Вірус на свіжому повітрі. Чому уряд вимагає носити маски на вулиці та наскільки це ефективно

З 22 березня Кабінет міністрів заборонив у «червоних» зонах карантину ходити без масок та респіраторів територіями загального користування.
Рік тому головний санітарний лікар України Віктор Ляшко пояснював: якщо карантин запроваджують на території всієї держави, то всі люди стають потенційно інфікованими. Він наголошував, що коли людей просять вдягати маску у громадському транспорті та будівлях, це означає – маска захищає не вас, а від вас людей, які там перебувають.
На думку керівника експертної групи з питань імунопрофілактики МОЗ Сергія Литовки, люди мають пам’ятати, що відмова носити маску може призвести до зараження та поширення хвороби, тому кожен мусить усвідомлювати свою відповідальність перед оточенням.
Чи буде поліція більш пильно стежити за дотриманням цього правила?
За словами речниці Нацполіції Оксани Блищик, правоохоронці працюватимуть так само, як працювали ще від початку обмежень минулого року – тобто в посиленому режимі. Якщо поліція фіксує порушення, то спочатку проводить бесіду й робить попередження. «Коли виявляємо порушення – просимо людину надягнути засоби індивідуального захисту. У разі відмови виносимо постанову або складаємо адміністративний протокол», – пояснює Оксана Блищик.
З 21 листопада 2020 року штраф за відсутність маски становить від 170 до 225 гривень (від 10 до 15 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян). Виписати його можуть і за те, якщо маска надягнута неправильно.

Що кажуть лікарі про ефективність масок на вулиці?

Лікар-епідеміолог Андрій Александрін каже, що підтримує рішення носити маски в місцях скупчення людей та закритих громадських приміщеннях. Однак, на його думку, носити маску в парку, коли людина прогулюється з дитиною, немає сенсу. Головне – триматися на дистанції від інших.
«Зараз покращується погода. Як з такою погодою ходити в масці? Роль держави – не обмежувати свободу населення, а створити ефективні інструменти, які люди будуть виконувати. В інших країнах біля входу до магазину людині дають одноразову маску, ось тому там і дотримуються обмежень», – каже Александрін.
За словами епідеміолога, ризик зараження на вулиці значно менший, ніж у зачинених приміщеннях. Якщо на вулиці людина не підходить близько до інших, то вона не наражає себе на небезпеку. «На свіжому повітрі частинки вірусу, які виділяє хвора людина, розсіюються, і вже не буде такої концентрації інфекції, що може заразити іншого», – пояснює Андрій Александрін.
У країнах Європи практика носіння масок у парках досить поширена. Втім, за словами Федора Лапія, голови Національної технічної групи експертів з питань імунопрофілактики, постає питання її ефективності — адже для передавання вірусу обов’язковий близький контакт. «Якщо людина гуляє парком, то навряд чи вона є небезпечною для інших. Проте якщо йдеться про великі скупчення людей у парках чи на площах – це вже інше питання», – пояснює Лапій.
За його словами, подібні заходи вживають і в інших країнах, аби нагадувати людям про носіння масок, зберігання дистанції, а також наголошувати на обережності.
Всесвітня організація охорони здоров’я теж рекомендує носити маски поза приміщеннями, якщо немає змоги дотримуватися дистанції щонайменше в один метр.

hromadske.ua