У БЕРЕГОВІ ГІДНО ВШАНУВАЛИ ЗАХИСНИКІВ І ЗАХИСНИЦЬ

У День Покрови Пресвятої Богородиці, захисників і захисниць України, Українського козацтва у місті Берегові відбулася знаменна подія – відкриття оновленого парку Героїв, де увіковічнили полеглих захисників у російсько-українській війні, а також замість тимчасової змінено на постійну локацію стели Небесної Сотні.
Міський голова Берегова Золтан Бабяк зазначив, що «використання символів у територіальній громаді завжди будуть особливою характеристикою нашого регіону та міста зокрема. Вся історична символіка української, угорської та інших культур завжди існували у нас поруч. Так, як це має бути в європейському Берегові, у незалежній Україні, яка прямує до членства в ЄС.


У нашої громади зокрема є 18 надзвичайно вагомих причин, чому ми маємо жити в єдності й щодня намагатися покращувати життя. Це пам’ять про полеглих героїв Берегівщини: Гада Василь Васильович, Попович Роланд Степанович, Тимощук Михайло Петрович, Тюріков Олег Олексійович, Кузьменко Сергій Миколайович, Товт Шандор Ернестович, Бричак Володимир Володимирович, Кушнір Михайло Васильович, Гринь Василь Сергійович, Рошинець Іван Еріхович, Фидря Богдан Васильович, Левчук Сергій Іванович, Алексеєнко Максим Вікторович, Домашин Андрій Ростиславович, Кривий Андрій Васильович, Кільдюшкін Віталій Васильович, Шебештьен Ласло Ласлович, Куць Сергій Сергійович. Кожен з них – наш герой, за кожного з них болить душа і зі скорботою та гордістю завжди пам’ятатиме наша громада!


Насамкінець також хочу подякувати керівництву громадської організації «Перегіум» в особі директора Стефана Рейпаші, а також ГО «Кожен може допомогти», а саме Тетяні Вовкунович, Богдану Гоцинцю, заступниці міського голови Надії Ловзі, які виконували організаційні моменти під час спорудження об’єкту та власне майстрам будівельних робіт: Олександру Рябікову та Шандору Нодю».


Почесними гостями заходу були Повноважний Посол України в Угорщині, депутат обласної ради, славнозвісний професор з окопу Федір Шандор, Уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь, письменник, лауреат премії Національної премії України ім. Т. Шевченка В’ячеслава Медвідь, доктор філологічних наук, професор, заввідділу філології Інституту українознавства Микола Васьків, тимчасово виконувач обов’язків командира 128-ї окремої гірсько-штурмової Закарпатської бригади підполковник Віктор Кириченко, командир військової частини А 7125, підполковник Сергій Лебідь, багато поважних осіб та самих жителів Берегова.

Того дня урочисто вручили відзнаки «Захисник Батьківщини – Герой Берегівської Громади» двом воїнам-берегівчанам – командиру 59-ї окремої мотопіхотної бригади, полковнику Збройних Сил України, Герою України Вадиму Сухаревському, який також особисто був присутній на відкритті Меморіального комплексу. Крім того відразу після завершення урочистого заходу, в парку Героїв разом з Героєм Вадимом Сухаревським посадили дерево платан, як символ пам’яті про наших загиблих захисників. Другому – штаб-сержант Збройних Сил України Алексеєнко Максим (посмертно). Для отримання нагороди було запрошено родину полеглого Героя – маму Світлану Олександрівну, сина Микиту та дружину Ларису Василівну.

Наприкінці урочистого заходу влада району та міста, військові, волонтери та громадські активісти понесли до пам’ятника корзини з квітами в знак шани за їх звитяжні подвиги перед Вітчизною.


Люди з’юрбилися біля обеліску та стели «Небесної сотні» з квітами та щирими молитвами за полеглих героїв. Серед них була і мама загиблого сапера Сергія Куця Лідія Анатоліївна. Жінка каже, вони з чоловіком якраз були на своїй Батьківщині, звідки родом – у селі Загальці, що на Київщині. Про запрошення на урочистості з нагоди дня Захисників та захисниць України їм повідомив сусід. Тож повернулися напередодні, бо ж для батьків дуже важливо, аби їх сина і всіх полеглих героїв земляки вшановували гідно. «Ми навіть не очікували, що буде такий гарний Меморіал Героїв, на якому викарбувані імена всіх полеглих та їх світлини. Спочатку його планували поставити у іншому місці, та берегівчани все ж відстояли, аби борців за незалежність України вшановували у центі міста. Ми щиро вдячні меру Золтану Бабяку та громаді за гідну шану нашим хлопцям. Сам захід також був чудово організований. Провели його чуйно та з належними почестями. Велике всім спасибі. А нашим полеглим героями – вічна пам’ять і царство небесне!»