У Королівському ЗЗСО №1 завдяки міжнародному проєкту «Людський вимір» відкрили оновлену їдальню

12 грудня у Королівському ЗЗСО №1 було неординарне свято – відбулось урочисте відкриття оновленої шкільної їдальні у рамках проекту «Людський вимір – Інклюзивні дані для стабільності та розвитку». Проект «Модернізація технічного обладнання для шкільної їдальні Королівського загальноосвітнього закладу середньої освіти І-ІІІ ступенів №1» тривав з травня по грудень.

Загалом у Закарпатті в проєкті взяли участь 25 громад. До другого етапу ввійшли 15. З Берегівського району – тільки Виноградівська та Королівська територіальні громади. Про це нам розповіла координаторка проєкту Міжнародної організації з міграції «Людський вимір – Інклюзивні дані для стабільності та розвитку» по Закарпатській області зазначила Лариса Бичкова.

– Мета цього проєкту не тільки оновити заклад харчування в школі. Наша основна мета – долучити мешканців громади до прийняття рішень у владі. Бо ж направлений цей проект на роботу з владою. Аби вони навчилися аналізувати, що саме хочуть люди. А для нас важливо, що мешканці громади мають змогу впливати на владу, би їх думка була врахована. Для реалізації проєкту ми виділили 12 тисяч доларів (444 тисячі гривень). Донором є Міністерство закордонних справ, торгівлі та розвитку Канади, – сказала Лариса Бичкова.

За словами директор Королівському ЗЗСО №1 Іван Кльофа, наразі в школі навчається 509 учнів, з них харчується 105 хлопців та дівчат. Окрім того з перших днів війни на базі одинадцятирічки жили та харчувалися від 50 до 80 вимушено-переміщених осіб. Їдальня працювала цілодобово і все зносилося. А це оновлення буде добре слугувати школі на довгі роки.

– У нашій школі навчається 509 учнів, з них харчується 105 хлопців та дівчат. Окрім того з перших днів війни на базі одинадцятирічки жили та харчувалися від 50 до 80 вимушено-переміщених осіб. Їдальня працювала цілодобово і все обладнання дуже зносилося. Тож для нас участь у цьому проєкті стала дуже важливою, оновлення буде добре слугувати школі на довгі роки, – зазначив директор школи Василь Кльофа. – У цьому проєкті ми взяли участь, коли приєдналися до першої діалогової сесії у липні. Минуло 5 місяців. І ось сьогодні вже урочисте відкриття оновленої шкільної їдальні. На тій діалоговій сесії люди вибирали, які є найактуальніші проблеми у громаді. А їх, насправді, дуже багато: дороги, вивезення твердих побутових відходів, комп’ютерне обладнання для інших закладів освіти, медицина… Вирішили конкретизувати, не розпорошуючи, на нашу школу. Вона є найбільшою у громаді і в перспективі визначена бути ліцеєм у Королівській громаді. Звісно, без допомоги селищної ради нам би не вдалося це реалізувати. По проєкту ми мали закупити обладнання і меблі. Все інше (ремонт електромережі, фарбування, побілка, плитка тощо) за фінансової підтримки селищної ради завдячуючи голові Антону Чейпешу. Спільними зусиллями можна творити великі речі.

У просторій їдальні розпочалося свято. Школярі вітали гостей хлібом-сіллю. Після Гімну України, хвилиною мовчання вшанували пам’ять полеглих захисників-земляків. Право перерізати символічну стрічку надали селищному голові Королівської ТГ Антону Чейпешу, директор Королівському ЗЗСО №1 Івану Кльофі та місцевій координаторці проєкту – директорці Центру надання соціальних послуг Королівської селищної ради Юліанні Дичці.

Відтак, виступи гостей перепліталися з дзвінкоспівом ансамблю Королівської мистецької школи під керівництвом Наталії Муравець. Маленькі місцеві школярі розповіли про овочі та користь здорового харчування.

Про те, як вдалося реалізувати цей міжнародний проєкт, про потужну команду всіх, хто долучився до його втілення розповіли селищний голова Королівської територіальної громади Антон Чейпеш. Він також подякував всім міжнародним партнерам та координатор проєкту, бо це безцінний досвід у написанні грантів та реалізації соціально-важливих проектів. Начальниця відділу освіти Терезія Тодавчич зазначила, що матеріально-технічна база потребує дуже багато вкладу, фінансової спроможності громади: «Тому оновлення їдальні – дуже велика допомога. Бо цей навчальний заклад є одним з найбільших у громаді за кількістю здобувачів освіти. Тому дякуємо міжнародним партнерам, всьому депутатському корпусу, котрому не байдуже успіхи громади та всім причетним. Добробуту і миру нам».

Своїми спогадами про початок та весь пройдений шлях у реалізації проєкту – придбання високотехнологічного професійного обладнання для шкільної їдальні поділився директор Королівському ЗЗСО №1 Іван Кльофа. Також він поіменно висловив щиру вдячність всім причетним. Слова подяки лунали і з вуст місцевої координаторки проєкту – директорки Центру надання соціальних послуг Королівської селищної ради Юліанни Дички. Від імені батьків слово взяла вимушена переселенка з Харківської області, яка вже більше року проживає в Королеві, Лілія Падалка. Координаторка проєкту Міжнародної організації з міграції «Людський вимір – Інклюзивні дані для стабільності та розвитку» по Закарпатській області зазначила Лариса Бичкова розповіла про мету проекту і провела опитування між присутніми в залі учнями та їх батьками. Всі як один констатували, що годують діток у школі дуже смачно, а з новим обладнанням працівницям кухні легше буде реалізувати шкільне меню.

Під час проведення свята спинами виступаючих кипіла робота: готували обід для школярів. На кілька хвилин директор закладу освіти відволік кухарку Ганну Фуделу від роботи і з вдячністю за щоденний невтомний труд, вручив їй грамоту. Через лічені хвилини тихенько зайшли хлопчики та дівчата. Зручно вмастившись за накритими столиками, вони смакували супчик, гречку з котлетою і з цікавістю спостерігали за святковим дійством. Ще під час обіду їм в школі не співали. Було весело, а головне – смачно.

Відрадно, що завдяки Міжнародному проєкту кухарі школи мають змогу готувати смачні страви на сучасному кухонному обладнанні.

Наталія Кобаль