icon clock07.05.2020
icon eye40
Фото Цікаве

Жити і працювати в Україні. Як уряд планує втримати заробітчан вдома?

Цієї весни в Україну повернулася рекордна кількість заробітчан. За розрахунками Кабміну, від початку карантину до країни приїхало 2 млн. трудових мігрантів. Головні причини – суворий карантин, закриття кордонів та трудові обмеження у Європі. Вочевидь українці не планують надовго затримуватись на Батьківщині і, як тільки знімуть обмеження, повернуться на роботу за кордон. Щоб українці не виїжджали, уряд планує заохочувати їх дешевими кредитами і новими робочими місцями вдома. Детальніше про урядові програми дізнавались наші експерти.

Кредити для власної справи

Ще до кризи через коронавірус у грудні минулого року Президент Володимир Зеленський анонсував програму повернення співвітчизників, які виїхали з країни. Державна програма «Доступні кредити 5-7-9%» передбачала кредити для охочих розпочати власний бізнес під 5, 7 або 9 відсотків річних. На старті програми у лютому максимальна сума кредиту складала 1,5 млн. гривень на п’ять років. Кредит могли отримати ті, хто має дохід до 50 млн. хорошу кредитну історію та чіткий бізнес-план. Сфери діяльності різні: енергетика, освіта, охорона здоров’я, транспорт, виробництво, спорт, розваги або інші послуги.
Уже у квітні, зважаючи на карантин, уряд суттєво розширив програму. Максимальна сума кредиту зросла удвічі до 3 млн. гривень. Розширився перелік підприємств, які можуть отримати державну підтримку. Тепер подавати заявки на кредит можуть підприємці з максимальним рівнем річного доходу до 100 мільйонів гривень. Так само розширився перелік цілей, на які можна взяти кредит. Відтепер бізнес може розраховувати на підтримку держави, беручи позику також на придбання нежитлової нерухомості, для франчайзингу, поповнення обігових коштів для зарплати, оренди, комунальних і охоронних послуг, збереження робочого стану обладнання, сировини та матеріалів.
«Програму «Доступних кредитів 5-7-9%» ми значно розширили, щоб бізнес міг розраховувати на фінансову підтримку. Ми підняли кредитний ліміт до 3 млн. грн, розширили коло потенційних учасників, доповнили цілі, на які підприємці можуть використовувати позику за програмою: поповнення обігових коштів, розвиток, рефінансування старих кредитів. При цьому говоримо про повну компенсацію ставки – бізнес може отримати кредит безвідсотково», – розповідає міністр фінансів Сергій Марченко.
Разом із розширенням чинних проєктів уряд планує запустити нову програму кредитування – «Нові гроші». Вона розрахована на людей, які повернулися з-за кордону і шукають можливості вкласти зароблені гроші в бізнес. За словами прем’єра Дениса Шмигаля, вона дозволить отримувати кредити з мінімальною ставкою від 0% до 5% на тривалий термін і з можливою відстрочкою виплати тіла кредиту.
«Наступний етап – це програма «Нові гроші». Власне, для тих людей, які повернулися із заробітків, які хочуть утримати робочі місця – для діючого бізнесу. Це також буде програма пільгових кредитів, як говорив президент, 3% ставка», – пояснює глава уряду.

Нові робочі місця

Урядовці впевнені, що знання і вміння працівників, які працювали за кордоном, будуть дуже корисними для України. Аби утримати заробітчан вдома, влада планує створити мільйон робочих місць. Особливі надії покладають на «Велике будівництво», яке стартувало навесні. Завдяки програмі з’явилось чимало нових вакансій на будівництві, ремонті доріг та об’єктів соціальної інфраструктури.
«Знаковим є продовження програми «Велике будівництво». Тисячі кілометрів нових доріг та інфраструктурні об’єкти дадуть той необхідний імпульс для економічного розвитку та створять нові робочі місця. Дуже хочеться, щоб після карантину всі ми – і ті, хто працював тут, і ті, хто повернувся з-за кордону, – разом будували Україну», – зауважує Президент Зеленський.
В уряді визнають, що платити такі ж зарплати, як у Європі, не можуть, але запропонувати достойну оплату спробують. Так, цьогоріч Укравтодор має фінансовий ресурс обсягом 85 млрд. грн. Таке значне фінансування дозволяє вирівняти рівень зарплат у держкомпанії до показників приватних будівельних компаній, тобто 20−30 тисяч гривень.
«За нашими розрахунками та очікуваннями, якщо різниця між заробітною платою в Європі та Україні становить 300-400 євро, то люди не приймають рішення їхати на заробітки. Це такий психологічний розрив. Те, що витрачається на проживання, власне утримання там. Тому їм краще отримувати 600 євро вдома, ніж 1000 десь на заробітках», – сподівається прем’єр-міністр.
З такими розрахунками погоджуються і експерти з працевлаштування, наголошуючи, що втримати заробітчан може тільки зростання економіки.
Президент Всеукраїнської асоціації компаній з міжнародного працевлаштування Василь Воскобойник наголошує: «Єдине, що може втримати працівників, – це економічне зростання, рівень заробітних плат, який забезпечить нормальне існування української родини. І якщо люди це побачать, то вони не поїдуть нікуди».
Загалом експерти вагаються, чи надихнуть пропозиції уряду заробітчан обрати вітчизняний ринок праці. Адже українці часто їдуть на заробітки не тільки за високими зарплатами, а й умовами праці. Тож після карантину Україні доведеться конкурувати із іноземними роботодавцями за власних громадян, пропонуючи їм не тільки зарплати, а й соціальні стандарти.

Центр громадського моніторингу та контролю