтяжень розділу, спецрозділу, операціях та друкованих формах документів, сформованих засобами ДРРП, назву реєстраційної дії «Скасування» перейменовано у «Скасування/анулювання».

______________________________________________________________________________________

24 жовтня Президент Володимир Зеленський підписав Закон про дерадянізацію порядку вирішення окремих питань адміністративно-територіального устрою України (Закон «Про порядок вирішення окремих питань адміністративно-територіального устрою України» від 28.07.2023р. №3285-ІХ).

У Законі пропонується встановити чіткі процедури віднесення населених пунктів до категорії міст, селищ, сіл. Крім того, запроваджується ще одна категорія, яка не є населеним пунктом – поселення. Йдеться про місце компактного проживання, де немає сталого складу населення.

Також ухвалений документ регулює процедури утворення і ліквідації населених пунктів, встановлення та зміни їхніх меж, найменування та перейменування населених пунктів, утворення та ліквідацію районів, зміну їхніх адміністративних центрів, утворення районів у місті і зміну їхніх меж тощо.

З моменту набрання чинності Законом усі міста республіканського і обласного значення, а також селища міського типу будуть віднесені до категорії міста; села та селища і надалі залишаться у своїй категорії.

Цей закон набирає чинності через три місяці з дня його опублікування.